Brno - Na jižní Moravě začal prodej burčáku a kvůli dubnovým mrazíkům, které část úrody poničily, musíme počítat s vyšší cenou.
Jedním z prvních, kdo burčák připravil, je vinař Miloslav Machuča z Úval na Břeclavsku. "Letos to bylo o tři dny dříve než loni. Prodávám jej na Valticku za 70 korun za litr, o deset korun jsem musel zdražit kvůli letošním mrazíkům," řekl Machuča.
Podle ředitele Chateau Valtice Davida Šťastného je letos díky hezkému počasí vegetace nadprůměrně napřed. "K dnešnímu dni však hrozny, ani u raných odrůd, ještě zralé úplně nejsou. Čistě teoreticky však z některých z nich již burčák vyrobit lze. Týká se to spíše jen mikulovské podoblasti, kde jsou dlouhodobě nejvyšší teploty u nás," uvedl Šťastný.
Na první víkend v září plánuje burčák znojemský Znovín. "Hrozny nejsou prozatím dostatečně vyzrálé, ani ty od nejranější odrůdy jako je Irsai Oliver. Tudíž na burčák je ještě čas, prozatím může být nabízen spíše částečně zkvašený mošt," myslí si ředitel Znovínu Znojmo Pavel Vajčner.
Loni inspektoři SZPI prověřili 577 prodejních míst, v 79 případech odebrali vzorek pro analýzu v laboratoři. Rozbor prokázal pochybení u dvou vzorků. Problematické vzorky, které neprošly kontrolou, pocházely ze stánku v brněnské Kounicově ulici a ze stánku v Mimoňské ulici v České Lípě.
Burčák z bílých hroznů by měl mít mléčně bílou až světle žlutou barvu a v určité míře být zkalen kvasinkami. Už na pohled musí být hustý. Je-li narezlý až průhledný, jedná se o burčák smíchaný s vodou. Přiblížíte-li si skleničku s nápojem k uchu, musí se ozývat příjemné šumění. Nádobu s burčákem uzavřete jen lehce, aby uzávěr propouštěl vzduch, případně je možné provrtat do víčka otvor. Neprodyšné uzavření by mohlo skončit explozí.
Související
Chcete burčák, nebo částečně zkvašený hroznový mošt? Na tohle si dejte pozor
Buchta, zmrzlina nebo dip? S burčákem dokážete v kuchyni zázraky
Aktuálně se děje
před 1 hodinou
Obchod roku: Vzniká obří streamovací gigant, Netflix kupuje Warner Bros., HBO a CNN
před 2 hodinami
Trump varuje Evropu před „civilizačním vymazáním“. V novém dokumentu kritizuje EU i migraci
před 2 hodinami
Občanské demokraty čeká kritické období. Kuba mohl svůj odchod dohodnout s Babišem, tvrdí analytik
před 3 hodinami
Pomoc Ukrajině je i v našem zájmu, prohlásil Rutte před summitem NATO
před 3 hodinami
Nejdůležitější je nezpanikařit. Hasiči pro EZ radí, jak prožít advent v bezpečí a bez požárů
před 4 hodinami
Izrael v Eurovizi zůstane, ohlásila EBU. Čtyři země budou největší soutěž světa bojkotovat
před 4 hodinami
Internet po celém světě opět kolabuje. Cloudflare hlásí problémy, výpadky má LinkedIn, X nebo Zoom
před 5 hodinami
Putin v Indii vyjednává jednu dohodu za druhou. Země obnoví dodávky paliv z Ruska
před 6 hodinami
Putin: Rusko se za každou cenu zmocní celého Donbasu
před 6 hodinami
Počasí způsobí problémy řidičům či chodcům. Platí výstraha
před 7 hodinami
Opozice zpochybňuje Babišovo řešení. Měl Agrofert prodat, zní od Pirátů
před 8 hodinami
Rusko má kapacity napadnout nejen Evropu. Rádo jich využije, když vycítí slabost
před 8 hodinami
S Turkem ve vládě nemá problém pouze prezident, ukázal průzkum
před 9 hodinami
Merz na poslední chvíli mění plány. Nečekaně pojede kvůli Ukrajině do Bruselu
před 10 hodinami
Počasí o víkendu: V noci bude mrznout, přes den se citelně oteplí
včera
Pavel v úterý jmenuje Babiše premiérem
včera
Britský expert pro EZ: Globální potravinová bezpečnost bude stabilní, rizikem ale zůstává Putin
včera
Babiš oznámil, že se navždy vzdá Agrofertu
včera
New York Times podává žalobu na Pentagon a Hegsetha
včera
Letadlo se Zelenským pronásledovaly záhadné vojenské drony
Letadlo ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského bylo podle zpráv sledováno čtyřmi drony vojenského typu těsně před přistáním na dublinském letišti v pondělí. Zdroje deníku The Journal uvedly, že drony vzlétly z místa na severovýchodě irské metropole. Tyto bezpilotní stroje pak letěly směrem k letové trase ukrajinského prezidenta, čímž narušily bezletovou zónu, která byla zavedena irským úřadem pro civilní letectví (IAA) pro dobu jeho návštěvy.
Zdroj: Libor Novák