ÚS se zastal klientů developerské společnosti, taktizovala neurčitostí smlouvy

Brno - Mětský soud v Praze musí znovu projednat pokutu pro klienty developerské společnosti v komplikovaném sporu o smluvní pokutu za zpoždění stavby. Rozhodl tak Ústavní soud. Kauza má počátek ještě v době platnosti starého občanského zákoníku. Závěry ústavních soudců se ale týkají i současného kodexu.

Podstatou sporu je to, zda musí smlouva o smlouvě budoucí obsahovat přesné určení toho, kolik metrů čtverečních společných prostor bude náležet jednotlivým obyvatelům domu. Podle ÚS často není možné takový požadavek splnit, pokud dům ještě nestojí.

Na smlouvy v obecné rovině nelze podle nálezu klást příliš formalistické požadavky. Justice má vždy zohledňovat projevenou vůli smluvních stran a hledat i v případě nějakých dílčích nedostatků spíše argumenty pro platnost smluv než proti ní. "Pokud je z okolností případu zcela zřetelné a zjevné, že smluvní strany ví, na čem se dohodly, čím se cítí být zavázány (...), tak by měly (soudy) jednoznačně preferovat princip platnosti takovýchto smluv," řekl novinářům soudce zpravodaj Vojtěch Šimíček.

Klienti v květnu 2007 uzavřeli se společností Aripuana smlouvu o smlouvě budoucí, která upravovala koupi bytové jednotky v tehdy teprve budovaném domě. Spolu s bytem měli klienti získat také spoluvlastnický podíl na společných částech bytového domu vypočítaný podle podlahových ploch bytů. Přesná metráž ale ve smlouvě stanovena nebyla.

Smlouva zároveň obsahovala pokutu pro případ zpoždění projektu, které kvůli archeologickému průzkumu a dalším okolnostem skutečně nastalo. Klienti proto podali k Obvodnímu soudu pro Prahu 1 žalobu a domáhali se smluvní pokuty 79.500 korun. Obvodní soud žalobě vyhověl. Firma se ale odvolala a před Městským soudem v Praze nově začala tvrdit, že smlouva o smlouvě budoucí je od počátku neplatná kvůli neurčitosti vymezení společných částí budovy. Městský soud pak skutečně dospěl k závěru o absolutní neplatnosti smluvy, což byla podle ÚS chyba.

"Městský soud upřednostnil ryze jazykový výklad, aniž by respektoval úmysl smluvních stran, který byl zcela zjevný," řekl Šimíček. Poukaz na neurčitost smluv mohl být ze strany developera procesní taktikou, naznačil ÚS.

Nový občanský zákoník ještě více zdůrazňuje princip, že se musí maximálně respektovat projevená vůle smluvních stran, dodal Šimíček.

Související

Více souvisejících

Ústavní soud ČR developeři

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy