Benediktini se domáhájí pozemků, u soudu se četl sporný ministerský výměr

Hradec Králové - Krajský soud v Hradci Králové dnes v kauze žaloby benediktinů proti rozhodnutí pozemkového úřadu, který řádu odmítl vydat pozemky v restituci, četl listinné důkazy z let 1946 a 1947. Například sporný výměr ministerstva zemědělství o konfiskaci z prosince 1946. Soudce Jan Fifka dnes novinářům řekl, že ve čtení listinných důkazů bude pokračovat i odpoledne, následně jednání odročí zřejmě na přelom února a března.

Právní zástupce Pozemkového fondu Šárka Lindovská dnes označila výměr za důležitý dokument. Podle Lindovské měl Pozemkový úřad pro Královéhradecký kraj za povinnost zkoumat všechny dostupné podklady, protože pozemky by v restitucích mohl vydat v okamžiku, kdy nejsou známé žádné důvody k nevydání. "Pokud existovala pochybnost o tom, zda žalobci lze nemovitosti vydat, učinil správní orgán dobře, když vydání zamítl," řekla Lindovská.

Právní zástupkyně benediktinů Alena Štumpfová naopak tvrdí, že úřad rozhodl jen na základě opisu výměru ministerstva zemědělství. "Pokud máte spis ministerstva, kde je vidět proces tvorby toho dokumentu, ale ve spise je řečeno neexpedovat a navazuje to na usnesení vlády, které konfiskaci církevního majetku zastavilo, tak je to jasné," řekla Štumpfová. Podle ní úřad neměl důvod, aby restituční nárok benediktinů odmítl.

Štumpfová také před soudem řekla, že nemohl být vydán výměr ministerstva zemědělství o konfiskaci, protože by poté následovaly další kroky. "To by byl jenom počátek. Pokud by ke konfiskaci majetku došlo, nemůže se ztratit celá agenda, která by po vydání konfiskace byla, například soupisy majetku, žádný takový dokument nebyl nalezen," řekla.

Výměr ministerstva zemědělství o konfiskaci majetku z prosince 1946 tvrdí, že někteří broumovští benediktini za války spolupracovali s nacisty, a proto stát majetek zabavil podle Benešových dekretů. Dokumentu však chybí některé náležitosti, například razítka či datum.

Soudce Jan Fifka dnes například citoval vyjádření představitelů kláštera o postoji a činnosti členů kláštera z 11. dubna 1946. Tehdy uvedli, že v době okupace působilo v klášteře 16 členů, vymezovali se proti nařčením, že řeholníci byli příznivci nacismu a rekapitulovali jednotlivé členy řádu. Například jeden byl odsouzený za výrok při bohoslužbě a zemřel krátce po propuštění z vězení v roce 1943.

Soud také citoval přípis Okresního národního výboru v Broumově z 24. května 1946, který požadoval konfiskaci majetku benediktinů. Materiál upozorňuje na silný proněmecký a pronacistický postoj benediktinských kněží. V textu také stojí, že v klášteře mohly být v roce 1938 přechovávány zbraně. "Členové řádu vyvolávali v kraji silné germanizační snahy," citoval Fifka z přípisu.

Hradecký soud začal žalobu Benediktinského opatství svatého Václava v Broumově, která se týká dvou pozemků u Heřmánkovic, řešit loni 12. listopadu. Jde o první ze čtyř žalob, které zatím řád podal. Pozemkový úřad loni v lednu oznámil, že benediktinům odmítl vydat více než pět set pozemků o rozloze čtyř tisíc hektarů a stavby na Náchodsku, které benediktini pozbyli už před rozhodným únorem 1948, a to v letech 1919 a 1945. Nemovitosti se podle úřadu nestaly předmětem majetkové křivdy.

Související

Kroměříž

Květná zahrada v Kroměříži zůstane státu, potvrdil Nejvyšší soud

Nejvyšší soud potvrdil verdikt, podle kterého Květná zahrada v Kroměříži, památka zapsaná na seznamu světového dědictví UNESCO, zůstane ve vlastnictví státu. Rozhodnutí Okresního soudu v Kroměříži a zlínského krajského soudu zůstávají v platnosti, sdělila ČTK bez dalších podrobností kroměřížská soudkyně Jana Ivánková. Dovolání proti verdiktu podávalo olomoucké arcibiskupství.
Ústavní soud ČR

Cisterciácké opatství Osek prohrálo. Na vrácení majetku nemá nárok, potvrdil ÚS

Ústavní soud zamítl stížnost Cisterciáckého opatství Osek a potvrdil rozsudky nižších soudů, podle kterých opatství nemá nárok na vrácení majetku konfiskovaného v roce 1945. Opatství se dožadovalo vrácení majetku podle pravidel pro restituce církevního majetku zabaveného komunisty po roce 1948. V tiskové zprávě to uvedla mluvčí soudu Miroslava Sedláčková.

Více souvisejících

církevní restituce Pozemkový fond ČR Ministerstvo zemědělství

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy