Češky unesené v Pákistánu jsou na svobodě. Nové informace

Praha/Ankara - Češky Hana Humpálová a Antonie Chrástecká unesené v roce 2013 v Pákistánu jsou na svobodě a přes Turecko dorazily domů. Informaci potvrdil i český premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), MZV ČR varuje občany před cestami do Pákistánu. Ministr vnitra Milan Chovanec naznačil, že ČR za ženy nezaplatila výkupné.

"Dovoluji si i jménem rodin požádat média o respektování jejich soukromí a sám za sebe oběma děvčatům přeji pokud možno rychlé zotavení a návrat do běžného klidného života," uvedl Sobotka. K respektování soukromí dívek a jejich rodin vyzval média také Chovanec. "V současné době jsou v péči českého státu," uvedl.

Podle ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka jsou ženy na svobodě spíš hodiny, než dny, řekl v České televizi kolem 10:00. Jejich poslední pohyb před propuštěním byl podle Zaorálka na turecko-iráckých hranicích. Mluvčí ministerstva zahraničí Michaela Lagronová ČTK řekla, že česká diplomacie zná cestu a způsob, jakým se unesené Češky dostaly domů, nechce ho ale zatím komentovat.

"Platí ovšem, že český stát nevyjednává s teroristy, ani neplatí výkupné," řekl v ČT ministr Chovanec před schůzkou s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech. Hlavní zásluhu na osvobození žen má podle ministra organizace IHH, další podrobnosti sdělit nechtěl.

Zeman podle svého mluvčího Jiřího Ovčáčka děkuje humanitární organizaci IHH. "Pan prezident byl o propuštění dívek informován. Je to pro něj velmi radostná zpráva," uvedl Ovčáček na sociální síti Twitter. Zeman změnu vývoje naznačil ve čtvrtek. Na tiskové konferenci na závěr návštěvy Libereckého kraje tehdy uvedl, že je ve věci Češek unesených v Pákistánu optimističtější, než byl dříve.

Na exploze si ženy časem zvykly

Turecká zpravodajská agentura Anadolu uvedla, že ženy v pátek překročily turecké hranice a s rodinnými příslušníky se pak vydaly na cestu do České republiky. Na vyjednávání o jejich propuštění prý dva měsíce intenzivně pracovala turecká humanitární organizace IHH.

Turecká média zveřejnila fotografie (zde) propuštěných Češek, z nichž je zřejmé, že obě ženy jsou v pořádku. Vypadají unaveně a pohuble, ale stojí na nohou a nezdá se, že by byly zraněné.

"Pořád nemůžu uvěřit tomu, že jsem tady. Dokonce i teď se bojím, že je to jen sen," citovala agentura Anadolu Chrásteckou. "Být pryč od rodiny bylo opravdu těžké. Od první chvíle, kdy mě unesli, jsem s ní chtěla být. Teď jsem hrozně šťastná a nadšená," dodala.

Psali jsme: 745 dní v zajetí: Celé Česko oslavuje návrat "Hanky a Tonči"
Nadace IHH pomáhá ve stovce zemí, s Izraelem je ve "válce"
 

"Bylo to velice těžké. Poprvé v životě jsme viděly zbraně a ozbrojené muže. Doteď nevíme, proč nás unesli. Střílelo se tam a vybuchovaly tam bomby. Ale časem jsme si na to zvykly," popsala dvouleté věznění Humpálová. "Měly jsme víc než dost času na přemýšlení. Myslely jsme na naše rodiny a držely jsme se naděje, že jednoho dne nás osvobodí. Poprvé za dva roky jsme viděly slunce a kolem sebe rozesmáté lidi," dodala.

Vyjednávání o propuštění s únosci vedl zástupce IHH Izzet Şahin. Podle něj jeho organizaci kontaktovaly přímo rodiny unesených žen před dvěma měsíci poté, co prý vyčerpaly všechny ostatní možnosti.

Kromě tureckých médií o osvobození Češek informovala řada světových tiskových agentur a dalších významných médií. Případy unesených cizinců jsou obecně velice sledované a propuštění po tak dlouhé době v zajetí je vždy velkou událostí. Dvě Češky byly uneseny v jihozápadní pákistánské provincii Balúčistán v březnu 2013. Přijely do Pákistánu ze sousedního Íránu jako turistky.

Varování pro turisty

MZV ČR zaznamenalo v Pákistánu zvýšené riziko útoků proti cizincům. V reakci na karikatury Proroka Mohameda zveřejněné v evropském tisku, dochází v Pákistánu k demonstracím náboženských uskupení. Doporučuje se maximální obezřetnost při pohybu po městech a vyhnutí se jakýmkoliv shromážděním většího počtu osob.

V Pákistánu byl zvýšen stupeň výstrahy na všech mezinárodních letištích kvůli hrozbě teroristického útoku na „RED ALERT". Po útoku v Péšávaru v prosinci 2014 nadále hrozí zvýšené nebezpečí teroristických útoků i únosů cizinců.

Pákistánská armáda pokračuje v operaci proti militantům v oblasti Severního Vazíristánu a Federally Administered Tribal Areas (FATA). Bezpečnostní složky jsou ve stavu nejvyšší pohotovosti kvůli možným odvetným útokům militantů. Díky přítomnosti bezpečnostních složek ve městech narůstá též možnost dopravních a jiných omezení.

V Pákistánu nadále platí povinnost pro všechny cestovatele pobývající v zemi déle než 4 týdny prokázat se při odletu ze země mezinárodním očkovacím průkazem s platným očkováním proti dětské obraně.

MZV ČR doporučuje všem občanům registraci v dobrovolné databázi DROZD. Občané ČR, kteří se v Pákistánu ocitli v nouzi, se mohou obrátit na nouzovou linku Velvyslanectví České republiky v Islámábádu na čísle 0092/300/5005083.

Související

Více souvisejících

Unesené Češky v Pákistánu ministerstvo zahraničí Turecko

Aktuálně se děje

před 5 minutami

Robert Fico

Ficův stav je stále vážný. Co bude dál ukáží až příští dny

Robert Fico dnes podstoupil CT vyšetření a lékaři odstranili tkáň odumřelou v důsledku střelného poranění. Na briefingu to oznámila Miriam Lapuníková, ředitelka nemocnice v Banské Bystrici, kde byl slovenský premiér po středečním atentátu hospitalizován. Dodala, že pacient je při vědomí a jeho stav je stabilizovaný, ale stále vážný.

před 50 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

Pellegrini: S Ficem jsem hovořil. Jeho stav je vážný, to nejtěžší má před sebou

Zdravotní stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) po středečním útoku je nadále velmi vážný. Uvedl to zvolený prezident Peter Pellegrini po návštěvě předsedy vlády v báňskobystrické nemocnici. Krátce spolu podle jeho slov komunikovali.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy