Policie jde po šarlatánech: Zabila muže (†46) zázračná léčba?

Mělník - Lidé, kteří trpí závažným onemocněním, často hledají pomoc u léčitelů a různých šarlatánů. Policie nyní vyšetřuje případ muže s leukémií, který odmítl klasickou léčbu a zemřel po "zázračné" léčbě.

Podle informací, které dnes zveřejnil Český rozhlas - Radiožurnál, jsou rodiče zemřelého Marcela Wimmera přesvědčeni, že muž zemřel předčasně, a usilují o potrestání léčitelů slibujících zázračné uzdravení. Alternativní praktiky lidem ale podle odborníků často nepomohou či například umožní rychlejší rozvinutí nemoci.

"Kriminalisté případ muže prověřují od poloviny června a byly v něm zahájeny úkony trestního řízení pro podezření z trestného činu usmrcení z nedbalosti," řekl dnes ČTK mluvčí mělnické policie Václav Tichý. Léčitelům hrozí až tři roky vězení.

Wimmer se před smrtí léčil ve společenství Slunce naděje u Veltrus na Mělnicku. Těsně před jeho smrtí ze společenstva zavolali jeho rodičům, aby si pro něj přijeli. Wimmer ještě před sídlem zařízení podle výpovědi rodičů zkolaboval a zemřel.

Zdroj: YouTube

Případ rozčílil ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka, který zaúkoloval své právní oddělení, aby navrhlo, jak by zákon mohl podobné praktiky postihovat.: „Myslím, že by asi bylo vhodné v trestním zákoně specifikovat a zavést postih takovéhoto zneužívání lidského neštěstí."

Pro zavedení trestní odpovědnosti pro léčitele jsou i další poslanci. „Určitě stojí za to, abychom se tím zabývali. Můžeme společně s právníky hledat cestu," prohlásil šéf sněmovního zdravotního výboru Rostislav Vyzula z ANO.

Se šarlatány se setkala i psycholožka Laura Janáčková. „Zrovna nedávno jsem se setkala s takovým vážným případem, kdy měla starší žena rakovinu prsu a léčitel ji léčil obklady. A léčil ji tak dlouho, kdy už byl nádor z prsu skutečně vidět. Když ji přivezli do nemocnice, už bylo pozdě," řekla pro ČRo.

Související

Více souvisejících

krimi nemoci

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy