Státní zástupce podal na Rittiga obžalobu v kauze firmy Oleo Chemical

Praha - Státní zástupce dnes podal k soudu obžalobu v kauze lobbisty Iva Rittiga a dalších devíti lidí ohledně petrochemické firmy Oleo Chemical. Skupina je podezřelá z vyvedení téměř 20 milionů korun ze společnosti. O vývoji v případu dnes informoval na webu dozorující žalobce Adam Borgula z Vrchního státního zastupitelství v Praze. Policie obvinila kromě Rittiga například zakladatele firmy Michala Urbánka a Kamila Jirounka či Rittigova obchodního partnera Petera Kmetě. Jeden z obviněných je podle žalobce označený jako spolupracující.

Borgula podal obžalobu k Městskému soudu v Praze. Týká se podezření ze zkrácení daně, zpronevěry a praní špinavých peněz. Obvinění se podle vyšetřovatelů dopouštěli trestné činnosti v letech 2009 až 2011. Škodu způsobenou firmě Borgula spočítal na 19,977.318 korun, škodu způsobenou státu krácením daně na 3,720.040 a "vypraných" peněz bylo údajně nejméně 13,306.010 korun.

Protikorupční policie stíhá podezřelé v kauze od loňska, vyšetřování uzavřela letos koncem února. Borgula jména obžalovaných nesdělil, podle dřívějších informací médií jsou mezi nimi Rittigovi právníci Karolína Babáková a David Michal z advokátní kanceláře MSB Legal, jednatel firmy Peskim nabízející účetnictví Petr Michal, šéf výroby v Oleo Chemical (OCh) Radomír Kučera, Jana Šádková z firmy Oil Technologies a o spolupracující pozici žádá finanční odborník Jaroslav Kubiska. Všech deset lidí zůstalo na svobodě, návrhy na vazbu zamítl už dříve soud.

Rittigova právnička Katarína Kožiaková Oboňová dnes ČTK řekla, že obžaloba je předčasná a nemá důvod. "Myslíme si, že nebyla provedena řada důkazů," uvedla. Výpověď Kubisky prý neobsahuje žádná fakta směřující k Rittigovi. Podobně se vyjádřil advokát Šádkové Jiří Matzner, podle kterého není Kubiska "zásadní svědek" ve vztahu k jeho klientce. Šádkovou podle advokáta policie neobvinila jako hlavního pachatele, ale je stíhána kvůli údajné "nápomoci ke spáchání trestného činu".

Podle vyšetřovatelů mířily peníze za fiktivní práci z OCh přes Kmeťovu firmu Cokeville Assets k Rittigovi. Jeden z obviněných šéfů firmy Jirounek to v dřívějším rozhovoru s ČTK odmítl. Podle něj šlo o standardní poradenství. Podle policie ale nákladné poradenské služby měly ve skutečnosti zajistit pro OCh finančně zajímavou zakázku ohledně pohonných hmot pro dopravní podnik v Praze.

Kubiska dříve spravoval mimo jiné Rittigovy účty a již dříve při vyšetřování naznačoval, že požádá o spolupracující pozici. Pokud bude nařízeno hlavní líčení, mohl by soud přihlédnout k jeho přiznání a vynést pro něj mírnější trest. Spolupráci obviněného ale nemusí uznat. Kubiskova výpověď údajně rozkrývá, jak skupina kolem Rittiga vyváděla peníze přes účty v cizině. Obhájci ostatních obviněných Kubiskovo vyjádření zpochybňují.

Rittig je obžalován rovněž v kauze údajného úniku informací z Bezpečnostní informační služby týkající se i bývalé šéfky kabinetu premiéra Jany Nečasové (dříve Nagyové), Rittigova obchodního partnera Tomáše Jindry a advokáta Michala. Soud ale na konci května státnímu zastupitelství obžalobu vrátil k došetření. Podle usnesení soudu vadí, že obžaloba je v utajeném režimu. Žalobci proti rozhodnutí podali stížnost k vrchnímu soudu.

Rittig, Michal, Kmeť a další lobbistův advokát Marek Stubley čelí stíhání také v případu údajně předražených jízdenek pro pražský dopravní podnik. Kauza Oleo Chemical ale souvislost s dopravním podnikem nemá, ačkoliv obvinění stojí na obdobné smlouvě s Cokeville Assets jako v kauze jízdenek. Podle tvrzení Nadačního fondu proti korupci byl Rittig přes síť firem pravděpodobně konečným příjemcem 17 haléřů za každý lístek.

Související

Ivo Rittig

V Pandora Papers se objevil i bývalý politik ČSSD Benda či lobbista Rittig

V projektu Pandora Papers se podle zjištění webu Investigace.cz objevila také jména bývalého teplického politika ČSSD Petra Bendy, lobbisty Ivo Rittiga a někdejšího ředitele televize Prima a pražského dopravního podniku Martina Dvořáka. Jsou údajně zapojeni do případu, ve kterém si dvě panamské firmy poslaly pět milionů v českých korunách. Jedna z firem byla podle dokumentů spojená s Bendou, spoluvlastníky druhé byli Rittig s Dvořákem.

Více souvisejících

Ivo Rittig Oleo Chemical

Aktuálně se děje

před 47 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Izrael: Neslýchané. Zatykač na Netanjahua povzbudí teroristy po celém světě

Rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykačů na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Joava Galanta je neslýchané a povzbudí teroristy po celém světě. Prohlásil to v pondělí izraelský prezident Jicchak Herzog. Rozhodnutí odsoudil i izraelský ministr zahraničí Jisrael Kac, uvedla agentura Reuters.

před 4 hodinami

Martin Exner

V Česku se dvacet let o euru lže. Odpůrci v čele s Klausem s ním veřejnost straší, říká poslanec Exner

Přijetí či nepřijeti eura je v Česku velmi ožehavé téma, které rozděluje společnost. Na začátku roku rozvířil všeobecnou debatu o přijetí sám prezident ČR Petr Pavel, díky tomu, se toto téma opět stalo diskutovatelným. Část ekonomů se stále euru brání, politická populace není jednotná, opozice je zásadně proti a ve vládní koalici nepanuje jednotný názor. Kdo však má jasno, jsou české firmy, těm by jednotná evropská měna prospěla. Tam, kde se platí eurem, tam je s touto měnou spokojenost, na Slovensku panuje obrovská podpora společné měně, avšak Česká republika je jako tradičně opatrná, společnost je proti a politici nemají odvahu a chuť jím proti jejich názoru. O euru jsme si povídali s poslancem za STAN Martinem Exnerem, místopředsedou výboru pro bezpečnost. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Petr Pavel

Pavel tlačí na přijetí eura. Stejně podle něj nemáme na výběr

Prezident Petr Pavel na konferenci ReVize Česka zdůraznil klíčový argument pro přijetí eura – charakter české ekonomiky, která je výrazně exportní a většinu své produkce uplatňuje v eurozóně. Podle Pavla je ekonomická budoucnost a prosperita České republiky výrazně provázána s eurozónou.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Írán, ilustrační foto

Kdo povede Írán po smrti Raísího? Země se chystá na předčasné volby

Íránský nejvyšší duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí vzdal hold prezidentu Ebráhimu Raísímu, který v neděli zahynul při havárii vrtulníku v provincii Východní Ázerbájdžán na severozápadě Íránu. Na svém webu o tom informovala televize Al-Džazíra, která dodala, že Raísího pozůstatky převážejí do města Tabríz - metropole provincie Východní Ázerbájdžán. Zatím není jasné, kdy a kde bude Raísí pohřben.

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Nadaný student čelící obvinění z porušování lidských práv. Kdo byl íránský prezident Ebráhím Raísí?

Ebráhím Raísí byl íránský politik a duchovní, který od srpna 2021 zastával funkci prezidenta Íránu. Narodil se 14. prosince 1960 v Mašhadu, druhém největším městě Íránu a důležitém náboženském centru. Byl členem konzervativního křídla íránské politiky a dlouholetým příslušníkem Revolučních gard, což mu poskytlo značný vliv v politických a vojenských kruzích.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy