Hřiby z lesů pomalu mizí, daří se ale podzimním houbám

Praha - Pokud se chystáte na houby, na letní druhy už narazíte méně často. Není ale třeba zoufat, lesy už nabízejí dostatek hub podzimních. Nejúspěšnější budete ve středních Čechách.

"Růst hub by se v příštím týdnu neměl zhoršovat. Nyní je průměrný a to by se mělo udržet," uvedl předseda České mykologické společnosti Jaroslav Landa.

Za poslední týden se růst hub opět zpomalil. V lesích je možné najít všechny druhy hub, letní druhy ale postupně nahrazují podzimní.

Přestávají růst hřibovité houby, holubinky a muchomůrky. Daří se naopak ryzcům, pýchavkám, ale také lošákům či stročkům. Jedovatých hub je možné najít také řadu, ale i ty jsou na ústupu. Pozor je třeba dávat na muchomůrky zelené, závojenky, strmělky, ale také například na hořkého hřiba kříště či pečárku zápašnou.

Závojenka olovová je prudce jedovatá. Za 2-4 hodiny po jídle způsobuje silné zvracení a průjmy, které trvají i několik dní. Průběh otravy vede k vysílení postiženého a ve vzácných případech může otrava skončit i smrtí.

Hřib kříšť je pro svou nepříjemnou hořkost nejedlý a někdy se uvádí, že je i mírně jedovatý. Může se zaměnit za jedlé modráky, tj. koloděje a kováře nebo i za jedovatého satana. Od všech uvedených hřibů se kříšť liší především zbarvením ústí trubek - nemá je červená, nýbrž citrónově žlutá. Také barva klobouku je jiná - světlejší než u kováře i koloděje, a ne tak světle šedá jako u satana.

U pečárky zápašné se za 1-3 hodiny po požití objeví nevolnost a úporné zvracení, průjmy jsou spíše výjimečné. Žaludeční křeče mohou způsobit život ohrožující perforaci žaludečního vředu.

Související

Více souvisejících

Houby

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy