Soud neoprávněně snížil tresty v kauze ROP Severozápad, konstatoval NS

Brno - Pražský vrchní soud porušil podle rozhodnutí Nejvyššího soudu (NS) zákon, když zmírnil tresty bývalému řediteli dotačního úřadu ROP Severozápad Petru Kušnierzovi a dalším obžalovaným v případu machinací s evropskými dotacemi. NS dnes uvedl, že vrchní soud porušil zákon ve prospěch obžalovaných. Jde ale pouze o akademický výrok, protože výše trestů se při pochybení soudů ve prospěch obžalovaných nemění. Kušnierz chtěl podle vyšetřování po žadatelích o evropské dotace úplatek nejméně 1,7 milionu korun.

Ústecký krajský soud mu původně uložil 7,5 roku vězení, odvolací vrchní soud však počátkem roku 2013 trest snížil na spodní hranici trestní sazby - na pět let. Zdůvodnil to tím, že v obdobných případech vyměřují soudy nižší tresty, a proto by byl vyšší trest nepřiměřeně přísný.

Předseda senátu Nejvyššího soudu Jindřich Urbánek ale dnes uvedl, že vrchní soud zcela nedostatečně odůvodnil zmírnění trestů. Zdůraznil, že soudy nemohou takto postupovat. Pokud trest zmírňují, musí v odůvodnění rozsudku vysvětlit, v čem byl původní nepřiměřeně přísný a jak postupovaly při stanovení nového verdiktu.

Ministerská stížnost pro porušení zákona směřovala proti šesti odsouzeným. Vedle Kušnierze byl podle ministra spravedlnosti Roberta Pelikána porušen zákon ve prospěch Václava Poláčka, Romana Švece a Vladislava Hleby, kteří dostali jen podmíněné tresty, a také ve prospěch dvou žadatelů o dotace, kterým odvolací soud zrušil původně uloženou pokutu.

"Tresty uložené vrchním soudem byly ve zřejmém nepoměru k povaze a závažnosti trestného činu a k poměrům pachatelů," uvedl ministr. "Z hlediska povahy a závažnosti jednání obviněných je třeba zdůraznit, že se jednalo o účelové, vědomé a víceleté aktivní jednání skupiny pachatelů s cílem získání finančního prospěchu na úkor veřejných zdrojů," dodal Pelikán. Jednání mužů je podle něj o to závažnější, že ve svém důsledku ohrozilo systém poskytování evropských dotací.

Kušnierz, který už byl z vězení podmíněně propuštěn na svobodu, figuruje i v další kauze machinací v ROP Severozápad. Úřad údajně místo losování přímo dosazoval konkrétní externí hodnotitele projektů. Skupina obžalovaných prý takto ovlivnila dotace za více než 1,4 miliardy korun.

Související

Nejvyšší soud České republiky

Nejvyšší soud potvrdil trest pro Tušla. Vydíral ženu a vyhrožoval strážníkovi

Nejvyšší soud odmítl dovolání dezinformátora Patrika Tušla proti patnáctiměsíčnímu trestu odnětí svobody. Odůvodnění potvrzení rozsudku zatím není k dispozici. Soudy Tušla potrestaly za to, že telefonicky vydíral správkyni skupiny namířené proti dezinformátorům, a za vyhrožování strážníkovi, který ho v autobuse vyzval k nasazení respirátoru. 

Více souvisejících

Nejvyšší soud rop severozápad Petr Kušnierz

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

včera

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy