Šílená, ale mazaná. Zraněný vyjednavač popsal střet se schizofreničkou

Praha - Policejní vyjednavač Petr Gruber, který byl při zásahu na škole ve Žďáru nad Sázavou "vyměněn" za zraněnou studentku, popsal ČTK a ČT své střetnutí se šílenou schizofreničkou. Podle něj šlo o nejvážnější situaci, kterou v roli policejního vyjednavače zažil. V Česku působí zhruba 150 vyjednavačů, jednu čtvrtinu tvoří ženy.

Za svůj čin dnes Gruber získal medaili za statečnost od ministra vnitra Milana Chovance a policejního prezidenta Tomáše Tuhého.

Gruber se s kolegy dostal na místo činu zhruba půl hodiny poté, co byl incident ve škole oznámen na tísňovou linku. "Když jsme jeli na místo, tak již byla informace, že je tam mrtvý student a další studentka je zraněná," uvedl Grubner.

Gruber dělá policejního vyjednávače od roku 2003 a účastnil se zhruba 25 akcí. Většinou jednal se sebevrahy a lidmi, kteří se někde zabarikádovali. "Hlavní rozdíl byl v tom, že s ženami tolik nevyjednáváme, většinou jednáme s muži," podotkl Grubner.

Osobně prý nebyl v kontaktu s ostatními poškozenými studenty a během akce se mu podařilo udělat výměnu za zraněnou studentku. S ženou tak zůstal místo ní. Podle něj to byla jediná možnost, jak dívku zachránit. "Vytvořila si pozici, že mě měla v absolutní moci, abych jí nemohl ohrožovat," popsal polohu rukojmího Gruber. Pak už proti ženě zakročili jeho kolegové ze zásahové jednotky.

Policista prý neměl čas na přemýšlení. Když se stal rukojmím, tak musel přemýšlet nad každým slovem, které řekne. Situace byla o to složitější, že žena s policistou nekomunikovala. "To, že to trvalo celou dobu, mě nepřekvapilo," zdůraznil.

Policista také doplnil, že celá akce byla týmovou prací. Vyjednavači i jejich kolegové ze zásahové jednotky totiž musejí pracovat jako "dobře namazaný stroj".

Policisté, kteří se chtějí vyjednavači stát, by měli být především vyrovnané a zralé osobnosti, schopné soustředění. Potřebují také dostatek empatie, protože při práci vyjednavače budou v kontaktu s osobami ve vypjatých emočních situacích, se sebevrahy, únosci a násilníky, kteří nejsou schopni logicky uvažovat.

Jak informuje web CT24, zájemci absolvují intenzivní kurz krizového vyjednávání, který trvá 14 dní. Na něm jsou účastníci postaveni do mnoha modelových situací, ve kterých by se při své práci mohl ocitnout. Zájemci o kurz však nejprve procházejí výběrovým řízením. Po absolvování musí každé dva roky navíc vyjednavač projít inovačním kurzem.

Související

Ilustrační fotografie.

Soud nepravomocně ukončil detenci ženy, která ve Žďáru zabila studenta

Městský soud v Brně nepravomocně ukončil zabezpečovací detenci Barbory Orlové, která v roce 2016 zabila ve škole ve Žďáru nad Sázavou šestnáctiletého studenta. Pobyt v detenci by nyní měla nahradit ústavní léčba v psychiatrické nemocnici. Rozhodnutí není pravomocné, státní zastupitelství má možnost podat stížnost.

Více souvisejících

vražda na střední škole ve Žďáru nad Sázavou (14.10.2014) Policie ČR

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy