Pozor na svíčky. V Kladně vyhořel byt, hasiči evakuovali 30 obyvatel domu

Kladno - V noci na dnešek vypukl požár bytu ve třetím patře v kladenské čtvrti Kročehlavy. Hasiči museli evakuovat 30 lidí a vyhlásit druhý poplachový stupeň. Hasiči před Vánoci opět nabádají k ostražitosti. Chvilka nepozornosti může skončit neštěstím.

Požár v ulici U Hvězdy byl hlášen po 22:00. Hasiči obyvatele čtyřpatrového domu zachraňovali pomocí vyváděcích masek. Na místě hasičům asistovali i policisté a záchranáři. "Z domu bylo při požáru evakuováno 31 osob," upřesnil mluvčí středočeských hasičů Ladislav Holomčík.

Přibližně po půlhodině byl požár uhašen. Vyhořela jedna místnost třípokojového bytu, o patro níž byl další byt vyplaven. "Příčina je zřejmě nedbalost při manipulaci s otevřeným ohněm," uvedl mluvčí.

Podle mluvčí středočeské záchranné služby Petry Effenbergerové na místo vyjel jeden vůz s lékařem a sanita. "Devět lidí bylo vyšetřeno, všichni byli ponecháni na místě," uvedla.

Dva dospělí a tři děti se nadýchali zplodin při nočním požáru rodinného domu v Pleteném Újezdu na Kladensku. Příčinou bylo vznícení hořlavých materiálů od adventní svíčky.

Událost byla hlášena před 03:00, zhruba po hodině a půl se plameny podařilo uhasit. "Hořel dvoupodlažní dům, byl celý zakouřený. Přímé škody byly vyčísleny na 800.000 korun, uchráněné hodnoty na jeden milion Kč," uvedl Holomčík. Na místě byli i dva psi. Jeden uhynul, druhého odvezli hasiči k veterináři.

Hořící svíčka nebo prskavka je otevřený oheň a jako s takovým by se s ní mělo zacházet. Ještě ve vzdálenosti 8 -10 cm od plamene svíčky teplota přesahuje 200 °C, což stačí k zapálení papíru, plastů, textilií a dalších předmětů, které doma neopatrně necháte v blízkosti hořící svíčky.

Psali jsme:
Na Moravě hořely rodinné domky. Tři lidé jsou zraněni, dva velmi vážně
 

Zapálenou svíčku nelze proto položit kamkoli a na cokoli. Svíčka by měla být umístěna na stabilní nehořlavé podložce bránící přímému kontaktu hořící svíčky s podkladem (např. chvojím adventního věnce, ubrusem apod.). Svíčky umísťujte v dostatečné vzdálenosti od hořlavých materiálů, rozhodně je nedávejte k oknům do průvanu, blízko záclon, v těsné blízkosti sedaček či jiných textilií, nenechávejte je ani na poličce nebo skříni, neboť oheň se rychle přenese na nábytek a zařízení bytu, radí hzscr.cz.

Zapálené svíčky, ať již umístěné na vánočním stromku, adventních věncích nebo jinde, nesmíme nechat během jejich hoření bez dozoru. Zhasněme je vždy, když opouštíme domov nebo jdeme spát. Jsou zaznamenány i případy, kdy si majitel bytu odskočil zakouřit na balkón a hořící svíčka mezitím způsobila požár.Pod stálou kontrolou by měla být i zapálená vonná aromalampa, u které hrozí vyhřeznutí hořlavin na podložku.

Související

Více souvisejících

Požáry kladno

Aktuálně se děje

před 48 minutami

před 1 hodinou

Jiřina Bohdalová v televizním filmu Svatá.

RECENZE: Svatá s démonickou Bohdalovou se pod podnětnou premisou hroutí a učí nás překrucovat

V neděli v lineárním vysílání odpremiéroval očekávaný snímek České televize Svatá, nyní si jej můžete pustit na iVysílání. Produkce spoléhá na osvědčená tvůrčí i herecká jména a po záplavě seriálů a minisérií se navrací k formátu dlouhometrážního televizního filmu. Slibná zápletka prestižního projektu s možnostmi ambivalence však v závěru vyzní banálně a dialog nevede.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Česko - Kanada 3:4. Velký návrat, pak prohra v prodloužení

Česko v závěrečném zápase skupinové fáze domácího mistrovství světa proti Kanadě hrálo o první místo ve skupině A. Za národní tým poprvé na šampionátu nastoupil nejlepší český hráč současnosti David Pastrňák. I on byl na ledě, když národní tým v předposlední minutě dokonal návrat z dvoubrankové ztráty. V prodloužení ale rozhodl o vítězství zámořského týmu Cozens.

před 3 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Biden se postavil ICC: Izraelská ofenzíva v Pásmu Gazy není genocida

Americký prezident Joe Biden v pondělí popřel, že izraelská ofenzíva v Pásmu Gazy je genocida. Reagoval na několik obvinění vůči Izraeli na půdě Mezinárodního trestního soudu (ICC), informuje agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy