„Nebezpečný“ Landa? Hymna o Karlu IV. dopálila studenty. Zjistili jsme víc

Praha – Příští rok, konkrétně 14. května, uplyne 700 let od narození krále českého a císaře Svaté říše římské Karla IV., který si vysloužil přízvisko Otec vlasti a který se před deseti lety v anketě „Největší Čech“ umístil na prvním místě. V Praze se chystají velkolepé oslavy, Hrad například nechá vystavit korunovační klenoty. Už je zde ale první kontroverze.

„Hlavní město je hrdé na svého císaře a chce být tou tažnou silou, co se týká oslav," uvedl pro prazsky.denik.cz Jan Wolf, radní pro kulturu. Ministerstvo kultury pak podle předběžného vládního návrhu vyčlení na různé akce 250 milionů korun.

„Aby to nebylo úplně konzervativní, tak je tu nápad, že oslavy budou mít jakousi hymnu. Oslovili jsme člověka, který je nonkonformní, na druhou stranu hodně akcentuje historii naší země. Jde o Daniela Landu," řekl Wolf. „Hymna" sice ještě není oficiálně schválena, už ale vzbuzuje rozporuplné reakce. Ozval se Spolek studentů historie FF UK a radnímu Wolfovi napsal dopis.

"Vážený pane radní,

obracím se na Vás jako předseda Spolku studentů historie Filozofické fakulty Univerzity Karlovy. Velmi nás znepokojila informace, že by měl Daniel Landa skládat "hymnu" k výročí narození císaře Svaté říše římské Karla IV. Daniel Landa je známý svým blízkým vztahem ke krajní nacionalistické pravici. Byl hlavní postavou skupiny Orlík, jejíž texty byly v té době otevřeně nesnášenlivé a rasistické. Od této skupiny se stále neodstřihl, jak se někde tvrdí. Z pouštění písní této kapely dostává od OSA peníze a v poslední době je dokonce začíná opět hrát na svých koncertech.

Vzhledem k Landovu nacionálnímu výkladu historie se lze i obávat, jakým způsobem s odkazem Karla IV. v hymně naloží. Nastalá situace by byla o to absurdnější, že Karel IV. nebyl žádný "Čech". Jednak žil dávno před zrozením moderních národů, jednak byl i Francouzem, Němcem nebo Italem. Ostatně i jako český král byl králem nejen Čechů, ale i českých Němců.

Rádi bychom se Vás zeptali, proč jste se k takovému kroku rozhodl a jestli si uvědomujete i jeho kontext. K popularizace historie se musí přistupovat opatrně a dbát nejen o historickou přesnost, ale zajímat se i o hodnoty, které tím vědomě či nevědomě zprostředkováváme. Je smutné, že 70 let po hrůzách, který etnický nacionalismus způsobil, etnický nacionalista skládá písně pro pražský magistrát.

S pozdravem a díky za odpověďDaniel Ortpředseda Spolku studentů historie FF UK

Redakce serveru EuroZprávy.cz oslovila pana Orta a zeptala se ho na další věci.

Se samotným nápadem na složení "hymny" souhlasíte?

Nápad složení hymny bych nechtěl jménem Spolku komentovat. Osobně si ale myslím, že je to hodně zjednodušující, patetický formát, který je v plánovaných oslavách nadbytečný. Oslavy vnímáme jako ojedinělý prostor pro kritickou reflexi osobnosti Karla IV. Skládání hymny do kritické reflexe nezapadá.

Jaké jsou první reakce na vaši iniciativu?

Záleží, v jakém okruhu lidí člověk hledá odezvy. Mezi historiky, spolužáky a na facebookové stránce Spolku jsou odezvy v drtivé většině pozitivní. Internetem ale koluje i spousta negativních reakcí.

Kontaktovali jste v této záležitosti přímo i Landu?

Ne. Nezdá se nám, že by tato záležitost měla být věcí diskuze zrovna s Danielem Landou. Kontaktovali jsme zástupce pražského magistrátu jakožto zjevné původce návrhu.

Domníváte se, že Landa je i dnes veřejností vnímán jako "etnický nacionalista", jak ho nazýváte?

Myslím, že dnes hodně lidí nebere Landova vystoupení zcela vážně. Ale vzhledem k tomu, že má stále velké množství fanoušků, je podle nás o to důležitější akcentovat nebezpečný etnicky nacionální aspekt jeho světonázoru.

Pokud by "hymna" z pera Landy přeci jen byla schválena, přistoupili byste k hlasitějším protestům?

Vůbec jsme nečekali, že náš dopis vyvolá takovou mediální odezvu. Nechceme předjímat budoucí dění. Je pro nás důležité vést o celé věci dialog.

Když odbočím od tématu. Jaký největší odkaz dle Vás zanechal Karel IV. budoucím generacím?

Jako největší odkaz Karla IV. vnímám založení pražské univerzity - místa, které od té doby poskytuje prostor pro vzdělávání společnosti a učí kritickému myšlení.

Související

Výstava Magičtí Lucemburkové v Karolinu navazuje na projekt Křižovatka cest.

OBRAZEM: Na výstavě Magičtí Lucemburkové nahlédnete pod pokličku doby vlády českých králů

Praha - Dobu vlády českých králů a moravských markrabat z rodu Lucemburků představuje výstava Magičtí Lucemburkové. Knihy, repliky hradů či korunovačních klenotů nebo sochy Karla IV., Jana Lucemburského a dalších. Putovní výstava, která dále navštíví Olomouc či Plzeň, je aktuálně umístěná v prostorách Křížové chodby Karolina. Zde bude přístupná návštěvníkům do 29. dubna.
Císařská římská koruna

Putovní výstava Magičtí Lucemburkové se na měsíc zastaví v Praze

Praha – V loňském roce Česká republika slavila 700. výročí narození Karla IV. K této příležitosti vznikl projekt Křižovatka cest, který představil rodokmeny předků a potomků Karla IV. Ještě nyní je můžete vidět na venkovních tabulích na veřejných místech Prahy. Na tento projekt nyní navazuje výstava Magičtí Lucemburkové, která přiblíží vládu českých králů a moravských markrabat z rodu Lucemburků.

Více souvisejících

Karel IV. (700 let od narození) Praha Daniel Landa

Aktuálně se děje

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

včera

Biden: Izraelci zabíjí civilisty našimi bombami. Pokud zaútočí na Rafah, už žádné nedostanou

Podle amerického prezidenta Joea Bidena Izrael použil bomby dodané Spojenými státy při útocích, které vedly k úmrtí palestinských civilistů v Pásmu Gazy. Biden to uvedl v rozhovoru pro stanici CNN.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy