Paradox: Část klientů H-Systemu žádá Smetkovo propuštění

Praha - Zakladatel H-Systemu Petr Smetka by měl být propuštěn z vězení, žádá část klientů. Na svobodě by se totiž mohl bránit proti tunelování majetku firmy v konkurzním řízení.

Obvodní soud nedávno rozhodl nepravomocně o Smetkově podmíněném propuštění. Aby se z vězení dostal, musel by to potvrdit pražský mětský soud.

"Je to jistě paradoxní situace, protože po krachu H-Systemu bylo jisté zadostiučinění pro mnoho klientů, když byl inženýr Smetka odsouzen," uvedl jeden z poškozených klientů Marek Junek.

V následujících letech se ale podle něho ukázalo to, že po H-Systemu zbyl značný majetek, který začal být při konkurzu prý tunelován. "Bylo by daleko lepší, kdyby byl inženýr Smetka na svobodě, protože on by byl jedním z těch, kdo by se mohl účinně bránit proti tunelování," zdůraznil Junek.

Petici za Smetkovo propuštění adresované senátnímu podvýboru pro lidská práva, jemuž předsedá Jiří Čunek (KDU-ČSL), podepsalo několik desítek poškozených klientů.

Podvýbor se již dříve kauzou H-Systemu na podnět klientů zabýval a podle senátora Čunka zjistil, že majetek stamilionových hodnot je prodáván v konkurzu podezřelým způsobem. Je podle Čunka zřejmé, že větší vinu za to, že klienti nejsou uspokojeni, nesou konkurzní správci než Smetka.

Mezi klienty navíc panuje podezření, že Smetka je držen ve vězení záměrně, aby se H-System mohl tunelovat, uvedl Čunek. "Pan Čunek rozehrává starou píseň, kterou začala skupina SBD Svatopluk, což je subjekt útočící na majetek konkurzu," řekl konkurzní spráce Josef Monsport. Družstvo Svatopluk už v minulosti podalo trestní oznámení a vyšetřování bylo uzavřeno pravomocným odložením. Později je dával i Čunek. Monsport podotkl, že o vykradení konkurzní podstaty hovořil při soudním procesu rovněž Smetka. Tato tvrzení označil konkurzní správce za "prázdné pojmy".

Související

H-System

Nejvyšší soud řeší v kauze H-System spor o miliony mezi družstvem a Monsportem

Rozsudek, podle kterého musí bytové družstvo Svatopluk zaplatit konkurznímu správci H-Systemu Josefu Monsportovi 18,2 milionu korun s úroky, začal přezkoumávat Nejvyšší soud (NS). Začátkem dubna převzal dovolání družstva spolu se spisem z obvodního soudu, zjistila ČTK z justiční databáze. Suma tvoří nájemné za bytové domy v Horoměřicích u Prahy za roky 2016 až 2018.
Lidem z Horoměřic u Prahy soud nařídil kvůli kauze H-System vystěhování

Začal prodej 60 bytů v Horoměřicích po zkrachovalém H-Systemu

Ve středu začal prodej 60 bytů v Horoměřicích u Prahy, které patří do konkurzu po zkrachovalé společnosti H-System. Konkurzní správkyně Iva Fialová Ištvánková zveřejnila na realitním portálu Sreality.cz 60 inzerátů na jednotlivé byty. Inzeráty jsou bez cen, o podrobnosti musí zájemce požádat e-mailem. Nabídky lze podávat do 20. ledna, řekl ČTK Martin Junek, předseda bytového družstva Svatopluk, které sdružuje část bývalých klientů H-Systemu.

Více souvisejících

H-System Petr Smetka Jiří Čunek

Aktuálně se děje

před 49 minutami

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 6 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Jednání o příměří není ztraceno. Hamás se vrátí do Káhiry, dorazí i ředitel CIA

Delegace palestinského militantního hnutí Hamás odešla z jednání o dočasném příměří v Pásmu Gazy, která se koná v egyptském hlavním městě Káhiře, ale vrátí se na další rozhovory v úterý, uvedla agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy