Nádory plic, astma, CHOPN: Lékaři vyhlašují akci Dýchej čistý vzduch

Praha - Nemoci plic jsou v Česku na vzestupu, ročně jim podlehne 10 tisíc lidí. Lékaři proto vyhlašují akci Dýchej čistý vzduch, která se koná celosvětově pod názvem Breathe Clean Air. Pneumologové během akce osloví veřejnost. Lidem budou nabízet publikaci Zdraví plic v Evropě a také preventivní spirometrická měření, která umí odhalit řadu respiračních chorob včas.

Podle předsedy České pneumologické a ftizeologické společnosti ČLS JEP Vítězslava Kolka roste počet pacientů s různými chorobami dýchacího ústrojí, mimo jiné se významně zvyšuje výskyt rakoviny plic u žen. "Extrémně stoupají respirační infekce a doposud není vyřešen problém tuberkulózy. Stav je natolik závažný, že je potřeba zavádět opatření na ochranu zdravých, zlepšit časnou diagnostiku plicních nemocí a léčit je účinněji," doplnil.

V rámci akce Dýchej čistý vzduch se pneumologové zasazují například o zlepšení znečištěného ovzduší, větší kontrolu a zdanění tabákových výrobků nebo zvýšení investic do biomedicínského výzkumu pro boj s chronickými plicními nemocemi.

Náklady na léčbu respiračních onemocnění v Evropě přesahují 380 miliard eur, z toho rakovina plic a chronická obstrukční plicní nemoc stojí přes 200 miliard eur. V České republice přesná data k dispozici nejsou.

Pneumologové za nejčastější rizikový faktor vzniku respiračních chorob označují kouření, a to jak aktivní, tak pasivní. Následkem užívání tabáku každoročně zemře 700 tisíc Evropanů z toho 18 tisíc Čechů. Škodlivé je i pasivní kouření. Rizikem je i špatné ovzduší a nezdravé pracovní prostředí. Odhadem 15 až 20 procent všech případů astmatu u dospělých souvisí s pracovním prostředím.

Jak se nádory plic projevují?

Počáteční stadium nemoci může být zcela bez příznaků.V pokročilejších stadiích mohou být projevy a příznaky různorodé.

Projevy, které jsou všeobecné : teplota, únava, nechutenství, váhový úbytek, zpočátku pozvolný. Projevy, které již mohou signalizovat vážnost onemocnění : déletrvající a neustupující kašel, chrapot , dušnost, vykašlvání krvavého hlenu, horečka, bolesti v krajině hrudní, prudký úbytek na váze, celková schvácenost.

Jak se stanoví diagnóza rakoviny plic?

Při podezření na zhoubný plicní nádor je nezbytné provést komplexní vyšetření informující o předchozích a současných přidružených zdravotních potížích a celkovém stavu organismu. Po zjištění anamnestických údajů se obvykle provádí fyzikální vyšetření pohledem, poslechem, poklepem a pohmatem, změření tlaku, srdeční frekvence, tělesné teploty. Provádí se laboratorní vyšetření krve a moče.

Nejdůležitějšími metodami vyšetření plic jsou rentgenová vyšetření a bronchoskopie. Kromě rentgenového snímku hrudníku se používá vyšetření technikou CT (počítačová tomografie), pokud je to nutné, tak se používá zobrazení nádoru a okolních tkání pomocí magnetické rezonance, informuje mou.cz.

Související

Více souvisejících

zdraví nemoci

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy