Razie v sídle SŽDC: Policie obvinila kvůli zakázkám šest lidí a tři firmy

Praha - Protikorupční policie dnes obvinila šest lidí a tři firmy v souvislosti s loňským zadávacím řízením veřejných zakázek Správy železniční dopravní cesty (SŽDC). Na webu pražského vrchního státního zastupitelství to uvedl státní zástupce Ondřej Trčka. Stíhání se týká trestných činů pletichy při zadání veřejné zakázky, sjednání výhody při zadání veřejné zakázky a pokusu o poškození finančních zájmů Evropské unie. Mezi obviněnými zatím nejsou lidé ze SŽDC ani z ministerstva dopravy, řekli ČTK mluvčí obou úřadů.

"Policie požádala ministerstvo dopravy o součinnost při vyšetřování zakázek SŽDC. Ředitel odboru strategie (na ministerstvu dopravy Luděk Sosna) k účelům šetření poskytl policii svůj počítač a mobilní telefon. Ani on, ani žádný pracovník ministerstva nebyl v souvislosti s vyšetřováním obviněn nebo předvolán na policii, uvedl mluvčí ministerstva Tomáš Neřold.

V sídle SŽDC se policisté podle informací ČTK zajímali o stavební zakázky a vyžádali si materiály ke zhruba deseti výběrovým řízením. Podle serveru iDnes.cz jde mimo jiné o zakázku na modernizaci trati z Trutnova do Chlumce nad Cidlinou.

"Obvinění se uvedených trestných činů měli dopustit v průběhu roku 2015 spácháním celkem dvou skutků, které souvisí se zadávacím řízení ohledně veřejných zakázek zadavatele Správa železniční dopravní cesty, státní organizace," napsal Trčka. Doplnil, že právní kvalifikace není u všech obviněných stejná.

Podle serveru Aktuálně byl zadržen bývalý náměstek Českých drah a současný šéf Výzkumného Ústavu Železničního (VUZ) Antonín Blažek. "V obecné rovině jsme byli jako mateřská společnost o zásahu na VUZ informováni. Vedení VUZ s vyšetřovateli spolupracuje," řekl ČTK mluvčí Českých drah Radek Joklík.

Na základě použité kvalifikace lze dovodit, že minimálně část obviněných vyvíjela podle policistů na základě dohody s jiným zájemcem o veřejnou zakázku činnost směřující k zadání zakázky za nepřiměřeně vysokou nebo jinak nevýhodnou cenu. Za poškození finančních zájmů EU se škodou velkého rozsahu hrozí až desetileté vězení. Pachatelům ostatních dvou činů hrozí sazba dva až osm let odnětí svobody.

Zásah protikorupčního útvaru v budově SŽDC v pražské Dlážděné ulici potvrdili mluvčí úřadu Ptačinský i mluvčí protikorupčních policistů Jaroslav Ibehej. Fotoreportér ČTK viděl, že zaměstnanci opouštěli budovu, která byla vyklizena. Kriminalisté byli podle serveru Aktuálně.cz také v pražské pobočce projektantské firmy Sudop, server Neovlivní.cz zmínil v souvislosti se zásahem bývalou stavební firmu exministra dopravy Aleše Řebíčka Viamont, jež se nyní jmenuje Strabag Rail.

Ředitel SŽDC Pavel Surý uvedl dnes pro deník E15, že by se po loňském roce příště rád vyhnul honbě na evropské dotace na poslední chvíli a peníze by raději čerpal v jednotlivých letech rovnoměrněji. Loni SŽDC do tratí investovala přes 50 miliard Kč. Surý správě šéfuje od května 2014.

SŽDC je státní organizace, která zajišťuje provozuschopnost železniční dopravní cesty i její rozvoj a modernizaci. Působí jako investor výstavby tratí a patří k největším investorům do stavebnictví v Česku. Investiční výstavbu financuje především z veřejných zdrojů, hlavně z fondů EU.

V posledních letech se v souvislosti s hospodařením SŽDC objevilo několik podezřelých případů. Nejvyšší kontrolní úřad například v roce 2012 upozornil na údajné zbytečné utrácení za pronájem a nákup aut nebo právní služby. Loni úřad oznámil, že polovinu zakázek SŽDC za 4,6 miliardy korun si rozdělilo pouhých sedm dodavatelů.

Související

Pavel Zeman

Lepší by bylo, kdyby ÚOOZ a ÚOKFK sloučeny nebyly, prohlásil končící žalobce Zeman

Končící nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman se i po letech domnívá, že by bylo lepší, kdyby nebyly sloučeny protimafiánský a protikorupční policejní útvar do Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ). Řekl to dnes v pořadu Otázky Václava Moravce v České televizi, přestože se podle něj současné vedení NCOZ snaží o efektivitu.
Robert Šlachta

Šlachta vypovídal u soudu, týká se bývalého detektiva ÚOOZ

V případu bývalého detektiva Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Luďka Vokála a podnikatele Albina Arifoviče dnes u Obvodního soudu pro Prahu 5 vypovídal bývalý ředitel ÚOOZ Robert Šlachta. Vyslýchán byl neveřejně, v jeho výpovědi totiž podle soudu mohly zaznít utajované skutečnosti.

Více souvisejících

ÚOOZ SŹDC (Správy železniční dopravní cesty) Vrchní státní zastupitelství

Aktuálně se děje

před 14 minutami

před 28 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 5 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Macron vyzval k většímu zbrojení. Nemůžeme spoléhat na USA, Evropa je smrtelná, musí posílit obranu, prohlásil

Francouzský prezident Emmanuel Macron v projevu na pařížské Sorbonně zdůraznil potřebu posílení obrany Evropy a zvýšení vlastní zbrojní produkce jako odpověď na globální bezpečnostní hrozby. Uvedl to server France24.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy