Kapitánův úřad nechtěl, aby o Michalákových rozhodoval soud v ČR

Praha - Úřad pro mezinárodněprávní ochranu dětí podal ústavní stížnost proti tomu, aby o dětech Michalákových rozhodoval český soud. Ústavní soud ji odmítl jako předčasnou, protože řízení českých soudů ještě neskončilo.

Postup úřadu dnes kritizovala poslankyně Jitka Chalánková (TOP 09), která vyzvala ministryni práce Michaelu Marksovou o vyjádření, zda úřad konal s jejím vědomím a podporou. Ředitel úřadu Zdeněk Kapitán napsal ČTK, že se k této záležitosti v zájmu dětí nechce zatím vyjadřovat.

Právníci Evy Michalákové se před časem obrátili na hodonínský soud kvůli upravení péče o děti po rozvodu rodičů. Soud v Hodoníně loni v prosinci řízení zastavil s tím, že se záležitost řeší v Norsku. Tam se Michaláková snaží získat zpět chlapce, které jí norská sociální služba před pěti lety odebrala. Nyní čeká na výsledek odvolání proti červnovému rozsudku norského soudu, který ji zbavil rodičovských práv ke dvěma jejím synům. Současně zakázal matce i otci stýkat se s chlapci. Adopci mladšího hocha ale nepotvrdil a otci rodičovská práva ponechal.

Případ bude znovu řešit i český soud, protože odvolací brněnský krajský soud ho vrátil Okresnímu soudu v Hodoníně. Podle odvolacího soudu je český soud "mezinárodně příslušný" k tomu, aby případ projednával a rozhodoval o něm s ohledem na to, že norská strana ještě nerozhodla. České občanství dětí má stejnou váhu jako místo jejich pobytu. Právní zástupci Michalákové plánují soudu navrhnout, aby norská rozhodnutí o nyní jedenáctiletém Denisovi a sedmiletém Davidovi odmítl uznat.

Úřad pro mezinárodněprávní ochranu dětí se proti tomu postavil, protože se domnívá, že české soudy nemají pravomoc v tomto případě rozhodovat. Jménem Denise a Davida Michalákových, které v tomto řízení zastupuje, se obrátil na Ústavní soud, aniž prý rodinu informoval. "Je to bezprecedentní pokus Úřadu pro mezinárodněprávní ochranu dětí pod vedením Zdeňka Kapitána zasáhnout do případu dětí Michalákových a popřít právo českých občanů bránit se u českých soudů," řekla Chalá nková.

Psali jsme:
Proč Michaláková přišla o syny? Detaily z norského rozsudku
Nad dalším příběhem z norského Barnevernetu zůstává rozum stát  

Žádá o vyjádření ministryni Marksovou, pod kterou úřad spadá. "Veřejně se proto ptám ministryně Marksové, zda úřad jednal s jejím vědomím a zda dala k ústavní stížnosti za zády rodiny souhlas. Ať tak či onak, za výkon a personální obsazení úřadu nese ministryně Marksová plnou odpovědnost," prohlásila poslankyně.

Související

Eva Michaláková, matka dětí odebraných norským úřadem Barnevernet

ESLP se nebude zabývat případem Michalákové, rozhodnutí Štrasburku je pravomocné

Velký senát Evropského soudu pro lidská práva (ESLP) se nebude zabývat případem odebrání synů Češky Evy Michalákové. Soud v pondělí zamítl ženinu stížnost proti lednovému rozhodnutí, podle kterého Norsko neporušilo právo matky a dětí na respektování rodinného života. Verdikt tak nabyl právní moci, sdělil ČTK mluvčí ministerstva spravedlnosti Vladimír Řepka.

Více souvisejících

Eva Michaláková (matka českých dětí v Norsku) Ústavní soud ČR Jitka Chalánková (TOP09)

Aktuálně se děje

před 29 minutami

před 39 minutami

před 1 hodinou

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 8 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Většina Američanů věří, že Čína využívá TikTok k ovládání občanů v USA

Podle průzkumu agentury Reuters/Ipsos věří většina Američanů, že Čína využívá sociální síť TikTok k formování veřejného mínění v USA. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy