Trhej, poštval mladík psa na policisty. Odsedí si 15 měsíců

Plzeň - Lukáš Brestovský (23) byl dnes shledán vinným z násilí proti úřední osobě spáchané se zbraní, přičemž zbraní byl pes obžalovaného, a odsedí si 15 měsíců. Mladík podle obžaloby poštval na policisty ročního křížence pitbulla s argentinskou dogou.

Podle obžaloby se událost stala 28. dubna před 19:00 v plzeňské čtvrti Slovany, v zadním traktu jednoho z domů v ulici Slovanská alej, kam hlídka vyjela po oznámení, že před domem někdo manipuluje se zaparkovaným motocyklem. Dva policisté tehdy přistihli u motorky Brestovanského a vyzvali ho k podání vysvětlení. On ale začal utíkat a přitom na ně poštval svého psa.

Zvíře na policisty dle obžaloby útočilo, pokoušelo se zakousnout. Jeden z mužů utrpěl zhmoždění kolene a prstu na ruce, druhému zvíře pokousalo výstroj. Psa nakonec odchytla městská policie.

Obžalovaný soudu řekl, že v daný den požil zhruba 30 tablet rivotrilu, léku využívaného zejména v psychiatrické praxi, a šel se psem ven. O motorku, která patřila jeho známému, se prý omylem opřel a ta spadla. Poté přijeli policisté.

"Byli na mě vostřejší, tak jsem byl naštvaný a poslal jsem na ně psa, víc si toho nepamatuji," uvedl. Zvířeti v té době prý byl rok, podle obžalovaného to byl mazel, sám ho cvičil. Nepředpokládal, že zaútočí, povely "trhej" a "kousej" zvíře údajně neznalo.

Podle soudce se sice neprokázalo, že pes byl k daným povelům cvičen, spíš se mohlo jednat o intuitivní reakci zvířete, na druhou stranu musel prý Brestovanský předpokládat, že pes po vybídnutí může zaútočit.

"Svého jednání lituji, chtěl bych podmínku," řekl dnes při závěrečném slovu Brestovanský. Podmíněný trest pro něj žádal i jeho obhájce, který uvedl, že pes policisty spíše otravoval, než aby na ně útočil.

Naopak státní zástupce navrhl nepodmíněný trest, a to i vzhledem k minulosti obžalovaného. Tomu v souvislosti s přechováváním drog v dubnu uložil Okresní soud Plzeň-jih 200 hodin obecně prospěšných prací, z nichž si zatím odpracoval 30 hodin.

Související

Více souvisejících

krimi Policie ČR

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy