Praha - Na konci srpna vyvrcholila sklizeň ovoce a zeleniny. Všechny tyto čerstvé zdroje vitamínů se musí včas spotřebovat, zavařit nebo zmrazit - zkrátka správně uskladnit. Díky tomu si budete moci užívat vlastního ovoce a zeleniny také během zimní sezóny.
Pro skladování vybírejte dokonalé plody bez známek poškození. V opačném případě by mohla být hniloba, škůdci a nemoci přeneseny na zbytek skladovaných potravin. Provádějte pravidelné kontroly, nahnilé plody okamžitě vyhoďte.
Vyvarujte se skladování ovoce a zeleniny ve stejné místnosti. Určité druhy ovoce, především jablka, vylučují etylén, který zkracuje dobu skladování, protože urychluje dozrávání.
Sušení uchová spoustu vitamínů
Sušení je jedním z oblíbených způsobů uchovávání potravin. Můžete sušit všechny druhy ovoce, zeleninu, bylinky i houby. Sušení má mnoho nesporných výhod, například několikanásobné zmenšení objemu, ale především zachování vitaminů a minerálů.
Sušení je jedním z možností přípravy tzv. raw stravy – stačí dodržet maximální teplotu sušení 42 °C. Sušit můžete v troubě, na přímém slunci nebo v sušičce ovoce.
Tipy k sušení
Namáčení – světlé ovoce má tendenci během sušení a skladování zhnědnout. Týká se to zvláště jablek, meruněk, broskví, nektarinek, hrušek nebo švestek. Před sušením namočte nakrájené plátky ovoce do roztoku s ananasovou nebo citronovou šťávou (jedna polévková lžíce šťávy na 0,25 litru studené vody). Pak vodu nechte okapat a můžete sušit.
Ovocné tyčinky – tento způsob sušení je ideální pro menší plody, které nelze nařezat na plátky. Ovoce rozmixujte a připravenou směs rovnoměrně rozetřete na sušící pláty vyložené pečícím papírem. Po usušení vám vznikne pevnější hmota, kterou stačí nakrájet na plátky.
Místo sklepa mrazák
Nemáte sklep ani jiné místo, kde ovoce a zeleninu uchovat? Pak je můžete zamrazit. Ovoce a zeleninu lze zamrazit v celých kusech, ale lepší je upravit si ji tak, jak ji budete po rozmrazení potřebovat – tedy na kolečka, kostičky, nastrouhané, ale i jako pyré. Před krájením je zbavte pecek a slupek.
Nepřítelem při skladování potravin je vzduch. Ten způsobuje oxidaci a také urychluje kazivost potravin. Řešením je vakuování, které potraviny uchovává déle čerstvé a chrání je před vnějším prostředím a zároveň zamezuje šíření pachů v lednici nebo v mrazáku. Před zamražením můžete vakuovat čerstvé ovoce, zeleninu i houby, ale také již uvařené pokrmy z nich.
Zavařujte ve velkém
Marmelády, džemy, kompoty, ale i nakládané okurky musí projít určitou teplotou, aby se potraviny zakonzervovaly, pak vám vydrží nejen do zimy, ale bez problémů i mnoho dalších měsíců. Po zavařování nezapomeňte vše nechat vychladnout, rozhodně se nesnažte sklenice rychle zchladit ve studené vodě.
Při zavařování je hygiena základ – víčka i sklenice musí být čisté. Ideálně je před zavařováním sterilizujte. Marmelády a džemy zavařovat nemusíte, přidaný cukr je konzervantem sám o sobě, proto stačí dobře uzavřené sklenice ihned po naplnění horkou marmeládou jen obrátit víčkem dolů.
Související

Jablka, nejoblíbenější ovoce našich předků

Letní ovoce ve středověké kuchyni. Naši předci měli úplně jiné metody
Ovoce , recepty, vaření , potraviny jídlo
Aktuálně se děje
včera

První kolo prezidentských voleb v Rumunsku zřejmě vyhrál George Simion
včera

Předali jste Krym Rusku, obvinil Trump Kyjev. Mohla ale Ukrajina anexi zastavit?
Aktualizováno včera

OBRAZEM: Pokud Rusko ve uspěje, napřímo to pocítíme, řekl Pavel po jednání se Zelenským
včera

OBRAZEM: Volodymyr Zelenskyj a Olena Zelenská se na Pražském hradě sešli s Petrem Pavlem a Evou Pavlovou
včera

Zelenskyj s manželkou dorazili na Pražský hrad. Setkali se s prezidentem Pavlem
včera

Zelenskyj prozradil důvod příletu do Prahy. Zveřejnil svůj program
včera

Mimořádná zpráva Ukrajinský prezident Zelenskyj přistál v Praze
Aktualizováno včera

Pražský hrad se uzavírá. Do Prahy míří Zelenskyj
včera

Snad nebudeme na Ukrajině muset použít jaderné zbraně, prohlásil Putin
včera

Německo se hádá s Rubiem. Spor o AfD graduje
včera

NATO: Svět testuje první orbitální zbraně. Evropa potřebuje v přístupu k vesmírným technologiím zásadní obrat
včera

Sváteční počasí bude příští týden jiné. Jaro ukáže odlišnou tvář
včera

OBRAZEM: Plzeň oslavuje 80. výročí osvobození města
3. května 2025 22:02

Fiala začne s výjezdy do krajů. Pomáhat mu bude známá herečka
3. května 2025 21:07

Pár hodin po konci Hořavy mají Pardubice nové trenéry. Přichází Pešán s Mlejnkem
3. května 2025 20:10

Bouřkové počasí v Česku. Meteorologové zaznamenali downburst
3. května 2025 18:19

Pavel vezme belgického krále i mimo Prahu, potvrdil Hrad
Aktualizováno 3. května 2025 18:08

Policie zasahovala v centru Prahy. Muž s nožem uzavřel Karlův most
3. května 2025 16:40

80 let od rozhodnutí, která nás poslala do dekád temna. Na vině nejsou jen Sověti
3. května 2025 15:51
Hasiči vyjížděli do Krkonoš. Hořelo v hotelu ve Špindlerově Mlýně
Hasiči v sobotu vyjížděli k požáru v hotelu ve Špindlerově Mlýně v Krkonoších. Budova musela být evakuována, naštěstí se nikomu nic nestalo. Příčina požáru bude předmětem vyšetřování.
Zdroj: Jan Hrabě