Praha - Na konci srpna vyvrcholila sklizeň ovoce a zeleniny. Všechny tyto čerstvé zdroje vitamínů se musí včas spotřebovat, zavařit nebo zmrazit - zkrátka správně uskladnit. Díky tomu si budete moci užívat vlastního ovoce a zeleniny také během zimní sezóny.
Pro skladování vybírejte dokonalé plody bez známek poškození. V opačném případě by mohla být hniloba, škůdci a nemoci přeneseny na zbytek skladovaných potravin. Provádějte pravidelné kontroly, nahnilé plody okamžitě vyhoďte.
Vyvarujte se skladování ovoce a zeleniny ve stejné místnosti. Určité druhy ovoce, především jablka, vylučují etylén, který zkracuje dobu skladování, protože urychluje dozrávání.
Sušení uchová spoustu vitamínů
Sušení je jedním z oblíbených způsobů uchovávání potravin. Můžete sušit všechny druhy ovoce, zeleninu, bylinky i houby. Sušení má mnoho nesporných výhod, například několikanásobné zmenšení objemu, ale především zachování vitaminů a minerálů.
Sušení je jedním z možností přípravy tzv. raw stravy – stačí dodržet maximální teplotu sušení 42 °C. Sušit můžete v troubě, na přímém slunci nebo v sušičce ovoce.
Tipy k sušení
Namáčení – světlé ovoce má tendenci během sušení a skladování zhnědnout. Týká se to zvláště jablek, meruněk, broskví, nektarinek, hrušek nebo švestek. Před sušením namočte nakrájené plátky ovoce do roztoku s ananasovou nebo citronovou šťávou (jedna polévková lžíce šťávy na 0,25 litru studené vody). Pak vodu nechte okapat a můžete sušit.
Ovocné tyčinky – tento způsob sušení je ideální pro menší plody, které nelze nařezat na plátky. Ovoce rozmixujte a připravenou směs rovnoměrně rozetřete na sušící pláty vyložené pečícím papírem. Po usušení vám vznikne pevnější hmota, kterou stačí nakrájet na plátky.
Místo sklepa mrazák
Nemáte sklep ani jiné místo, kde ovoce a zeleninu uchovat? Pak je můžete zamrazit. Ovoce a zeleninu lze zamrazit v celých kusech, ale lepší je upravit si ji tak, jak ji budete po rozmrazení potřebovat – tedy na kolečka, kostičky, nastrouhané, ale i jako pyré. Před krájením je zbavte pecek a slupek.
Nepřítelem při skladování potravin je vzduch. Ten způsobuje oxidaci a také urychluje kazivost potravin. Řešením je vakuování, které potraviny uchovává déle čerstvé a chrání je před vnějším prostředím a zároveň zamezuje šíření pachů v lednici nebo v mrazáku. Před zamražením můžete vakuovat čerstvé ovoce, zeleninu i houby, ale také již uvařené pokrmy z nich.
Zavařujte ve velkém
Marmelády, džemy, kompoty, ale i nakládané okurky musí projít určitou teplotou, aby se potraviny zakonzervovaly, pak vám vydrží nejen do zimy, ale bez problémů i mnoho dalších měsíců. Po zavařování nezapomeňte vše nechat vychladnout, rozhodně se nesnažte sklenice rychle zchladit ve studené vodě.
Při zavařování je hygiena základ – víčka i sklenice musí být čisté. Ideálně je před zavařováním sterilizujte. Marmelády a džemy zavařovat nemusíte, přidaný cukr je konzervantem sám o sobě, proto stačí dobře uzavřené sklenice ihned po naplnění horkou marmeládou jen obrátit víčkem dolů.
Související
Jablka, nejoblíbenější ovoce našich předků
Letní ovoce ve středověké kuchyni. Naši předci měli úplně jiné metody
Ovoce , recepty, vaření , potraviny jídlo
Aktuálně se děje
před 35 minutami
Před 40 lety došlo k největší průmyslové havárii v historii. Spor o Bhópálskou katastrofu opět ožívá
před 1 hodinou
Kojenecké ústavy definitivně skončily. Stát je ke konci roku zavřel
před 2 hodinami
Střelba v New Yorku: Před nočním klubem bylo zraněno 10 lidí
před 3 hodinami
Pokud stát nedokáže zaručit bezpečnost letů, měl by uzavřít své nebe pro civilní dopravu, míní expert
před 3 hodinami
Trump po útoku v New Orleans: Vidíte, že jsem měl pravdu
před 4 hodinami
Helena Zeťová podle kriminalistů zřejmě nespáchala sebevraždu
před 4 hodinami
Británie chce po brexitu obnovit vztahy s EU
před 5 hodinami
Rok 2024 v kostce: Česká politická scéna balancuje mezi populismem a ztrátou důstojnosti
před 6 hodinami
Moldavsko čelí po utáhnutí kohoutků plynu z Ruska energetické krizi
před 7 hodinami
Před Trumpovým hotelem v Las Vegas vybuchl Muskův cybertruck
před 7 hodinami
Válka na Ukrajině se stává pro Kyjev stále těžší. S Putinem ale nechce jednat, dokud za ni Rusko nezaplatí
před 9 hodinami
Předpověď počasí na příští týden: Teploty se rapidně propadnou
včera
Bývalý fotbalista Luděk Mikloško oznámil, že má rakovinu. Chemoterapii ale podstupovat nehodlá
včera
Oštěpařka Ogrodníková přerušuje kariéru. Oznámila, že čeká dítě
včera
Problém pro Barcelonu. Do silvestrovské půlnoci nezaregistrovala mistra Evropy Olma
včera
Terorista z New Orleans byl armádní veterán. U sebe měl vlajku Islámského státu
včera
Internet je na nohou. Elon Musk si na síti X změnil jméno
včera
Rok 2024 byl jedním z nejvýznamnějších v globálním bezpečnostním dění. Rok 2025 ho může strčit do kapsy
včera
Vědci radí, jak být v roce 2025 šťastnější než v loňském roce
včera
Novoroční oslavy v Jižní Koreji se od zbytku světa lišily. Prakticky vůbec neproběhly
V souvislosti s národním obdobím smutku po tragédii s leteckou nehodou letadla Jeju Air v oblasti Muan-gun v provincii Jeollanam-do v Jižní Koreji došlo k omezení nebo zrušení novoročních oslav po celé zemi. Místní vlády se rozhodly upravit plánované akce, aby vyjádřily úctu obětem nehody a zachovaly soucit a zklidnění v tomto smutném období.
Zdroj: Libor Novák