Polovina operátorů ignoruje nový občanský zákoník

Praha - Občanský zákoník platí 8 měsíců, ale vypadá to, že zejména virtuální operátoři o tom ani nevědí. dTest zkontroloval obchodní podmínky více než 60 operátorů a sledoval odkazy na legislativu a smluvní pokuty. Polovina operátorů v podmínkách odkazuje na neplatnou právní úpravu, více než polovina skrývá v podmínkách smluvní pokuty.

Smluvní podmínky operátorů bývají dlouhé a nepřehledné, navíc je operátoři často jednostranně mění. dTest v novém průzkumu zjišťoval, jestli podmínky odkazují na správné zákony a nestačil se divit. „Když jsme v únoru prověřovali e-shopy, které byly plné nerelevantních odkazů, bylo to poměrně krátce po nabytí účinnosti nové legislativy a prodlení se dalo pochopit," říká Miloš Borovička, právní poradce dTestu.

„Po osmi měsících lze ale tento stav těžko omlouvat. Obchodní podmínky a ceníky mění operátoři velmi rychle, ale jejich kvalita není valná," dovává. Nutno podotknout, že chybné odkazy jsou většinou v podmínkách tzv. virtuálních operátorů, kteří mají poměrně málo zákazníků.

Chybný odkaz nemusí zákazníka přímo poškodit, ale při řešení problému se smlouvou nebo s reklamací dochází ke zbytečným zmatkům. „Lepší než zcela chybný odkaz je varianta, kdy podnikatel uvádí jen obecně, že se smlouva řídí občanským zákoníkem. Zákazníkovi tak sice situaci neulehčuje, ale alespoň jej nemate," konstatuje Borovička. Nesprávné poučení zákazníka může být považováno i za klamavou obchodní praktiku, za tu může Český telekomunikační úřad udělit i několikamilionovou pokutu.

Druhá část průzkumu se zaměřila na smluvní pokuty. Ty by se dle Ústavního soudu neměly ukrývat v obchodních podmínkách, ale měly by být uvedeny přímo ve smlouvě samotné.

„Neměli jsme velká očekávání, protože o nálezu Ústavního soudu ví spíše jen odborná veřejnost. Český telekomunikační úřad ho ale ve své rozhodovací praxi k nelibosti operátorů aplikuje," říká Borovička a vysvětluje: „Více jak polovina operátorů by se svými pokutami nebyla u soudu úspěšná, protože o nich musí informovat transparentně v textu hlavní smlouvy."

Celý průzkum je ke stažení zde.

Související

Více souvisejících

Mobilní operátoři mobily dtest

Aktuálně se děje

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Jan Skopeček

ODS po volbách nemá důvod k oslavám. Přesto může získat Středočeský kraj

ODS neoslavila výsledky krajských voleb. Podle předsedy a premiéra Petra Fialy sice mírně zvýší počet mandátů na krajských radnicích o zhruba 7 křesel na 106, ale ztratí část svého vlivu. Křeslo hejtmana si v sobotu večer zajistil pouze Martin Kuba v jižních Čechách, zatímco Martin Červíček v Královéhradeckém kraji a Vítězslav Schrek na Vysočině pravděpodobně svá místa neuhájí.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

CERN

CERN ukončil spolupráci s Ruskem a Běloruskem

Výzkumníci z Tomské polytechnické univerzity (TPU), kteří dříve spolupracovali s Evropskou organizací pro jaderný výzkum (CERN), se nyní zapojili do ruských vědeckých projektů. Oznámila to univerzita s odvoláním na web Nature.

včera

Aktualizováno včera

Volby, ilustrační foto

Volby: Po sečtení tří čtvrtin hlasů jasně vede hnutí ANO

Úderem 14. hodiny se v Česku uzavřely volební místnosti, v nichž mohli lidé volit své zástupce do vedení krajů a do Senátu. Do pozdního odpoledne se nyní budou sčítat hlasy, konečné výsledky se očekávají k večeru. V krajských volbách je prozatím sečteno necelých 75 procent hlasů, které ukazují na drtivé vítězství hnutí ANO. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Švýcarsko, Katar nebo Kuba? Zemí schopných zprostředkovat mírová jednání mezi Moskvou a Kyjevem je dost

Jméno mediátora mírových jednání mezi Ukrajinou a Ruskem je stále velkou neznámou. Zatímco země v čele s Indií a Čínou jsou vnímány jako přirození kandidáti, existují i jiné varianty. Summitu se může ujmout tradičně neutrální Švýcarsko nebo některé ze sídelních měst Organizace spojených národů. Úplně vyloučit nelze ani arabské či latinskoamerické země.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy