Při běhu je potřeba dodržovat pitný režim. Co byste měli pít?

Praha - Stále víc lidí se věnuje rekreačnímu běhu. Tři a půl tisíce jich v sobotu vyrazilo na trať karlovarského Mattoni půlmaratonu. Že se běžecký závod koná ve městě minerálních vod je přitom symbolické, lékaři totiž radí sportovcům nepodceňovat pitný režim. A doporučuje to i známý kardiochirurg Jan Pirk, který je sám aktivním běžcem.

Téměř pět minut, tak dlouho trvalo, než tři a půl tisíce běžců, proběhlo startovní bránou závodu na 21 kilometrů. Ti nejlepší trať pokořili za 61 minut. Dá se to zvládnout i bez pití. Odborníci ale radí minerály i vodu raději doplňovat i při běhu.

"Zhruba za hodinu spotřebujete, vypotíte a nebo i dechem, vydýcháte formou páry, zhruba litr tekutiny. Ideální je, zvážit se před výkonem a zvážit se po výkonu, to znamená, ztratil-li jsem během závodu dvě kila, tedy potřebuju doplnit zhruba dva litry tekutin," říká lékař Petr Homoláč.

Proto bychom měli pít pravidelně a po malých doušcích. Podle lékařů jsou nejvhodnější neslazené vody obsahující dostatek minerálů. V minerálkách jsou totiž potřebné látky ve formě pro lidské tělo nejvhodnější.

Není ale důležité jen množství. "Při tom běhu záleží nejvíc na teplotě, ideální teplota na tyhle dlouhé běhy je tak kolem 12 stupňů Celsia," řekl lékař a běžec Jan Pirk.

Pokud při správném tréninku dodržíte i zásady pitného režimu, můžete se radovat i v cíli. A krásné na běhu je, že se mu může věnovat téměř každý. Jestli jste se inspirovali a hodláte nazout běžecké boty, určitě s sebou nezapomeňte ani láhev neslazené vody.

Související

Více souvisejících

zdraví sport Jan Pirk

Aktuálně se děje

před 31 minutami

před 40 minutami

před 1 hodinou

před 4 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy