Machinace s dotacemi ROP: Soud začal, jde o dvě miliardy korun

Ústí nad Labem - Ústecký krajský soud začal dnes projednávat kauzu machinací s dotacemi ROP Severozápad. Poškození požadují po obžalovaných náhradu škody přesahující dvě miliardy korun. Ministerstvo financí žádá 775 milionů korun. Úřad ROP Severozápad a Ústecký kraj chtějí shodně po 628 milionech. Vyplývá to z nároků, které před soudem přednesli advokáti úřadů. V kauze čelí obžalobě osm lidí. Podle obžaloby ovlivnili projekty za 1,4 miliardy korun, 922 milionů úřad skutečně proplatil.

Ministerstvo financí žádá 775 milionů za 14 projektů, které proplatila Evropská unie. ROP Severozápad částku vypočítal z plošné korekce. Jde také o peníze, které poskytla Česká republika prostřednictví ministerstva financí, připomněl právník ROP Severozápad Jiří Schüller. Kvůli chybám v dotacích ROP Severozápad vyměřila Evropská unie už dříve sankci 2,7 miliardy korun. Zaplatil je stát, Ústecký a Karlovarský kraj a částečně i příjemci dotací.

Obžaloba viní z machinací s dotacemi osm lidí, kteří podle ní ovlivnili projekty za 1,4 miliardy korun, 922 milionů úřad proplatil. Jsou mezi nimi někdejší náměstek hejtmanky Pavel Kouda, tří bývalí ředitelé úřadu ROP Severozápad Petr Kušnierz, Petr Vráblík a Pavel Markvart a bývalé úřednice. Jedna z nich, Irena Kotlanová, je spolupracující obviněnou.K hlavnímu líčení dnes dorazilo sedm z osmi obžalovaných, někdejší ředitel úřadu Petr Vráblík se kvůli nemoci omluvil.

Právníci bývalého náměstka Koudy napadli kvalifikaci obžaloby. Požadují, aby byl jeho případ z této kauzy vyloučen a byl projednán u příslušného okresního soudu jako útisk, nikoli jako zneužití pravomoci úřední osoby.

Tehdejší náměstek hejtmanky Kouda podle obžaloby předložil v dubnu 2011 Kotlanové seznam projektů a požadoval, aby dotaci získaly. Mimo jiné šlo o modernizace lyžařských středisek v Krušných horách, vybudování muzea vývoje a tradic myslivosti v Libouchci na Ústecku nebo Integrovaný dopravní systém Dopravního podniku měst Mostu a Litvínova. "Své pokyny doplnil pohrůžkou propuštění přesněji neurčených zaměstnanců Úřadu regionální rady ze zaměstnání, čímž závažným způsobem ohrozil objektivnost a nezávislost hodnocení daných projektů a způsobilost proplacení dotačních prostředků," popsal státní zástupce Vladimír Jan v obžalobě.

Advokát Kotlanové Libor Petříček ČTK řekl, že svou klientku považuje za oběť. Upozornil na to, že kdyby už dříve existoval zákon o úřednících, jeho klientka by byla chráněná. "Jeho absence umožnila představitelům politické reprezentace na moji klientu jako nejvyšší úřednici vytvářet nepřípustný nátlak," řekl Petříček.

V seznamu projektů, které údajně obžalovaní ovlivnili, jsou projekty měst a obcí i soukromých investorů.

Bývalí ředitelé úřadu podle obžaloby dosazovali externí hodnotitele projektů přímo, nelosovali je. Experti měli v hodnocení projektů klíčovou roli, na základě jejich bodování se o přidělení dotace rozhodovalo. Kušnierz prý takto ovlivnil složení expertů, kteří hodnotili stavbu hotelu Větruše v Ústí nad Labem nebo Apartmánů 99 v Chomutově.

Související

Ilustrační foto

Před soudem stane kvůli dotaci z ROP Severozápad deset lidí

Před ústeckým krajským soudem stane deset lidí obžalovaných v souvislosti s dotací z regionálního operačního programu (ROP) Severozápad na rekonstrukci mosteckého hotelu. Hlavní postavou případu je bývalý ředitel a bývalý akcionář regionální stavební firmy Herkul Vladimír Repáč.

Více souvisejících

rop severozápad soudy

Aktuálně se děje

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Jan Skopeček

ODS po volbách nemá důvod k oslavám. Přesto může získat Středočeský kraj

ODS neoslavila výsledky krajských voleb. Podle předsedy a premiéra Petra Fialy sice mírně zvýší počet mandátů na krajských radnicích o zhruba 7 křesel na 106, ale ztratí část svého vlivu. Křeslo hejtmana si v sobotu večer zajistil pouze Martin Kuba v jižních Čechách, zatímco Martin Červíček v Královéhradeckém kraji a Vítězslav Schrek na Vysočině pravděpodobně svá místa neuhájí.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

CERN

CERN ukončil spolupráci s Ruskem a Běloruskem

Výzkumníci z Tomské polytechnické univerzity (TPU), kteří dříve spolupracovali s Evropskou organizací pro jaderný výzkum (CERN), se nyní zapojili do ruských vědeckých projektů. Oznámila to univerzita s odvoláním na web Nature.

včera

Aktualizováno včera

Volby, ilustrační foto

Volby: Po sečtení tří čtvrtin hlasů jasně vede hnutí ANO

Úderem 14. hodiny se v Česku uzavřely volební místnosti, v nichž mohli lidé volit své zástupce do vedení krajů a do Senátu. Do pozdního odpoledne se nyní budou sčítat hlasy, konečné výsledky se očekávají k večeru. V krajských volbách je prozatím sečteno necelých 75 procent hlasů, které ukazují na drtivé vítězství hnutí ANO. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Švýcarsko, Katar nebo Kuba? Zemí schopných zprostředkovat mírová jednání mezi Moskvou a Kyjevem je dost

Jméno mediátora mírových jednání mezi Ukrajinou a Ruskem je stále velkou neznámou. Zatímco země v čele s Indií a Čínou jsou vnímány jako přirození kandidáti, existují i jiné varianty. Summitu se může ujmout tradičně neutrální Švýcarsko nebo některé ze sídelních měst Organizace spojených národů. Úplně vyloučit nelze ani arabské či latinskoamerické země.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy