Jak správně skladovat jídlo v lednici: Tipy, které udrží potraviny déle čerstvé

Praha - Nad systémem uspořádání jídla v lednici mnoho z nás popravdě příliš nepřemýšlí. Řada rodin si zavede systém, který slouží spíše k pohodlnosti, než k užitku, správným skladováním se ale dá výrazně ušetřit. Potraviny totiž zůstanou déle čerstvé.

Zelenina rychle plesniví, máslo zatuchne a na sýru se vytvoří nevábný povlak. Vinu za první příznaky kazivosti potravin často přikládáme výrobcům a obviňujeme je z toho, že nám prodal nekvalitní zboží. Chyba ale může být kolikrát i na naší straně.

Stačí přitom dodržovat několik základních pravidel, které udrží potraviny déle čerstvé, a tím nám ušetří jak zdraví, tak peněženku. Důležité je zejména správné nastavení teploty v chladničce, pohybovat by se měla v rozmezí od čtyř do osmi stupňů Celsia, uvádí týdeník Der Spiegel.

"Vzhledem k tomu, že teplý vzduch stoupá a studený klesá, je na vrchních poličkách chladničky vždy o něco tepleji než na dně," vysvětlila týdeníku Ute Gommová, odbornice na nutriční poradenství.

Na nejvyšší polici proto podle ní patří produkty, které vydrží i o kousek vyšší teploty. Umístit bychom tam měli zejména marmelády, džemy nebo omáčky.

Svá pravidla má i druhá police z vrchu. Ta by měla být vyhrazena pro mléčné výrobky. Měl by se v ní proto nacházet například tvaroh, sýry nebo jogurty.

Psali jsme: Češi jsou milovníci jablek: Která odrůda je nejchutnější? Degustátoři rozhodli Domácí cukroví jde na dračku. Poptávka přesahuje možnosti výroby Značení původu vajec by mělo být na krabičce, žádají čeští drůbežáři  

Třetí polička shora by měla být vyhrazena hotovým jídlům. Pro salámy a maso v ní je teplota nízká, pro jiné potraviny naopak vysoká. Hotová jídla jsou většinou uvařená nebo usmažená a vydrží proto i středně velké teploty.

Maso, párky, ryby, šunky, salámy a další uzeniny patří na nejnižší poličku v lednici. Nízká teplota je udrží déle čerstvé a zejména trvanlivé salámy vaši reorganizaci lednice jistě ocení.

Nyní přichází řada na spodní zásuvky. Majitelé nulové zóny jistě vědí, že do ní lze umístit jak maso, tak zeleninu, podle toho, jak si lednici nastavíte. Do obyčejných zásuvek ale patří zejména ovoce a zelenina, například lesní plody, fíky, třešně, hrozny, listová zelenina, květák, brokolice, cibule, zelí, pórek, mrkev, celer, hlávkový salát, chřest, špenát, kukuřice nebo houby.

Důležité je uvědomit si, že ne všechny druhy ovoce a zeleniny patří do lednice. Rozhodně tam nedávejte exotické ovoce jako například banány, ale ani některé druhy zeleniny jako brambory, rajčata, okurky nebo papriku. Těm je lépe v pokojové teplotě v místě, kde jsou vyvarovány slunečnímu záření.

Zapomínat bychom neměli ani na dveře chladničky, které ve většině případů také slouží jako odkládací prostor. Nahoru patří vajíčka a máslo, do středu neotevřená hořčice, kečup či křen. Spodní místa ve dveřích jsou vyhrazena nápojům.

Související

Počasí

S poškozením spotřebiče kvůli bouřce se setkala řada Čechů, rizika přesto zlehčují

S poškozením nějakého elektrického zařízení v domácnosti kvůli přepětí v síti způsobeném bouřkou se setkalo 21 procent Čechů a 91 procent zažilo výpadek dodávky elektřiny. S výkyvy napětí má zkušenost 42 procent lidí. Před blesky a s nimi spojenými výkyvy napětí nebo výpadky elektrické sítě chrání svou domácnost 43 procent Čechů. Vyplývá to ze statistik a průzkumu společnosti Schneider Electric.
Ilustrační foto

Čtyři e-shopy dostaly pokutu od ČIŽP, nezákonně vybíraly poplatky

Čtyři e-shopy dostaly od liberecké pobočky České inspekce životního prostředí (ČIŽP) pokutu v součtu za 50.000 korun. Podle zjištění inspektorů nezákonně vybíraly poplatky za odběr starých elektrospotřebičů. Jednomu e-shopu uložila inspekce pokutu 20.000 korun, ostatním třem po 10.000 Kč.

Více souvisejících

domácí spotřebiče potraviny jídlo

Aktuálně se děje

před 20 minutami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 45 minutami

před 53 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 4 hodinami

před 6 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

včera

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

Zdroj: Martin Pleštil

Další zprávy