Poplach na Břeclavsku: Další sesuv půdy a nové trhliny, zasedá krizový štáb

Bulhary - Následky víkendových povodní na jižní Moravě zaměstnávají záchranné sbory i politiky. V Bulharech se dnes uthla část podmáčeného svahu, na němž stojí tři rodinné domky. V Dolních Věstonicích se navíc objevily další trhliny. Situaci řeší krizový štáb, který se zabývá stejnými problémy se sesuvy i v nedalekém Strachotíně a Pavlově.

V těchto třech obcích vyhlásil v pondělí večer jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD) stav nebezpečí. Zda bude rozšířen o Bulhary, to se zatím podle starosty Jiřího Osičky neví. Na místě sesuvu jsou kromě hasičů i zástupci štábu a vedení Jihomoravského kraje.

Jde o oblast, která je dlouhodobě problémová. Sesuvy v ní byly i v minulosti. Domy stojí v rizikové zóně, uvedl starosta. Nakolik jsou domy nyní v ohrožení, to budou podle Osičky muset zjistit odborníci. Zdůraznil, že Bulhary, stejně jako mnohé další obce Břeclavska leží na písčitém podloží. Sesuv bude nutné odstranit a svah následně zpevnit, doplnil starosta.

V Dolních Věstonicích se našly nové trhliny

„Zde ve Strachotíně pokračují práce při odtěžení půdy nad ohroženými rodinnými domy dobře, pomáhá i počasí. Půjde-li odtěžování zeminy rychleji, obyvatelé evakuovaných domů by se mohli vrátit zpět i dříve než za deset dnů. Naopak nové problémy se objevily v Dolních Věstonicích, naštěstí ne v zastavěném území. Informace o nových trhlinách od speciální policejní jednotky budeme prověřovat, nasadíme i dron s kamerou, abychom viděli věci z perspektivy a vyhodnotili, jaké jednotky bude třeba povolat. Během dneška začnou být také prováděny sondy z hlediska dlouhodobého řešení," uvedl podle webu Jihomoravského kraje hejtman Michal Hašek (ČSSD)

"Byl jsem informován o povodňové situaci na území jižní Moravy. V příštích dnech zasažená místa navštíví předseda vlády a ministr vnitra. Jsem velmi rád, že se oba osobně přesvědčí o situaci v Jihomoravském kraji a to nejen tady ve Strachotíně. Stát nám pomáhá, chtěl bych ještě jednou poděkovat za rychlou a účinnou pomoc. Odpoledne bude krizový štáb vyhodnocovat informace z Dolních Věstonic," dodal Hašek.

Jak uvedl velitel zásahu hasičů Michal Hlavička, práce ve Strachotíně probíhají ve spolupráci se statikem, nedochází k žádnému odpadávání zeminy. „Byly odstraněny náletové dřeviny, práce je tak rychlejší. Prostředky, které máme na místě, jsou dostačující," uvedl Michal Hlavička.

V Dolních Věstonicích a Strachotíně na Břeclavsku se sesunuly vlivem dešťů svahy v neděli. V Dolních Věstonicích zasypala půda dva karavany a ve Strachotíně ohrožuje osm rodinných domů v pískovcovém lomu. Kvůli počasí se také zvýšily hladiny některých toků. Nejvážnější situace byla na Jevišovce v Jevišovicích na Znojemsku. V pondělí kvůli tomu vyhlásil Hašek stav nebezpečí, který platí na 30 dnů.

Související

Sesuv půdy na italském ostrově Ischia

Záchranáři na ostrově Ischia našli další oběť sesuvů, pátrání pokračuje

Záchranáři na italském ostrově Ischia dnes našli osmou oběť sobotních sesuvů půdy. Podle úřadů jde o patnáctiletého chlapce jménem Michele Monti, který je bratrem Franceska a Marie Teresy, jejichž těla byla nalezena už v neděli. Těla jejich rodičů ale stále objevena nebyla. Při sesuvu půdy zemřelo i třítýdenní miminko. Záchranáři celkem pátrají po čtyřech pohřešovaných. Odstraňování nánosů bahna a trosek je boj s časem, naděje na nalezení živých rychle klesá, uvedla agentura ANSA.

Více souvisejících

Sesuv půdy Jihomoravský kraj Hasiči

Aktuálně se děje

před 18 minutami

před 40 minutami

Jan Skopeček

ODS po volbách nemá důvod k oslavám. Přesto může získat Středočeský kraj

ODS neoslavila výsledky krajských voleb. Podle předsedy a premiéra Petra Fialy sice mírně zvýší počet mandátů na krajských radnicích o zhruba 7 křesel na 106, ale ztratí část svého vlivu. Křeslo hejtmana si v sobotu večer zajistil pouze Martin Kuba v jižních Čechách, zatímco Martin Červíček v Královéhradeckém kraji a Vítězslav Schrek na Vysočině pravděpodobně svá místa neuhájí.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

CERN

CERN ukončil spolupráci s Ruskem a Běloruskem

Výzkumníci z Tomské polytechnické univerzity (TPU), kteří dříve spolupracovali s Evropskou organizací pro jaderný výzkum (CERN), se nyní zapojili do ruských vědeckých projektů. Oznámila to univerzita s odvoláním na web Nature.

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

Volby, ilustrační foto

Volby: Po sečtení tří čtvrtin hlasů jasně vede hnutí ANO

Úderem 14. hodiny se v Česku uzavřely volební místnosti, v nichž mohli lidé volit své zástupce do vedení krajů a do Senátu. Do pozdního odpoledne se nyní budou sčítat hlasy, konečné výsledky se očekávají k večeru. V krajských volbách je prozatím sečteno necelých 75 procent hlasů, které ukazují na drtivé vítězství hnutí ANO. 

před 5 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Ukrajinský mírový summit 2024 (Bürgenstock)

Švýcarsko, Katar nebo Kuba? Zemí schopných zprostředkovat mírová jednání mezi Moskvou a Kyjevem je dost

Jméno mediátora mírových jednání mezi Ukrajinou a Ruskem je stále velkou neznámou. Zatímco země v čele s Indií a Čínou jsou vnímány jako přirození kandidáti, existují i jiné varianty. Summitu se může ujmout tradičně neutrální Švýcarsko nebo některé ze sídelních měst Organizace spojených národů. Úplně vyloučit nelze ani arabské či latinskoamerické země.

před 12 hodinami

Indové v ruské armádě prosí o záchranu. Moskva slibovala peníze, místo toho je poslala na frontu

Indická vláda oznámila, že Rusko vrátilo několik desítek z 91 Indů, které podvodem donutilo bojovat na Ukrajině. Na frontě jich mělo zahynout už devět, další jsou zmrzačení. Úředníci jim slibují rychlý výdělek nebo studium na vysokých školách, chudí indičtí muži ale nevědí, že se ve skutečnosti nechávají naverbovat.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy