Usvědčí Marešovou křivka EKG? Zabíjel draslík, shodli se znalci

Ústí nad Labem - Všechny údajné oběti zdravotní sestry Věry Marešové zemřely v důsledku podání vysoké dávky draslíku. U soudu to řekl znalec Radek Matlach, u kterého si posudek zadala policie. U jednoho z pacientů znalec připustil, že mohlo jít o jinou příčinu smrti. Marešová čelí obžalobě z vražd šesti pacientů v Lužické nemocnici v Rumburku. Pacienty z jednotky intenzivní péče Lužické nemocnice v Rumburku podle obžaloby zabíjela právě draslíkem. Hlavní líčení bude pokračovat na začátku října.

V případě poslední údajné oběti měli znalci k dispozici jak tělo, tak výsledky odběrů krve, které po smrti nechal odebrat lékař Petr Vondráček. Těžce nemocná žena zemřela v rumburské nemocnici loni na začátku června. "Příčinou smrti byla vysoká hladina draslíku. Neumím si stav vysvětlit jinak," řekl soudu Matlach. Žena byla podle znalců ve vážném stavu, selhávaly jí orgány, pro náhlou srdeční fibrilaci a úmrtí ale nevidí jiný důvod. "Nebyl důvod, aby tam (u srdce) došlo k tak prudké změně," řekl Matlach.

Podle lékaře Jiřího Závodského, který na posudku obžaloby spolupracoval, by žena nejspíš stejně zemřela. "S největší pravděpodobností by pacientka dříve či později zemřela," doplnil Závodský.

U pěti ostatních obětí znalci vycházeli především ze zdravotní dokumentace a záznamů křivek EKG. Podle Matlacha byli všichni pacienti stabilizovaní, náhle u nich došlo k zástavě srdce a smrti. "Křivka EKG odpovídá vysoké dávce draslíku," zopakoval Matlach. Po doplňujících dotazech advokátky Marešové Matlach připustil, že v případě jedné z obětí mohlo jít i o jinou příčinu smrti.

Kvůli náhlému úmrtí nechal lékař nemocnice Petr Vondráček odebrat pacientce krátce po smrti krev. Vzorek prokázal 10,8 milimolu draslíku na litr, standardní hodnoty jsou podle Matlacha dva až pět milimolů.

Ze samotné pitvy údajné oběti podle Závodského znalci určili jako příčinu úmrtí otoky plic a mozku. "Pitva nepodala důkaz, ani nemohla. Za důkaz považuji to, co udělal doktor Vondráček," dodal Závodský.

Na základě úmrtí seniorky z loňského června začala policie případ vyšetřovat a později Marešovou obvinila z dalších pěti vražd pacientů. Policie společně se znalci v první fázi prověřovala 300 případů úmrtí na jednotce intenzivní péče, kde Marešová pracovala. Podle Matlacha se zaměřili na podobné anamnézy a průběh smrti poslední údajné oběti.

U soudu měl dnes zaznít i oponentní znalecký posudek, který si u nechala zpracovat obhajoba. Kvůli dlouhému výslechu znalců obžaloby ale soud jednání odročil. Závěry posudku obhajoby se přitom podle podle informací ČTK od posudku žalobce výrazně liší. Pracují mimo jiné s tím, že hladina draslíku se po smrti výrazně zvyšuje.

Marešová podle obžaloby pacienty zabíjela draslíkem od roku 2010 do loňského června. Nejmladší oběti bylo 35 let, nejstarší 85 let. Důvodem měla být podle žalobce snaha usnadnit si práci. Marešová už na začátku hlavního líčení vinu odmítla. Hrozí jí až doživotní vězení. Hlavní líčení bude pokračovat 5. a 6. října.

Související

Soud, ilustrační foto

Zdravotní sestra Marešová se ve sporu s TV Nova obrátila na Ústavní soud

Zdravotní sestra Věra Marešová se obrátila na Ústavní soud (ÚS) ve sporu o odškodnění s TV Nova. Za informování televize o jejím případu vysoudila 1,2 milionu korun, nárokovala ale vyšší částku, konkrétně 12 milionů. Dovolání Marešové letos zamítl Nejvyšší soud. Ústavní stížnost, jejíž podání je patrné z justiční databáze, znamená poslední šanci na změnu verdiktu.
Soud, ilustrační foto

Marešová stáhla žalobu na Economii, s vydavatelstvím se dohodla

Zdravotní sestra Věra Marešová stáhla žalobu na vydavatelství Economia, ve které se domáhala odškodného za to, že při informování o jejím případu novináři nerespektovali presumpci neviny. Na dotaz ČTK to uvedl Obvodní soud pro Prahu 8, který se měl žalobou zabývat. Podle právníka Marešové Jana Poláčka a mluvčího Economie byla uzavřena mimosoudní dohoda, podrobnosti ale strany nezveřejnily.

Více souvisejících

Věra Marešová (zdravotní sestra z Rumburku)

Aktuálně se děje

před 44 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Povodně

Afghánistán zasáhly masivní povodně. Mrtvých jsou stovky

Už více než 300 obětí na životech si vyžádaly záplavy v afghánských provinciích. Oznámil to v sobotu Světový potravinový program (WFP) spádující pod OSN. Úřady v zemi vyhlásily nouzový stav a do oblastí vyslaly týmy záchranářů, informuje AFP.

před 7 hodinami

před 13 hodinami

včera

Hráči České republiky slaví po skórování v zápase předkola skupiny A mezi Norskem a Českou republikou na Mistrovství světa v ledním hokeji IIHF 2024 v Praze (Česká republika, 11. května 2024).

Češi slaví druhou výhru. K obratu proti tvrdým Norům zavelel jubilant Červenka, jenž vyrovnal Jágra

Druhý těžký zápas ve dvou dnech museli čeští hokejisté sehrát na úvod domácího světového šampionátu. Zatímco páteční duel s Finskem gól ze hry navzdory skvělému hokeji nenabídl a rozhodnout tak musely až samostatné nájezdy, kdy ten rozhodující proměnil kapitán Roman Červenka, v sobotním duelu s Norskem padlo hned devět branek. Tento zápas ale pro Čechy nezačal nejlépe a to i přes to, že Červenka ve svém 200. zápase za národní tým otevřel skóre. Norové totiž ještě v první třetině otočili na 3:1 a Češi se dlouho následně snažili o vyrovnání. To se podařilo v bojovné druhé třetině a až ve třetí třetině se jim podařilo otočit stav zpátky na svou stranu. Zásluhou Stránského, Hájka a Paláta tak nakonec došli k výhře 6:3. 

včera

včera

Senioři, ilustrační foto

Kolika let se dožívají lidé v EU? Česko je na tom výrazně lépe než Slovensko

V Evropské unii loni stoupla očekávaná délka života nad úroveň před pandemií covidu-19, jak uvádí evropský statistický úřad Eurostat. Země v jižní části Evropy, jako Španělsko, Itálie a Malta, zaznamenaly nejvyšší naději na dožití, zatímco nejnižší údaje byly zaznamenány v Rumunsku, Bulharsku a Lotyšsku. Slovensko je ve srovnání s Českem na horší úrovni, uvedl server Brussels Times.

včera

Ukrajinská armáda, ilustrační fotografie

Ukrajina posílí své vojáky v Charkovské oblasti, kde ruské invazní síly zahájily ofenzivu

Prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil, že Ukrajina posílí své vojáky k obraně Charkovské oblasti, kde ruské invazní síly začaly nově útočit. Zelenskyj v pravidelném večerním hlášení uvedl, že Kyjev poskytuje vojákům veškerou potřebnou podporu k obraně svých pozic. Dále poděkoval za nově ohlášenou americkou pomoc ve výši 400 milionů dolarů a zdůraznil, že Kyjev se snaží zajistit co nejrychlejší dodání materiálu na frontu.

včera

včera

Na této fotografii, kterou poskytla severokorejská vláda, severokorejský vůdce Kim Čong-un ve středu dohlíží na zkušební odpálení nového vícenásobného raketového systému na neznámém místě v Severní Koreji 10. května 2024.

Kim Čong-un má novou zbraň. Dohlížel na ostrý test

Podle severokorejských státních médií KLDR zařadí od letošního roku do výzbroje nový salvový raketomet ráže 240 milimetrů. Server NBC News s odkazem na agenturu AP dodal, že tato změna představuje „významný posun“ v bojových schopnostech dělostřelectva armády.

včera

včera

včera

včera

Palestina

Rafah opouští kvůli invazi statisíce lidí

Přibližně 150.000 lidí už od pondělí uprchlo z města Rafah na jihu Pásma Gazy, kterému hrozí rozsáhlá izraelská vojenská ofenzíva, uvedla v sobotu Agentura OSN pro pomoc palestinským uprchlíkům (UNRWA). O výrazně vyšším počtu, a sice 300.000 evakuovaných, informuje izraelská armáda, píše agentura DPA s tím, že tato tvrzení nelze nezávisle ověřit.

včera

MS v ledním hokeji 2024: Policie odhalila stovky falešných vstupenek

Během prvního dne hokejového šampionátu policisté v Praze zaznamenali přibližně 200 případů falešných nebo přeprodaných lístků.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy