Realitka nabízela byt v Kladně, tvrdila, že tam brzy povede metro

Kladno - Na skvělou dopravní dostupnost lákala pražská realitní kancelář GoProperty zájemce o byt v kladenské čtvrti Kročehlavy. Podle makléře bude do roku 2021 do středočeského města prodloužena linka A pražského metra. Do metropole se noví majitelé bytu dostanou doslova za pár minut.

Na redakci TN.cz se obrátili čtenáři, kteří se cítili podvedeni inzerátem (zde) realitní kanceláře nabízející prodej bytu 1+kk v kladenské čtvrti Kročehlavy. Byt v novostavbě za necelý milion a půl měl mít skvělou dopravní obslužnost.

"Pro rok 2020 - 2021 se plánuje prodloužení metra z Prahy linky "A"až do Kladna, které bude disponovat třemi stanicemi. Jedna ze stanic se bude nacházet pár minut pěšky od bytu a OC Oáza s názvem "Oáza"," lákal inzerát realitní kanceláře.

"Skutečně se tam má prodlužovat metro. Má to na starosti Praha. Kdyby to řešilo jen Kladno, tak by se to asi nedostavělo. Ale díky tomu, že to řeší Praha, tak by měly přímo z Prahy vést tři zastávky do Kladna," tvrdil makléř čtenáři TN.cz.

Odhadoval dokonce, že se z Kročehlav dostane na Veleslavín za 5 minut, což je ovšem doba, kterou teď metro potřebuje k tomu, aby překonalo vzdálenost mezi stanicemi Nemocnice Motol, stávající konečnou linky A, a zastávkou Nádraží Veleslavín. Makléř sliboval, že metro bude z Kročehlav jezdit do Prahy "přibližně každých pět minut".

V inzerátu byla dokonce vyobrazena "vizualizace" kladenské stanice metra Oáza. Jak makléř prozradil, informaci o výstavbě metra má od ženy, která byt prodává. Danou problematiku majitelka bytu údajně sleduje už dlouho. Makléři poskytla "několik seriózních článků", ve kterých se výstavba kladenského metra probírá.

Jeden z nich makléř přeposlal i zájemci o byt. Jak se ale ukázalo, šlo o recesistický článek z webu Vaše Kladno, příznačně zařazený do rubriky "Kladenská kachna". Autor v něm píše, že místo rychlodráhy bude do Kladna prodloužena linka A pražského metra, která bude z ruzyňského letiště pokračovat právě do největšího středočeského města.

Makléře zřejmě nezarazily ani informace o tom, že "v soupravě nebude chybět jídelní vůz, další bude vyhrazen pouze pro kufry," a o tom, že "na stěnách vozů budou promítány obrázky míjené krajiny. Snímky budou opatřeny komentáři v ruštině, angličtině, španělštině a arabštině, vzhledem ke stavbě největšího uprchlického tábora v ČR, který bude v těsné blízkosti kladenské Oázy," článek přesto považoval za seriózní. Největší uprchlický tábor přirozeně zarazil zájemce o byt.

Makléř situaci prověřoval u majitelky bytu a tu informace o stavbě uprchlického tábora údajně velmi překvapila a považovala ji za nesmyslnou. Na tom, že do Kročehlav povede do pěti let metro, ale makléř trval.

Když se na makléře obrátila redakce TN.cz s tím, že inzerát je klamavý, nechtěl tomu věřit. Ačkoliv si informaci o metru ověřoval z několika podle něj seriózních zdrojů, nakonec uznal, že se spletl a slíbil upravit inzerát. Zároveň ale dodal, že ho takto přiměla inzerát napsat majitelka bytu. Zda se i ona mýlila nebo makléři lhala, se nám nepodařilo zjistit.

Pro zájemce, kterého makléř už údajně sehnal, prý není metro prioritou. Rezervaci ale ještě nepodepsali. Makléř slíbil, že ho na svou chybu upozorní. Na druhou stranu jej jistě potěší, že blízko bytu nevznikne žádný uprchlický tábor.

Související

Byty

Český realitní trh krvácí. Experti pro EZ popsali, co nás letos čeká

Podle veřejně dostupných dat a informací se v roce 2023 v tuzemsku prodalo nejméně bytů a domů od roku 2015. Data říkají, že bytů se oproti roku 2022 prodalo o devět procent méně, domů pak až o 17 procent. O 19 procent se také propadl prodej chat a chalup. Může za nepříznivá data jen nižší výkon stavebnictví nebo o poznání horší poptávka či koupěschopnost zákazníků, anebo je na vině inflace? A souvisí nějak spolu všechny zmíněné veličiny?
Ilustrační fotografie.

Ceny nemovitostí v příštím roce? Analytici i indexy se na vývoji shodují

House price index, tedy ukazatel, který ceny domů měří změnou cen rezidenčního bydlení jako procentuální změnu od určitého konkrétního počátečního data, se v České republice pohyboval ve druhém čtvrtletí roku 2022 na hodnotě 218,60 bodu, což bylo více než v prvním čtvrtletí roku, kdy index ukázal hodnotu 210,6 bodu. A podle modelů by se měl tento index cen nemovitostí v ČR pohybovat v příštím roce na hodnotě kolem 138 bodů a v následujícím roce kolem 137 bodů. Co to znamená, je jasné. S největší pravděpodobností může na českém realitním trhu konečně splasknout „bublina“, která na jedné straně dovoluje inkasovat často pro koupěchtivé zájemce o domy či byty nedostupný luxus a na druhé nečekaně vysoké příjmy, ale fakticky šlo dosud spíše o pokřivené fungování realitního trhu pro retailové spotřebitele.

Více souvisejících

reality kladno

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Jiřina Bohdalová v televizním filmu Svatá.

RECENZE: Svatá s démonickou Bohdalovou se pod podnětnou premisou hroutí a učí nás překrucovat

V neděli v lineárním vysílání odpremiéroval očekávaný snímek České televize Svatá, nyní si jej můžete pustit na iVysílání. Produkce spoléhá na osvědčená tvůrčí i herecká jména a po záplavě seriálů a minisérií se navrací k formátu dlouhometrážního televizního filmu. Slibná zápletka prestižního projektu s možnostmi ambivalence však v závěru vyzní banálně a dialog nevede.

včera

včera

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Česko - Kanada 3:4. Velký návrat, pak prohra v prodloužení

Česko v závěrečném zápase skupinové fáze domácího mistrovství světa proti Kanadě hrálo o první místo ve skupině A. Za národní tým poprvé na šampionátu nastoupil nejlepší český hráč současnosti David Pastrňák. I on byl na ledě, když národní tým v předposlední minutě dokonal návrat z dvoubrankové ztráty. V prodloužení ale rozhodl o vítězství zámořského týmu Cozens.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

včera

Úterní počasí: Silné bouřky udeří už odpoledne. Hrozí i rozvodnění menších toků

V části Česka hrozí v úterý odpoledne a večer a v noci na středu silné bouřky, příslušnou výstrahu vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Napršet v nich může i kolem 50 milimetrů, zesílí také vítr. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy