Jak správně vytápět plynem: Rady a tipy, které vám ušetří peníze

Praha - Topná sezóna je tady. A i když to zatím venku nevypadá na buhvíjaké mrazy a krutou zimu, topení bude muset dříve či později zapnout každý z nás. Jak při tom ale ušetřit?

Řada bytů a hlavně rodinných domků topí v zimní sezóně plynem. A vzhledem k tomu, že energie v podstatě neustále zdražují, je každý způsob, jak při vytápění ušetřit, vítaný. Zvlášť při napjatém rodinném rozpočtu.

Na začátek ovšem jedno varování pro nájemníky bytů, kteří právě uvažují o tom, že ušetří na poplatcích a sami si změní dodavatele plynu. Tím totiž riskují stěhování - a to přímo na dlažbu.

"Pokud chcete jako nájemníci sami určovat dodavatele plynu nebo elektřiny, můžete pouze se souhlasem a vědomím pronajímatele. Nejlepší je si podobnou formulaci prosadit přímo da nájemní smlouvy," popisuje právník Pavel Kolesár.

Mít vlastního dodavatele energií má ovšem výhody - pro nájemníka i pronajímatele. Nájemník totiž přesně ví, jakou má skutečnou spotřebu a majitel bytu se naopak nemusí obávat toho, že po uvolnění bytu zjistí, že na energiích zůstaly obrovské dluhy.

1. Správné větrání

Je známou věcí, že spousta tepla uniká okny a dveřmi, zvlášť ve starší zástavbě. Proto je důležité tyhle úniky minimalizovat a ne jim ještě pomáhat špatným větráním. Větrání v topné sezóně by proto mělo být krátké, ale co nejefektivnější. Proto se nebojte na moment kromě oken otevřít třeba i vchodové dveře, abyste udělali průvan.

2. Pletené ponožky nebo naboso?

V létě chodí doma po bytě naboso a polonahý skoro každý. Ale v zimě je lepší nudistické sklony odhodit a navléknout klidně i mikinu a pletené ponožky. Pokokje vytopené na nižší teplotu šetří vaši peněženku!

3. Pomoc moderních technologií

Spotřebu plynu při vytápění můžete snížit i pomocí moderních technologií. Stačí například na radiátory a do pokojů namontovat termostaty s časovými spínači, které dokáží udržovat různé teploty přes noc, jiné, když jste v práci a jiné v noci. Něco málo do koupě sice investujete, ale utracené peníze se vám rychle vrátí.

4. Jak je na tom kotel?

Pořádný balík se dá ušetřit i pořízením nového kotle. Staré plynové kotle totiž "žerou" až o třetinu víc než jejich mladší bratříčci. Pořizovací cenu vám můžou srazit různé státní příspěvky a dotace.

5. Neplýtvejte teplem

Když už topíte, dejte si pozor na to, abyste výkon topidel zbytečně nesnižovali nebo teplem přímo neplýtvali. Proto přestaňte na topení sušit mokré prádlo, odtáhněte od radiátorů nábytek a neduste je závěsy, které se pak ohřejí místo vás.

Související

Více souvisejících

Zemní plyn

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy