Trápí vás bolest hlavy? Tyto triky vás jí rychle zbaví

Praha - Bolest je nejčastějším projevem, že je s naším organismem něco v nepořádku, a zažil ji už každý z nás. Jednou z nejčastějších bolestí je bolest hlavy, která dokáže být velmi nepříjemná a člověka vyřadit z jeho pravidelné denní činnosti. Přesto existuje několik rad, jak se jí zbavit rychle a efektivně.

Podle statistik se u lidí bolest hlavy objevuje častěji než rýma nebo nachlazení a jako taková může mít řadu příčin. Souviset může s řadou nemocí, infekcemi, nachlazením, může mít ale zcela jiné příčiny. Vyvolá ji špatná životospráva, krční páteř, či obyčejné nevyspání. 

Dalo by se říci, že nejlepším lékem je prevence a schopnost vyvarovat se stavům či situacím, pri nichž se bolest hlavy ozve. Tak lehké to aale není a objevit se může prakticky kdykoliv, náhle bez na první pohled zjevné příčiny. To první, počem řada lidí sáhne, je volně prodejné analgetikum, lék proti bolesti, který nepříjemná muka utlumí. Lze si ale pomoci i jinak.

Ač se to nemusí zdát, na bolest hlavy skvěle funguje voda. Pitný režim je třeba dodržovat i ve chvíli, kdy vás tento problém netrápí, o to více, když vás sužovat začne. V tu chvíli je dobré přidat k ní i nějaké ty vitamíny, ideální je například plátek citronu. Úleva se možná nedostaví hned, rozhodně se vám ale nepřitíží.

Psali jsme:
Znáte sílu zelených potravin? Seznamte se Telefonní chůze: Nová fáze lidské evoluce? Hrozí vážné zdravotní potíže
 

Na bolest skvěle funguje i další element, a sice vzduch. Pro čerstvý vzduch stačí otevřít okno, prospěšná může být i krátká procházka. Stejně tak dopřejí úlevu i studené zábaly na čelo a zátylek. Do žaludku by to ale chtělo naopak něco teplého, například vývar.

Řada lidí při bolestech hlavy sahá po kofeinu, tedy kávě či colových nápojích. Faktem je, že kofein rozšiřuje cévy, čímž zvyšuje přísun vzduchu do mozku, a bolest potlačuje. Sám je ostatně obsažen i v některých lécích proti bolesti. Na druhou stranu ale je ale močopudný a dehydruje, je proto potřeba jeho přísun vyvažovat i jinými nápoji.

Vhodné je proto raději pít minerálku nebo si uvařit bylinkový čaj. Na tělo mají příznivý účinek a bolesti hlavy vás mohou zbavit stejně rychle, jako káva. Pokud ani to nezabere, je příhodno zvýšit přísun kyslíku do těla přirozeně. Posaďte se nebo si lehněte, zavřete oči, nemyslete na bolest a zhluboka dýchejte. Úleva se dostaví už po několika vteřinách.

Pokud nezabere nic z výše uvedeného, je potřeba na to jít fyzicky. Vyzkoušejte cvičení na ztuhlé tělo, uvolněte svalové napětí, protáhněte si krk a použijte další uvolňovací cviky na páteř, ruce a nohy. Využít můžete také tlakových bodů na těle, které bolest zmírní nebo zcela zastaví. Jemně zatlačte palcem na kořen nosu mezi obočím a po chvíli stisk povolte. Bolest hlavy se zmírní.

Psali jsme:
Mysl, která léčí: Síla myšlenek dokáže zázraky Páteř: Kormidlo organismu. Co vše o ní nevíte?
 

Jak bylo řečeno v úvodu článku, bolest může mít řadou příčin a na některé vám nepomůže nic z výše uvedeného. Je tedy potřeba najít příčinu a eliminovat ji tak, aby se příště tento stav neopakoval. Vždy je také možno si jít lehnout a z bolesti se vyspat. Časově jde sice o náročnější, ale o to efektivnější proceduru.

Je také vemi důležité neplést si "obyčejnou" bolest hlavy s migrénou. Ačkoliv se řada lidí domnívá, že při bolesti hlavy trpí migrénou, ve většině případů tomu tak není. V případě migrény jde totiž pouze o jeden z příznaků, bolest je většinou pulzující a někdy se objevuje pouze na jedné strany hlavy. Migrénu také doprovází zvýšená citlivost na světlo a hluk, zvracení, ztráta rovnováhy, rozmazané vidění, střevní obtíže, bělost, nadměrné pocení a malátnost.

Na rozdíl od bolesti hlavy například z nevyspání má migréna také mnohem delší účinek. Může trvat až několik dní permanentní bolesti a člověk trpící touto nemocí je během nich prakticky vyřazen z běžého provozu. Migréna je navíc klasifikována jako chronická nemoc a ačkoliv se nedá zcela léčit, rozhodnout o ni musí lékař.

Související

Ilustrační fotografie. Rozhovor

Češi trpí důsledky sedavého zaměstnání. Zlepšení je ale jen v jejich rukou, tvrdí ortoped

Na onemocnění pohybové soustavy má vysoký podíl sedavé zaměstnání, nadváha, přetěžování určitých tělesných partií, a především nedostatek pohybu, tvrdí ortoped Petr Řehoušek z privátní ambulance českobudějovické polikliniky. V oboru se pohybuje bezmála 50 let. V rozhovoru pro server EuroZprávy.cz prozradil, jak se v posledních letech změnil způsob léčby a kdy se ortopedie stala moderním lékařským oborem. Podle jeho zkušeností trpí potížemi se zády dospělí i děti, bolest však dle něj není radno podceňovat.
bolest

Jde to i bez prášků. Osm neinvazivních technik, které uleví od bolesti

Během svého života se jí nevyhne většina z nás. Někdo má to „štěstí“, že ho jen nárazově potkává akutní bolest – například při úrazech, nebo třeba bolest zad, se kterou se setkává 85 % populace. Stále více lidí však trpí dlouhodobou, chronickou bolestí – tedy trvající déle, než 3 měsíce.

Více souvisejících

bolest nemoci

Aktuálně se děje

před 15 minutami

před 54 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

včera

HC Škoda Plzeň, ilustrační fotografie.

Na extraligovou scénu se vrací bývalý reprezentační kouč. Plzeň nově přebírá Jandač

Sezóna extraligy 2023/24 sice skončila teprve před nedávnem, ale už teď se kluby chystají na sezónu novou, tedy na sezónu 2024/25. A to nejen změnami v hráčských kádrech, ale i novými jmény na lavičce. Takový případ se nyní naskytl v extraligové Plzni, která pro nadcházející sezónu povolala do svých služeb bývalého reprezentačního trenéra Josefa Jandače. Ten se tak po pauze vrací zpátky na extraligovou scénu. Na západě Čech mu při tom budou pomáhat v roli asistentů Jiří Veber a Václav Pletka.

včera

Dva členové ochranky měli atentát ukrajinského prezidenta do detailů naplánovaný.

Nejen Zelenského měli zabít. Toto je plán členů ochranky

Podle prohlášení ukrajinské tajné služby SBU byl zmařen pokus o atentát na prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského. Mezi zadrženými by měli být dva členové jeho vlastní ochranky. Údajně měla být v plánu i likvidace politických a vojenských špiček Ukrajiny.

včera

včera

včera

Hokej, ilustrační fotografie.

Rulík a spol. nemůžou počítat s Hertlem. Vedení Vegas českého útočníka na domácí MS nepustí

V úterý se česká hokejová reprezentace sešla na ledě O2 Areny, aby zde absolvovala svůj trénink před blížícím se domácím světovým šampionátem, který začne už v pátek. Ještě před začátkem tohoto tréninku generální manažer národního týmu Petr Nedvěd novinářům sdělil, že se bude realizační tým v čele s koučem Radimem Rulíkem muset obejít na domácím MS bez jedné z českých hvězd v NHL, útočníka Tomáše Hertla. Vedení jeho klubu Las Vegas ho totiž do Prahy nepustí.

Aktualizováno včera

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

včera

Susan Bucknerová (vpravo) ve snímku Pomáda (1978).

Zemřela hvězda filmu Pomáda, Susan Bucknerová

Do světa hollywoodských snímků a hereckých svět zasáhla velmi smutná zpráva. Herečka Susan Bucknerová, známá především díky své roli roztleskávačky Patty Simcox ve slavném muzikálovém snímku "Pomáda!", nás opustila ve věku 72 let.

včera

včera

včera

Ukrajinci pošlou vězně na frontu. Parlament rozhodl, kteří to budou

Ukrajinský parlament ve středu odsouhlasil zákon, který některým vězňům umožní bojovat v ozbrojených silách, informovala AFP. Aby příslušná právní úprava vstoupila v platnost, musí ji ještě podepsat předseda parlamentu a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy