Mykolog má pro české houbaře dobrou zprávu

Praha - Říjen je druhým měsícem houbařské sezóny a letos to vypadá na pořádnou úrodu. Na některých místech je sice hub již méně, ale nezoufejte. Hřiby pravděpodobně jen odpočívají a situace se za pár dní změní.

"Lokality s růstem hub jsou teď více izolované. Je ale možné, že tam, kde nyní nerostou, houby jenom odpočívají a v příštích dnech tam bude situace jiná," sdělil předseda České mykologické společnosti Jaroslav Landa.

Zatímco pomaluju ustupují letní druhy jako hřiby, holubinky nebo rysce, více se objevují podzimní houby, ovšem včetně těch jedovatých. Rostou například pavučince, čirůvky, strmělky nebo penízovky. "Druhů lze stále najít dost, zůstávají i bedly nebo žampióny," podotkl Landa.

Houby by měly růst i v dalších týdnech. "Pokud příliš neklesnou teploty v noci, což zatím předpověď nepředpokládá, pak bude hub stále hodně," dodal Landa.

Mezi houbaři se vedou spory, zdali při sběru nohu houby uříznout nebo z podloží opatrně vykroutit. Ve své podstatě je to spíš jedno, ale doporučuje se raději druhý, „houbařštější" způsob.

Při čištění a zpracování hub také řada lidí vyhazuje nohy hub. To má ale smysl jen tehdy, když jsou napadené parazity, jinak se zbytečně zbavujeme hmoty pro přípravu pokrmů. Ta se přitom proto, že dominantní složkou hub je voda, při tepelném opracování opravdu hodně zredukuje.

Právě složení hub je nicméně jejich velmi dobrou vlastností. Kromě vody je totiž další hlavní složkou hub vláknina. Právě přítomnost vlákniny spolu s tím, že houby jsou obtížněji stravitelné, je překvapivým pozitivem – konzumace hub je totiž díky tomu přirozenou dietou. V praxi jde o efekt, kdy jídlo z hub člověka celkem zasytí, avšak strava z nich neobsahuje žádný významný obsah tělem využitelných látek, ani téměř žádné kalorie, informuje Vitalia.cz.

Související

Více souvisejících

Houby

Aktuálně se děje

před 3 minutami

před 22 minutami

Sergej Lavrov

Lavrov přiznal, že Rusko a Čína už vojensky spolupracují

Moskva a Peking nepotřebují vytvářet společnou vojenskou alianci, protože armády obou zemí již úspěšně spolupracují bez nutnosti spojovat se do nějaké organizace, uvedl ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v rozhovoru pro arabský zpravodajský kanál Sky News Arabia. 

před 1 hodinou

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Německá diplomacie opravila ruské tvrzení o invazi Rudé armády do Polska

Německé ministerstvo zahraničí na sociální síti X reagovalo na příspěvek ruských diplomatů. Ti tvrdili, že na Polsko museli v roce 1939 zaútočit, aby zabránili genocidě. Historická realita je ale někde úplně jinde, připomenout ji museli sami Němci.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy