Praha - Na konci srpna vyvrcholila sklizeň ovoce a zeleniny. Všechny tyto čerstvé zdroje vitamínů se musí včas spotřebovat, zavařit nebo zmrazit - zkrátka správně uskladnit. Díky tomu si budete moci užívat vlastního ovoce a zeleniny také během zimní sezóny.
Pro skladování vybírejte dokonalé plody bez známek poškození. V opačném případě by mohla být hniloba, škůdci a nemoci přeneseny na zbytek skladovaných potravin. Provádějte pravidelné kontroly, nahnilé plody okamžitě vyhoďte.
Vyvarujte se skladování ovoce a zeleniny ve stejné místnosti. Určité druhy ovoce, především jablka, vylučují etylén, který zkracuje dobu skladování, protože urychluje dozrávání.
Sušení uchová spoustu vitamínů
Sušení je jedním z oblíbených způsobů uchovávání potravin. Můžete sušit všechny druhy ovoce, zeleninu, bylinky i houby. Sušení má mnoho nesporných výhod, například několikanásobné zmenšení objemu, ale především zachování vitaminů a minerálů.
Sušení je jedním z možností přípravy tzv. raw stravy – stačí dodržet maximální teplotu sušení 42 °C. Sušit můžete v troubě, na přímém slunci nebo v sušičce ovoce.
Tipy k sušení
Namáčení – světlé ovoce má tendenci během sušení a skladování zhnědnout. Týká se to zvláště jablek, meruněk, broskví, nektarinek, hrušek nebo švestek. Před sušením namočte nakrájené plátky ovoce do roztoku s ananasovou nebo citronovou šťávou (jedna polévková lžíce šťávy na 0,25 litru studené vody). Pak vodu nechte okapat a můžete sušit.
Ovocné tyčinky – tento způsob sušení je ideální pro menší plody, které nelze nařezat na plátky. Ovoce rozmixujte a připravenou směs rovnoměrně rozetřete na sušící pláty vyložené pečícím papírem. Po usušení vám vznikne pevnější hmota, kterou stačí nakrájet na plátky.
Místo sklepa mrazák
Nemáte sklep ani jiné místo, kde ovoce a zeleninu uchovat? Pak je můžete zamrazit. Ovoce a zeleninu lze zamrazit v celých kusech, ale lepší je upravit si ji tak, jak ji budete po rozmrazení potřebovat – tedy na kolečka, kostičky, nastrouhané, ale i jako pyré. Před krájením je zbavte pecek a slupek.
Nepřítelem při skladování potravin je vzduch. Ten způsobuje oxidaci a také urychluje kazivost potravin. Řešením je vakuování, které potraviny uchovává déle čerstvé a chrání je před vnějším prostředím a zároveň zamezuje šíření pachů v lednici nebo v mrazáku. Před zamražením můžete vakuovat čerstvé ovoce, zeleninu i houby, ale také již uvařené pokrmy z nich.
Zavařujte ve velkém
Marmelády, džemy, kompoty, ale i nakládané okurky musí projít určitou teplotou, aby se potraviny zakonzervovaly, pak vám vydrží nejen do zimy, ale bez problémů i mnoho dalších měsíců. Po zavařování nezapomeňte vše nechat vychladnout, rozhodně se nesnažte sklenice rychle zchladit ve studené vodě.
Při zavařování je hygiena základ – víčka i sklenice musí být čisté. Ideálně je před zavařováním sterilizujte. Marmelády a džemy zavařovat nemusíte, přidaný cukr je konzervantem sám o sobě, proto stačí dobře uzavřené sklenice ihned po naplnění horkou marmeládou jen obrátit víčkem dolů.
Související
Jablka, nejoblíbenější ovoce našich předků
Letní ovoce ve středověké kuchyni. Naši předci měli úplně jiné metody
Ovoce , recepty, vaření , potraviny jídlo
Aktuálně se děje
před 5 minutami
Izrael v Eurovizi zůstane, ohlásila EBU. Čtyři země budou největší soutěž světa bojkotovat
před 54 minutami
Internet po celém světě opět kolabuje. Cloudflare hlásí problémy, výpadky má LinkedIn, X nebo Zoom
před 1 hodinou
Putin v Indii vyjednává jednu dohodu za druhou. Země obnoví dodávky paliv z Ruska
před 2 hodinami
Putin: Rusko se za každou cenu zmocní celého Donbasu
před 2 hodinami
Počasí způsobí problémy řidičům či chodcům. Platí výstraha
před 3 hodinami
Opozice zpochybňuje Babišovo řešení. Měl Agrofert prodat, zní od Pirátů
před 4 hodinami
Rusko má kapacity napadnout nejen Evropu. Rádo jich využije, když vycítí slabost
před 4 hodinami
S Turkem ve vládě nemá problém pouze prezident, ukázal průzkum
před 5 hodinami
Merz na poslední chvíli mění plány. Nečekaně pojede kvůli Ukrajině do Bruselu
před 6 hodinami
Počasí o víkendu: V noci bude mrznout, přes den se citelně oteplí
včera
Pavel v úterý jmenuje Babiše premiérem
včera
Britský expert pro EZ: Globální potravinová bezpečnost bude stabilní, rizikem ale zůstává Putin
včera
Babiš oznámil, že se navždy vzdá Agrofertu
včera
New York Times podává žalobu na Pentagon a Hegsetha
včera
Letadlo se Zelenským pronásledovaly záhadné vojenské drony
včera
Je naprostá iluze věřit, že by Rusko mohlo na Ukrajině prohrát, prohlásil belgický premiér
Aktualizováno včera
Na Hrad dorazil Zůna, Šebestyán a Macinka. Jmenování Turka ministrem není pravděpodobné, řekl Pavel
včera
Macron tajně varoval evropské lídry: Existuje šance, že USA zradí Ukrajinu a Evropu
včera
Amerikou hýbe očkovací kauza: Po vakcíně zemřelo 10 dětí, tvrdí úřady. Důkazy ale nikdo nemá
včera
Král Karel III. pronesl vzácné prohlášení k Ukrajině. Odsoudil Rusko
Král Karel III. výslovně odsoudil "ruskou agresi" během státní návštěvy německého prezidenta Franka-Waltera Steinmeiera. Panovník slíbil, že obě země jsou připraveny "posílit Evropu" proti hrozbě další ruské agrese a že obě národy "stojí" při Ukrajině.
Zdroj: Libor Novák