Stane se vesnice u Brna malým Las Vegas? Místní rozhodli v referendu

Podolí - Obyvatelé Podolí, malé obce na Brněnsku, celý pátek hlasovali v referendu. Rozhodovali o tom, jestli u nich vyroste nové kasíno. Plán podpořil starosta, část tamních lidí se ale postavila proti.

Celá republika bojuje s hazardem a starosta Podolí si vytyčil opačný úkol. Poklidnou vesnici vyhlášenou pěkně vykrmenými husami chce proslavit jako moravské Las Vegas. Myslí si, že místním chybí ke štěstí už jen kasíno. Když se nápad provalil, obec se rozdělila na dva tábory - jedni podepisovali petice a druzí naopak už slyšeli cinkání grošů, které hazard přinese.

Starosta hned vypočítal, že nové doupě hráčů napumpuje do obce deset milionů ročně. Aby své občany přesvědčil, udělali si dokonce společný výlet do kasína.

Podolí se měsíce hádalo a společně s ním celé široké okolí. Kasíno totiž budou mít za humny i sousední obce, které z něj ale nedostanou ani korunu. A to se jim pochopitelně nezamlouvalo.

Obyvatelé nakonec v referendu rozhodli, že kasino ve svém Pro hlasovalo jen 32 procent z 1100 oprávněných voličů. K urně jich přišlo 68 procent, výsledek je proto pro vedení Podolí závazný.

Vzhledem k rozjitřené atmosféře, která referendu předcházela, je Eliáš rád, že se konečně rozhodlo. "Rozhodnutí budu respektovat. Jsem rád, že se lidé rozhodli na základě argumentů," řekl starosta obce Vítězslav Eliáš.

Proti kasinu vystupovali starostové například brněnské městské části Líšeň či Slatina, taktéž sousedních Šlapanic či malé vesnice Velatice. Otevřený dopis napsal obyvatelům Podolí i jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD).

Ten už dříve vyhlásil, že by chtěl, aby byla jižní Morava prvním krajem bez hazardu, což se však zatím nezdá příliš reálné. Proti jeho přání jdou i někteří jeho straničtí kolegové. Například ve Znojmě či ve Vyškově herny stále fungují, v obou městech už přitom na toto téma probíhala intenzivní diskuse.

Související

Internetové sázení

Ekonomické dopady online hazardu v České republice

K hazardu přistupují státy po celém světě různými způsoby. Některé mu nechávají volnou ruku za cenu vysokých společenských nákladů, jiné jej zase striktně regulují a přicházejí tak o peníze do rozpočtu. Česká republika se v poslední dekádě nachází někde na pomezí těchto dvou pohledů. Rok 2017 přinesl revizi zákona o hazardních hrách (ZHH) a drasticky tak snížil počet kamenných heren a kasin. Oproti celkovému počtu 8 367 v roce 2011 jich dnes dle statistik MFČR máme pouze 834.
Harzard, ilustrační fotografie

V Česku bují hazard. Přijaté sázky vzrostly o 119 %, výběr daně jen o 24 %

Během auditu státních finančních prostředků spojených s oblastí hazardních her a správou daně z těchto her zjistili kontroléři Nejvyššího kontrolního úřadu nedostatky ve fungování Ministerstva financí (MF). Konkrétně bylo zjištěno, že MF neposkytlo dostatečnou informační podporu pro efektivní správu daně z hazardních her, kontrolu daňových přiznání provozovatelů těchto her ani pro řádný dozor nad nimi. 

Více souvisejících

hazard Kasína

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

Nová bilance: V Pásmu Gazy zemřelo přes 34 500 lidí

Při izraelské vojenské ofenzivě v Pásmu Gazy od 7. října zahynulo 34.568 lidí. Ve středu to uvedlo ministerstvo zdravotnictví v Pásmu Gazy ovládaném Hamásemm informovala agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy