Soud změnil trest: Podnikatel Vaškůj si za daňový únik odsedí osm let

Zlín - Krajský soud ve Zlíně dnes snížil podnikateli Romanu Vaškůjovi trest z devíti na osm let vězení za daňový únik při obchodech s leteckým petrolejem se škodou přes 157 milionů korun. O rok snížil trest i jeho komplicovi, podnikateli Stanislavu Nedbálkovi, který půjde za mříže na šest let. Vinným uznal i obchodníka s pohonnými hmotami Radomíra Vybírala, jemuž ale další trest vzhledem k dřívějšímu odsouzení za jiné daňové delikty na 13 let neuložil.

Původní vyšší tresty vynesl zlínský krajský soud už loni v lednu, rozsudek ale loni v prosinci zrušil a věc do Zlína vrátil olomoucký vrchní soud. Podle předsedkyně senátu Ivety Šperlichové doplněné dokazování nepřineslo nic, co by mělo změnit výrok soudu o vině. "Daň měla být přiznána," uvedla Šperlichová. Tresty ale soud o rok snížil s ohledem na délku řízení. Skutek byl spáchán v roce 2004, tedy již před dvanácti lety.

Státní zástupce Michal Galát byl s rozsudkem spokojen, byť si ponechal lhůtu pro podání odvolání. "Soud rozhodl po právu a spravedlivě," řekl. Nedbálek se na místě odvolal, Vaškůj a Vybíral se jednání nezúčastnili, a k verdiktu se tak vyjádřit nemohli. Rozsudek tak není pravomocný.

V kauze byl také obžalován a je pravomocně odsouzen úředník Dušan Gajdošík. Stejně jako u Vybírala mu krajský soud další trest neuložil, protože ho už vrchní soud potrestal v jiné věci za machinace s DPH při obchodech s pohonnými hmotami. Odpykává si 9,5 roku vězení.

Případ se týká obchodů, které se od května do prosince 2004 točily kolem společnosti Discovery Travel (DT). Vaškůj byl generálním ředitelem, Nedbálek předsedou představenstva. Podle obžaloby muži nakupovali letecký petrolej a předstírali, že má být použit do letadel. Byl by tak osvobozen od spotřební daně z minerálních olejů. Velkou část paliva ale firma údajně využila jinak, byla prý smíchána s naftou a prodána čerpacím stanicím pro využití v silniční dopravě.

Podle obžaloby nákup petroleje dojednával Vaškůj, který prý dodavatele nepravdivě informoval o dodávkách bez nutnosti platit spotřební daň. Vybíral údajně jako hlava skupiny zajišťoval financování nákupu a distribuoval pohonné hmoty na čerpací stanice. Nedbálek zřejmě podepsal smlouvu mezi dodavatelem a DT, přičemž podle obžaloby věděl, že část leteckého petroleje bude využita jinak, což prý i organizoval. Obžalovaní, kterým hrozilo až deset let, vinu popřeli.

Vaškůj byl v květnu 2009 odsouzen na 7,5 roku za jiné daňové úniky při obchodování s palivy, z vězení byl v roce 2012 podmíněně propuštěn. Soud mu dnes ukládal souhrnný trest i za toto odsouzení. Vaškůj čelil i podezření z údajného podplácení korunní svědkyně v kauze Čunek Marcely Urbanové. Trestní stíhání ale bylo zastaveno jako neúčelné, neboť Vaškůjovi by s ohledem na jeho dřívější odsouzení nehrozil vyšší trest.

Vybíral býval označován za hlavu velkého petrolejářského impéria. Již před lety byl obviněn z daňového úniku 160 milionů korun a strávil sedm měsíců ve vazbě. Policie mu ale tehdy nic neprokázala. Odsouzen byl až v roce 2014, kdy mu vrchní soud uložil 13 let. Škoda způsobená machinacemi byla vyčíslena na 564 milionů korun. Je to ale zřejmě zlomek skutečné škody, která mohla dosahovat až k šesti miliardám korun.

Související

Více souvisejících

Roman Vaškůj podvody s DPH

Aktuálně se děje

před 47 minutami

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy