Zrádná nemoc v Česku: Lékaři varují a spustí kampaň

Praha - Ledvinu postihuje několik druhů zhoubného bujení. Nejčastějším nádorem je ale adenokarcinom ledviny u dospělých. Tvoří asi 80 % všech zhoubných nádorů tkáně ledviny. Nádor postihuje přibližně stejně obě dvě strany, vzácněji se nachází současně na obou stranách. Adenokarcinom ledviny může být různé velikosti, od velikosti třešně až po obrovské nepravidelné masy, vážící několik kilogramů, informuje androgeos.cz.

Četnost nádorů ledvin kolísá v rozsahu 1,5-2 % všech nádorů a úmrtnost na toto onemocnění je asi 1,5 % ze všech nádorů za rok. V dětském období se vyskytuje především Wilmsův nádor. Naproti tomu zhoubné onemocnění ledvin má vrchol výskytu kolem 60 let věku.

Rakovina ledvin je zrádná, protože se nijak neprojevuje ani nebolí, takže pokud se na ni nepřijde náhodně třeba při jiném vyšetření, objeví ji pacient většinou pozdě. Jen 40 procent případů odhalí lékaři v prvním stadiu, kdy je největší šance na vyléčení.

Krev v moči je nejčastějším problémem, který přivádí pacienta k lékaři. Stává se, že se krvácení objeví jednou nečekaně, bez jiných příznaků. Je nutné zdůraznit, že je vždy nutné zjistit příčinu krve v moči. Dalším z obecných příznaků je bolest v bederní krajině a někdy hmatný nádor. Bolesti v krajině ledvin jsou obvykle tupého charakteru.

Česko je podle přednosty urologické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice profesora Tomáš Hanuš. první na světě ve výskytu nádoru ledvin, případů přibývá, představují tři procenta rakoviny u dospělých, častější je u mužů. Studie potvrdily také souvislost rakoviny ledvin s obezitou, častěji u žen. Závažnou příčinou je i kouření, kuřáci mají o 40 procent vyšší riziko oproti nekuřákům.

Kouření také čtyřikrát zvyšuje riziko nádoru močového měchýře, až jedna třetina těchto nádorů vznikne jako následek kouření. Pokud člověk kouří dál, má ve srovnání s těmi, kdo kouřit přestali, horší vyhlídky na vyléčení, více návratů nádoru močového měchýře a výskyt agresivnějších forem, doplnil zástupce přednosty Libor Zámečník.

Společným rizikem pro oba nádory vedle kouření je kontakt s některými chemikáliemi, u rakoviny ledvin s kadmiem, azbestem, dále práce v hutnictví a ropném průmyslu. Rakovinou močového měchýře jsou ohroženi lakýrníci, dělníci v kožedělném průmyslu, zubní laboranti, lékaři či kosmetičky.

Urologický týden vyhlásila Evropská urologická asociace. V pondělí 22. září a ve středu 24. září bude pro pacienty fungovat telefonická a mailová poradna, lékaři nabídnou bezplatné preventivní ultrazvukové vyšetření ledvin a močového měchýře. Ve středu také bude v Praze na Karlově náměstí informační stánek s bezplatnou poradnou pro odvykání kouření.

Související

Více souvisejících

rakovina zdraví

Aktuálně se děje

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Jan Skopeček

ODS po volbách nemá důvod k oslavám. Přesto může získat Středočeský kraj

ODS neoslavila výsledky krajských voleb. Podle předsedy a premiéra Petra Fialy sice mírně zvýší počet mandátů na krajských radnicích o zhruba 7 křesel na 106, ale ztratí část svého vlivu. Křeslo hejtmana si v sobotu večer zajistil pouze Martin Kuba v jižních Čechách, zatímco Martin Červíček v Královéhradeckém kraji a Vítězslav Schrek na Vysočině pravděpodobně svá místa neuhájí.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

CERN

CERN ukončil spolupráci s Ruskem a Běloruskem

Výzkumníci z Tomské polytechnické univerzity (TPU), kteří dříve spolupracovali s Evropskou organizací pro jaderný výzkum (CERN), se nyní zapojili do ruských vědeckých projektů. Oznámila to univerzita s odvoláním na web Nature.

včera

Aktualizováno včera

Volby, ilustrační foto

Volby: Po sečtení tří čtvrtin hlasů jasně vede hnutí ANO

Úderem 14. hodiny se v Česku uzavřely volební místnosti, v nichž mohli lidé volit své zástupce do vedení krajů a do Senátu. Do pozdního odpoledne se nyní budou sčítat hlasy, konečné výsledky se očekávají k večeru. V krajských volbách je prozatím sečteno necelých 75 procent hlasů, které ukazují na drtivé vítězství hnutí ANO. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Švýcarsko, Katar nebo Kuba? Zemí schopných zprostředkovat mírová jednání mezi Moskvou a Kyjevem je dost

Jméno mediátora mírových jednání mezi Ukrajinou a Ruskem je stále velkou neznámou. Zatímco země v čele s Indií a Čínou jsou vnímány jako přirození kandidáti, existují i jiné varianty. Summitu se může ujmout tradičně neutrální Švýcarsko nebo některé ze sídelních měst Organizace spojených národů. Úplně vyloučit nelze ani arabské či latinskoamerické země.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy