Darujete oblečení? Dávejte pozor komu, soukromé firmy si mastí kapsy

Broumov - Diakonie Broumov řeší vážný problém. Od dárců dostává stále méně šatů a textilu. Je to prý kvůli soukromým firmám, které do měst umísťují své vlastní kontejnery. Diakonie přitom darované oblečení používá na charitu, soukromé firmy ale textil dál se ziskem prodávají.

Dvacet let byly podobné kontejnery plné, lidé do nich vhazovali oblečení a textil, který už nepotřebovali. Vše pak skončilo u potřebných, třeba lidí bez domova. Soukromé firmy, většinou se zahraničními vlastníky, teď ale přišly na to, že na darovaném oblečení se dá dobře vydělat.

Diakonii tak hrozí, že do budoucna už například nebude moci zaměstnávat sociálně slabé, třeba bezdomovce. "Dokonce jsme na tom 80 lidí z okraje společnosti mohli zaměstnat, třeba na třídění,"uvedla Lenka Wienerová, ředitelka diakonie Broumov.

Diakonie tak namísto 8000 tun textilu jako jiný rok, sveze letos minimálně o tisíc tun méně. A to už je problém.

A tak pokud se rozhodnete ošacení do takovýchto kontejnerů vhodit, rozmyslete si, jestli má přijít na humanitární účely nebo jestli chcete, aby na tom někdo vydělával.

Související

Více souvisejících

charita Bezdomovci

Aktuálně se děje

před 16 minutami

Sergej Lavrov

Lavrov přiznal, že Rusko a Čína už vojensky spolupracují

Moskva a Peking nepotřebují vytvářet společnou vojenskou alianci, protože armády obou zemí již úspěšně spolupracují bez nutnosti spojovat se do nějaké organizace, uvedl ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v rozhovoru pro arabský zpravodajský kanál Sky News Arabia. 

před 1 hodinou

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Povodně v ČR končí, to nejtěžší teprve přijde. Armáda, hasiči i dobrovolníci likvidují škody

Okolo deváté hodiny ranní už v Česku bylo pouze 32 míst, kde se vyskytoval některý ze stupňů povodňové aktivity. Jak ale nebezpečí postupně odchází, nastává čas likvidace následků. Kromě dobrovolníků se do ní zapojují i hasiči a armáda.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy