Češi nedají dopustit na polévky. Jaká je nejoblíbenější?

Plzeň - Jídelníček Čechů se za poslední roky změnil, více slyšíme na zdravou stravu. Je zde ale výjimka, jak potvrdil Festival polévky, který se dnes konal v Plzni. Na náměstí Republiky se vařila polévka v 16 čtyřicetilitrových kotlích. Lidé zkoušeli i exotické chutě, stále však vede vývar, česnečka, bramboračka a gulášovka.

"Před pár lety se začaly dělat exotické chutě jako třeba dýňová polévka nebo asijské speciální polévky, ale my se tu teď zase vracíme ke klasice," uvedl provozní z plzeňské restaurace el Cid La Provence Petr Kovář.

Na festivalu dnes lidem el Cid La Provence nabízel polévku tomatovou, na niž použil zhruba dvě desítky kilogramů rajčat. Podle Kováře má restaurace kolem 60 až 100 zákazníků, kteří na ni pravidelně chodí. Pro Čechy prý platí, že jedí hodně polévky, lidé ji až na výjimky striktně vyžadují k polednímu menu.

"Jedeme spíše klasické české polévky, držíme se toho," uvedl Lukáš Duspiva z restaurace ŠachMat v Plzni. Podle něj se lidé v případě novinek drží zpočátku zpátky. Například podnik nedávno "nasadil" mrkvovou polévku se zázvorem a chvíli trvalo, než na ni zákazníci kývli. "Mají strach, ale číšníci to ukecají, a když si ji lidé dají, tak si to chválí," uvedl. Na festivalu dnes lidem ŠachMat nabízel zelňačku s klobásou a uzeným masem, v druhém kotli hrachovou polévku s krutonem a slaninou.

"Vaříme klasickou bramboračku se sušenými houbami, navrch bude křepelčí vajíčko, všechny bylinky jsou čerstvé, snad bude chutnat," uvedl Jiří Václavovič, kuchař plzeňského Bistra Anděl. Podle něj se začíná ukazovat trend zdravé výživy, lidé více slyší na úpravu různých druhů zeleniny. "Že by ale odstoupili od klasiky, to ne. Ta bude pořád," dodal.

Kromě tradičních čirých vývarů se u názvů polévek objevují slovíčka jako třeba krémová nebo bílá. Co to znamená? U krémových polévek tvoří základ dobrý vývar. Polévka se zahušťuje jíškou a zjemňuje smetanou nebo žloutkem. Oproti tomu bílá polévka se celou dobu vaří se základními surovinami (zeleninou, bramborami nebo masem), které se po uvaření rozmixují a tím se polévka zjemní. Další variantou jsou studené polévky. Většina polévek se může podávat zatepla nebo zastudena. V zimě je teplá polévka nutnost a v létě je studená polévka vítanou změnou. V mnohých moderních kuchařkách se objevují kapitoly studené ovocné polévky nebo studené sladké polévky. Tyto polévky se podávají většinou v letních obdobích a připravují se z ovoce a mléčných výrobků.

Tukožroutské polévky jsou pouze směsí vody, koření a zeleniny. Ano, taková je realita. Navíc se vařením většina zdraví prospěšných látek při vaření zničí. Tukožroutská polévka je dobrá při očistě těla. Pokud potřebujeme pročistit organismus, jsou tyto polévky to pravé. Bohužel při dlouhodobější konzumaci způsobuje nadýmání, dehydrataci (kvůli pročišťování) a hlavně nedodává žádnou energii, upozorňuje server clanky.vareni.cz.

Související

Více souvisejících

Restaurace potraviny jídlo

Aktuálně se děje

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Jan Skopeček

ODS po volbách nemá důvod k oslavám. Přesto může získat Středočeský kraj

ODS neoslavila výsledky krajských voleb. Podle předsedy a premiéra Petra Fialy sice mírně zvýší počet mandátů na krajských radnicích o zhruba 7 křesel na 106, ale ztratí část svého vlivu. Křeslo hejtmana si v sobotu večer zajistil pouze Martin Kuba v jižních Čechách, zatímco Martin Červíček v Královéhradeckém kraji a Vítězslav Schrek na Vysočině pravděpodobně svá místa neuhájí.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

CERN

CERN ukončil spolupráci s Ruskem a Běloruskem

Výzkumníci z Tomské polytechnické univerzity (TPU), kteří dříve spolupracovali s Evropskou organizací pro jaderný výzkum (CERN), se nyní zapojili do ruských vědeckých projektů. Oznámila to univerzita s odvoláním na web Nature.

včera

Aktualizováno včera

Volby, ilustrační foto

Volby: Po sečtení tří čtvrtin hlasů jasně vede hnutí ANO

Úderem 14. hodiny se v Česku uzavřely volební místnosti, v nichž mohli lidé volit své zástupce do vedení krajů a do Senátu. Do pozdního odpoledne se nyní budou sčítat hlasy, konečné výsledky se očekávají k večeru. V krajských volbách je prozatím sečteno necelých 75 procent hlasů, které ukazují na drtivé vítězství hnutí ANO. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Švýcarsko, Katar nebo Kuba? Zemí schopných zprostředkovat mírová jednání mezi Moskvou a Kyjevem je dost

Jméno mediátora mírových jednání mezi Ukrajinou a Ruskem je stále velkou neznámou. Zatímco země v čele s Indií a Čínou jsou vnímány jako přirození kandidáti, existují i jiné varianty. Summitu se může ujmout tradičně neutrální Švýcarsko nebo některé ze sídelních měst Organizace spojených národů. Úplně vyloučit nelze ani arabské či latinskoamerické země.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy