Houby konečně začínají růst. Kam se vypravit? Mykolog poradil

Praha - Houbařská sezóna byla doposud bídná, ale už se začíná blýskat na lepší časy. Houby lze najít na výše položených místech na západě Čech, na Vysočině, ale i na jihovýchodě Moravy.

"Houbám v minulých dnech pomohl déšť, ale také kratší dny. Příští týden vypadá pro jejich růst příznivě," řekl předseda České mykologické společnosti Jaroslav Landa. "Situace se lepší, ale je zdaleka za průměrem, který je pro první týden v září," dodal.

V posledním týdnu se podle Landy daly najít žampiony neboli pečárky. Mezi nimi i pečárka zápašná, která je mírně jedovatá. Houbaři ale narazili i na hřiby, na východě země a na Slovensku ojediněle objevili celá naleziště.

To, že houby o prázdninách nerostly, nemusí být podle Landy důvodem, aby nebyly v září, říjnu a v listopadu. "Kdyby byl podzim suchý, může se to stát. I takové případy v minulosti byly," uvedl.

Související

Více souvisejících

Houby houbařstí

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy