Pozor na falešné pracovníky VZP, pokusí se vás okrást

Praha - Podvodníci nechodí po horách, ale po lidech, a jejich vynalézavost nezná mezí! V posledních dnech se objevilo hned několik případů, kdy se neznámí lidé vydávali za pracovníky VZP a snažili se vloudit klientům do bytu, případně jim po telefonu prodat předražené zboží.

VZP zdůrazňuje, že její zaměstnanci neprovádějí žádné činnosti, při kterých by potřebovali a chtěli vstupovat do bytů či domů svých klientů, a stejně tak neprodávají žádné zboží, ani zdravotního, ani jiného charakteru.

Jeden z doposud neobjasněných případů se stal dnes ráno na Svitavsku. Ženu z obce Koclířov kdosi telefonicky informoval o tom, že v 10 hodin dopoledne k ní přijde lékař s pracovníky VZP a bude jí měřit tlak a provádět další vyšetření. Klientka poté zavolala na pobočku VZP, aby si ověřila, zda jde skutečně o akci pojišťovny.

Kdo a proč ženě telefonoval, není zatím jasné. Jednoznačné naopak je, že VZP s tím neměla nic společného. Kdosi pouze zneužil jméno pojišťovny. Informaci v tomto smyslu také klientka z Koclířova od pracovnice na pobočce obdržela spolu s doporučením, aby vše oznámila policii. Dále VZP o události informovala Obecní úřad v Koclířově.

Pojišťovna v této souvislosti doporučuje svým klientům, aby do bytu nepouštěli nikoho, kdo by se vydával za pracovníka VZP. Nelze vyloučit, že v uvedeném případě šlo o trik zlodějů, jak se vloudit ženě domů a poté ji okrást.

Naopak zcela zřejmá je motivace u dalších dvou případů, které pracovníci VZP zaregistrovali tento týden na Vysočině. Ve Žďáru nad Sázavou a ve Velkém Meziříčí přišli na pobočky pojišťovny nezávisle na sobě mladá maminka a starší muž. Oba měli stejnou zkušenost – kdosi jim telefonem oznámil, že vyhráli zubní kartáček, pastu a další doplňky pro dentální hygienu. Jako klienti VZP prý mají možnost koupit tuto výhru za „zvýhodněnou" cenu zhruba 1 000 korun. V opačném případě budou mít problém s proplácením zdravotní péče.

Ve všech uvedených případech šlo zjevně o podvodníky. Není jasné, zda věděli, že jsou jejich potenciální oběti skutečně klienty VZP, nebo zda to jen zkusili. Vzhledem k tomu, že VZP je nejsilnější pojišťovnou v Česku a je u ní registrováno bezmála 60 % populace, mají podvodníci slušnou pravděpodobnost, že se při náhodném telefonátu strefí.

Související

Nemocnice, ilustrační foto

Negativní revers. Pacienti mohou léčbu doporučenou lékařem odmítnout

Lékař smí pacientovi poskytnout zdravotní služby v případě, že s nimi pacient souhlasí, jedná se o tzv. svobodný a informovaný souhlas. V případě, že pacient s léčbou nesouhlasí, má ze zákona právo ji odmítnout. Výjimku tvoří případy, kdy lze zdravotní služby poskytnout bez souhlasu. Za nezletilého pacienta rozhoduje zákonný zástupce a za pacienta s omezenou svéprávností soudem určená osoba (opatrovník). Upozornila na to VZP v tiskové zprávě.
Všeobecná zdravotní pojišťovna

V Česku roste počet lidí se zhoubným melanomem kůže. VZP začne prohlídky proplácet

Mezi pojištěnci VZP bylo vloni 16 175 pacientů, kteří se léčili s některým z typů zhoubného melanomu kůže. Pojišťovna za jejich péči zaplatila 566 milionů korun, téměř 90 % úhrad tvořila biologická léčba. Melanom je nejagresivnější typ nádoru kůže, jehož incidence, tedy počet nových případů, stále stoupá. VZP to uvedla v tiskové zprávě.

Více souvisejících

VZP podvod

Aktuálně se děje

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Jan Skopeček

ODS po volbách nemá důvod k oslavám. Přesto může získat Středočeský kraj

ODS neoslavila výsledky krajských voleb. Podle předsedy a premiéra Petra Fialy sice mírně zvýší počet mandátů na krajských radnicích o zhruba 7 křesel na 106, ale ztratí část svého vlivu. Křeslo hejtmana si v sobotu večer zajistil pouze Martin Kuba v jižních Čechách, zatímco Martin Červíček v Královéhradeckém kraji a Vítězslav Schrek na Vysočině pravděpodobně svá místa neuhájí.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

CERN

CERN ukončil spolupráci s Ruskem a Běloruskem

Výzkumníci z Tomské polytechnické univerzity (TPU), kteří dříve spolupracovali s Evropskou organizací pro jaderný výzkum (CERN), se nyní zapojili do ruských vědeckých projektů. Oznámila to univerzita s odvoláním na web Nature.

včera

Aktualizováno včera

Volby, ilustrační foto

Volby: Po sečtení tří čtvrtin hlasů jasně vede hnutí ANO

Úderem 14. hodiny se v Česku uzavřely volební místnosti, v nichž mohli lidé volit své zástupce do vedení krajů a do Senátu. Do pozdního odpoledne se nyní budou sčítat hlasy, konečné výsledky se očekávají k večeru. V krajských volbách je prozatím sečteno necelých 75 procent hlasů, které ukazují na drtivé vítězství hnutí ANO. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Švýcarsko, Katar nebo Kuba? Zemí schopných zprostředkovat mírová jednání mezi Moskvou a Kyjevem je dost

Jméno mediátora mírových jednání mezi Ukrajinou a Ruskem je stále velkou neznámou. Zatímco země v čele s Indií a Čínou jsou vnímány jako přirození kandidáti, existují i jiné varianty. Summitu se může ujmout tradičně neutrální Švýcarsko nebo některé ze sídelních měst Organizace spojených národů. Úplně vyloučit nelze ani arabské či latinskoamerické země.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy