Guru Jára vyfasoval deset let, studentky své školy "odháčkovával"

Zlín - Krajský soud ve Zlíně dnes uložil zakladateli esoterické školy Poetrie, třiačtyřicetiletému Jaroslavu Dobešovi, deset let a jeho blízké spolupracovnici, čtyřicetileté Barboře Pláškové, 9,5 roku vězení za znásilňování studentek školy. Oběma hrozilo až 12 let. Stíháni jsou jako uprchlí. Jejich obhájci žádali zproštění obžaloby. Rozsudek není pravomocný, státní zástupkyně i obhajoba si ponechaly lhůtu na podání odvolání.

Dobeš, který je ve své komunitě známý jako "guru Jára", podle obžaloby ženy a dívky na různých seminářích takzvaně "odháčkovával". Tvrdil, že všemožné problémy žen jsou způsobeny háčky, které v nich zanechali dřívější sexuální partneři a které jim znemožňovaly žít plnohodnotný život. On pak tyto takzvané háčky sexuálním aktem ženám údajně uvolňoval.

Klientky školy však o této metodě nic nevěděly, většinou jim byla nabídnuta na konci i vícedenních seminářů, aniž věděly, jak probíhá. Některé se bránily, většina z nich však po úvodním dechovém cvičení nebyla schopná ovládat své tělo a bránit se. Lektorky školy v čele s Pláškovou dívky většinou stimulovaly na pohlavních orgánech a řídily dechové cvičení. Poté se objevil Dobeš a zpravidla vykonal na ženách soulož.

"Založili neakreditovanou esoterickou školu, jejíž podstatou nebylo nějaké léčení, ale majetkový a osobní prospěch obžalovaných," uvedla předsedkyně senátu Iveta Šperlichová. Psycholog Dobeše označil za narcistického člověka, který zneužívá ženy v tísni. Plášková si k němu údajně vytvořila patologickou vazbu. Při práci pro školu osvědčila pragmatické myšlení a vysokou sociální inteligenci.

Podle obžaloby bylo v letech 2004 až 2007 znásilněno osm žen či dívek. Podle obhájců ale věděly, co je čeká, a nešlo tak prý o trestný čin. Semináře se konaly na několika místech ČR včetně domu ve Zlíně nebo statku v obci na Olomoucku. Podle státní zástupkyně Ivety Eichlerové Dobeš školu vytvořil jako zdroj své obživy. "Odháčkováním" podle ní prošly stovky žen.

Řada z nich se mu podrobila dobrovolně, jiné však nikoliv. Znalkyně Alena Gayová řekla, že u některých žen posttraumatická stresová porucha přerostla v chronický stav, její symptomy tak budou přetrvávat celý život. Znásilněné trpí například poruchami sebeúcty a depresemi, mají potíže v partnerských vztazích a také pocity viny kvůli tomu, že do Poetrie přivedly další ženy. Podle Gayové přitom šlo o inteligentní ženy, které ale byly na Dobešovi závislé.

Dobeš byl odsouzen i za pomluvu. Údajně v roce 2009 vyvěsil ve městě v Čechách letáky s informacemi o lékařce, která pracovala v tamní nemocnici a měla podle nich způsobit smrt pacienta. Letáky odkazovaly na další fakta na internetových stránkách Poetrie. Lékařka pak z nemocnice odešla a na čas byla bez práce.

Dobeš byl podle svědkyň v komunitě ctěn a obdivován. Jen on byl prý totiž schopen provést "odháčkování". V Česku se objevoval jen občas, hodně cestoval. V zahraničí se zřejmě stejně jako Plášková pohybuje i nyní, podle Eichlerové byl na oba vydán zatykač.

Související

Více souvisejících

Znásilnění soudy

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy