Tragédie ve Studénce: Soud pokračuje, líčení připomíná slovní přestřelku

Nový Jičín - U novojičínského soudu dnes pokračovalo hlavní líčení v kauze Studénka, kde před šesti lety při železničním neštěstí zemřelo osm lidí. Před soudem vypovídají znalci, které si zajistili obhájci. Podle jednoho z nich by na lavici obžalovaných měli usednout manažeři dnes už neexistující firmy ODS-DSO. Státní zástupce Aleš Kopal ale zatím nevidí důvod, proč by měla padnout další obvinění.

Podle Kopala jde o rozdílný pohled na případ. Advokáti obžalovaných tvrdí, že jde o dva případy, jednak pád mostu, jednak náraz vlaku do jeho trosek. S tím Kopal nesouhlasí. "Od počátku případ vnímáme jako jeden skutkový děj. Činností stavebních firem spadl most a do něj pak narazil vlak," uvedl.

Hlavní líčení je spíše slovní přestřelkou, která se dnes týkala například výčtu spadlých mostů. "Společnosti Bögl a Krýsl padají mosty jako nyní na podzim hrušky ze stromu," řekl dnes při jednání advokát Petr Grobelný, který zastupuje jednoho z obžalovaných pracovníků dnes už neexistující společnosti ODS - Dopravní stavby Ostrava (ODS-DSO, nyní Eurovia). Narážel tak na nedávné neštěstí ve Vilémově na Havlíčkobrodsku. I tam se zřítil most, na kterém pracovala společnost Bögl a Krýsl.

Právník firmy Radek Ondruš okamžitě oponoval. "Eurovii v Ostravě mosty padají taky," řekl. Myslel tím mosty na dálničním přivaděči v Ostravě- Přívoze, kterým podle Ředitelství silnic a dálnic hrozí uzavření kvůli vychýlení. Vše se pokoušel korigovat předseda senátu Jaromír Pšenica. "Pak budete mít prostor spočítat, komu co spadlo," snažil se obhájce uklidnit.

Podobné spory vyvolávají i někteří předvolaní soudní znalci. Dnes například znalec v oboru bezpečnosti práce Petr Osička, kterého jako svědka navrhnul obhájce společnosti Bögl a Krýsl Ondruš. Další advokáti se nejprve pokoušeli zpochybnit jeho odbornost. Vadilo jim, že by se měl vyjadřovat ke statice podpěrné konstrukce. Na jejich stranu se zpočátku přiklonil i soudce. "Už se nám tady vyjadřoval i zemědělec. Z jeho posudku vyplynulo, že to spadlo, protože to bylo pokažené," řekl předseda senátu.

Nakonec ale Osičku promluvit nechal. Ten řekl, že nikdo z obžalovaných podle něj není za pád mostu odpovědný. Tvrdí, že vinu nesou manažeři společnosti ODS-DSO, kteří na stavbu poslali nekvalifikované pracovníky. "Kdyby tam byl kvalifikovaný člověk, mohl by rozeznat, že něco není v pořádku," uvedl Osička.

Vyjadřoval se stejně jako zástupce firmy Ondruš, který tvrdí, že na lavici obžalovaných by měli usednout i další lidé. Z řad osob odpovědných za stavbu, investici Moravskoslezského kraje a jiní. Teda i ti, kteří na trati bez omezení nechali jezdit vlaky.

Nehoda se stala 8. srpna 2008. Na železniční trať ve Studénce tehdy spadl rekonstruovaný silniční most a do jeho trosek narazil rychlík Comenius na trase z Krakova do Prahy. Na místě zahynuli čtyři ženy a dva muži, další dva zranění zemřeli později. Zraněno bylo 95 pasažérů a škoda přesáhla 177 milionů korun.

Související

Železniční nehoda ve Studénce se udála 8. srpna 2008 v 10:30 hodin. Mezinárodní vlak EC 108 Comenius jedoucí na trase Krakov – Praha narazil v železniční stanici Studénka do konstrukce opravovaného silničního mostu, která se několik sekund před tím zřítila na železniční trať. Zemřelo 8 lidí (5 žen a 3 muži), asi 95 dalších bylo zraněno. Úmrtí osmé oběti bylo oznámeno v médiích 30. září 2008.

NS přezkoumá verdikt v kauze pádu mostu ve Studénce na Novojičínsku

Verdikt v kauze pádu mostu ve Studénce na Novojičínsku přezkoumá Nejvyšší soud. Dva z pěti potrestaných manažerů stavebních firem už podali dovolání, zjistila ČTK z justiční databáze InfoSoud. Dovolání přijímá Okresní soud v Novém Jičíně, který je následně spolu se spisem předá nejvyšší instanci do Brna.

Více souvisejících

Vlaková havárie /Studénka 8. srpna 2008 v 10:30 hodin/ soudy

Aktuálně se děje

před 55 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

Princezna Kate si prochází peklem, tvrdí osoba blízká manželce prince Williama

Princ William se již vrátil k povinnostem člena britské královské rodiny, ale jeho žena zůstává v ústraní. Princezna Kate bojuje s blíže nespecifikovaným typem rakoviny. Podle osoby blízké princi a princezně si pár prochází těžkým obdobím. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy