Vdova po autorovi Krtečka se u soudu zastala své vnučky

Praha - Pražský městský soud se začal zabývat otázkou, zda je platná smlouva, na jejímž základě poskytuje Karolína Milerová a její firma licence k výrobě předmětů s kresleným Krtečkem. Smlouvu uzavřenou ve prospěch vnučky Krtečkova autora Zdeňka Milera napadla žalobou správkyně výtvarníkova dědictví Milena Fischerová. Vdova po výtvarníkovi Emilie Milerová dnes řekla, že smlouva plně odpovídá tomu, co si její muž přál. Potvrdila také pravost jeho podpisu na dokumentu.

Sporná licenční smlouva pochází ze září 2011, o dva měsíce později Miler zemřel. Právnička Fischerová, která s výtvarníkem spolupracovala téměř 20 let, tvrdí, že smlouva právně vůbec nevznikla, protože podpis na listině není Milerův.

I kdyby dohoda vznikla, nebyla by podle správkyně dědictví platná, protože výtvarník prý nebyl schopen posoudit skutečný obsah dokumentu. Vnučka Karolína to odmítá, v čemž ji dnes ve svědecké výpovědi podpořila její babička. Ta ale zároveň přiznala, že její vztahy s Fischerovou jsou velmi špatné kvůli poslední z Milerových závětí, v níž výtvarník správkyni odkázal výraznou část majetku.

Karolína Milerová žila s prarodiči nejprve do svých dvou let, poté znovu od 14 let. I mezitím trávila většinu času u dědečka a babičky. "Má vnučka s mým mužem vyjednávala určité kroky vzhledem k Americe, kde měla kontakty. Manžel byl velice rád, že by se toho ujala. Spoléhal na ni a leželo mu to na srdci. Tušil, že vnučka bude schopná," řekla soudu Emilie Milerová. Podle ní byl Miler, který trávil poslední roky života v ozdravovně, v době podpisu smlouvy psychicky svěží. Ještě dva týdny před smrtí prý kreslil.

"Říkal mi, že vnučce poskytne práva k určité části díla, ne výhradní. Chtěl, aby Karolína měla svůj prostor a doktorka Fischerová také. Chtěl, aby spolupracovaly a věřil, že se dohodnou," uvedla nejprve. Na opakovaný doplňující dotaz právníka své vnučky však poté otočila s tím, že smlouva měla být výhradní. Postěžovala si také na to, že Fischerová k ní v jednací síni vysílá negativní energii.

Otázku rozsahu smlouvy upřesnila soudu Karolína Milerová. Výhradní oprávnění se prý mělo týkat digitalizace dědečkova díla. "Pokyny, které jsem předala advokátovi k vytvoření smlouvy, vyplynuly z mého dlouhodobého dialogu s dědečkem. Chtěl, aby někdo z naší rodiny mohl aktivně pokračovat v rozvíjení Krtečka. Z mého pohledu chtěl, aby mě to živilo, protože věděl, že moji rodiče mě živit nebudou," vypověděla.

Smlouvu vytvořil právník Adam Černý. Milerova vnučka se na něj prý obrátila s tím, že si její dědeček přeje, aby smlouva byla pokud možno co nejširší, a to jak věcně, tak i územně, a aby byla "těžko napadnutelná". "Měla být nevýhradní, protože v té době existovala řada smluv a smyslem bylo, aby je nijak nenarušovala," řekl. "Nepředpokládal jsem, že by ze smlouvy mohly vzniknout problémy, které později nastaly. Vnímal jsem ji jako běžnou smlouvu mezi dědečkem a vnučkou," zopakoval několikrát, ačkoliv připustil, že z dnešního pohledu se to může jevit jako úsměvné.

Právník byl i u podpisu dokumentu a podle něj neměl výtvarník k textu žádné připomínky. "On to skutečně takto chtěl, toto odpovídalo jeho vůli, s textem bezvýhradně souhlasil. Byl naprosto při smyslech. Ptal se na to, zda je smlouva dostatečná pro to, aby Karolínu nikdo neomezoval," doplnil.

Soudkyně Veronika Křesťanová dnes apelovala na obě strany sporu, aby se spolu pokusily dohodnout. "Ten spor není o Krtka, je o pana Milera. Zkuste si představit, co by si přál on, toto jistě ne. Pokuste se najít konsenzus, který nerozmělní jeho autorské dílo," řekla jim.

Podle ní by mohla situaci vyřešit nová, jasná a srozumitelná licenční smlouva uzavřená nikoliv přímo s Karolínou Milerovou, ale s její firmou Little Mole. "Cílem původní smlouvy nebylo poškodit dědice, ale přesně to se děje. To, jak byla napsána, přináší obrovskou právní nejistotu," řekla. Advokáti Fischerové i Milerové však vyjádřili skepsi, zda bude dohoda vzhledem k nepřátelskému vztahu jejich klientek možná.

Soudní jednání bude pokračovat 23. června prováděním listinných důkazů.

Související

Soud, ilustrační foto

Milerova vnučka stáhla dovolání ve sporu o licenci ke Krtečkovi

Vnučka výtvarníka Zdeňka Milera Karolína stáhla dovolání proti rozhodnutí o neplatnosti licenční smlouvy, na jejímž základě poskytovala povolení k výrobě produktů s pohádkovým Krtečkem. ČTK to dnes sdělil Jiří Matzner, právník správkyně Milerova dědictví Mileny Fischerové. Podle jeho informací uzavřeli umělcovi dědicové ohledně rozdělení dědictví včetně práv ke Krtečkovi dohodu, jejíž obsah ale Matzner nezná.
Nejvyšší soud České republiky

Tahanice o Krtečka: Nejvyšší soud odmítl dovolání dcery Zdeňka Milera

Nejvyšší soud odmítl dovolání výtvarnice Kateřiny Milerové, které obecné soudy zakázaly dále vydávat její knihu Krtek na návštěvě. Uvedla to dnes Česká televize (ČT). Milerová se dovoláním domáhala zrušení rozhodnutí pražského vrchního soudu z loňského září, podle kterého není platná licenční smlouva uzavřená mezi výtvarnicí a jejím otcem, autorem kresleného Krtečka Zdeňkem Milerem.

Více souvisejících

Zdeněk Miler soudy

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy