Víkendové počasí lákalo první plavce, voda je ale ještě spíš pro otužilce

České Budějovice - Češi využili slunečný víkend a vyrazili k vodě. Například přes 200 lidí přišlo dnes na českobudějovickou letní plovárnu na Sokolském ostrově, která má otevřeno od 27. května. První letošní plavci se ukázali i ve středních a severních Čechách.

Desítky lidí se dnes ve městě také opalovaly, někteří koupali v řece Malši u Malého a Velkého jezu.

Na lanovou dráhu a Stezku korunami stromů v Lipně nad Vltavou na Českokrumlovsku dorazilo za víkend 3500 lidí. "Koupání nic moc, voda je ještě studená, bylo tam jen pár otužilců," řekl Vojen Smíšek ze společnosti Lipensko. Dnešní teplotní rekordy v kraji zůstaly nepřekonané, řekla ČTK Markéta Augustinová z českobudějovické pobočky Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Na píseckou plovárnu u Sv. Václava, jež zahájila sezonu 15. května, dorazilo dnes několik set lidí. Koupou se zde v řece Otavě, děti v brouzdališti, ve zkušebním provozu je nový dětský bazén se skluzavkou, který oficiálně otevře příští týden. "Návštěvnost je dost velká, lidí dost, několik stovek. Všechny kabinky jsou na sezonu pronajaté," řekla ČTK Jana Rakovanová z písecké plovárny.

Jen vnitřní bazén měl o víkendu otevřený táborský plavecký stadion. Venkovní zpřístupní 3. června. "Dnes je tu asi padesát lidí," uvedla Hana Tenklová z táborské plovárny. Kolem 20 lidí přišlo na pláž Ostende u třeboňského rybníka Svět, lákala je i dřevěná hospůdka ze 30. let. "Oficiálně otevřeme 1. června. Když bylo pěkné počasí, nechávali jsme zatím otevřeno, aniž bychom vybírali vstupné, protože ještě nebylo všechno připravené, ale lidé sem chodili, aby to okoukli," řekl ČTK provozovatel pláže Karel Kubica. Oblíbená šlapadla ani kanoe na Ostende zatím nepůjčují.

Podobná byla situace i na opačném konci republiky. Několik set lidí využilo toho, že venkovní umělé koupaliště v Maškově zahradě v Turnově zahájilo sezonu už tento víkend. V sobotu přišlo asi 200 lidí, dnes jich bylo přes 450. ČTK to řekl Jindřich Kořínek, jednatel společnosti Městská sportovní Turnov, která koupaliště provozuje. Zahájení sezóny podle něj původně plánovali až na příští víkend. "Vzhledem k tomu, že bylo takto teplo, tak jsme si nedovolili nechat ho zavřené," řekl.

V Libereckém kraji je to zatím jediné otevřené umělé venkovní koupaliště, ostatní se chystají sezonu zahájit v červnu či červenci. V kraji se ale lze koupat také v jezerech či přehradách, kvalita vody je podle prvních rozborů hygieniků vynikající. Zatím jsou však podmínky vhodné spíše pro otužilce, teplota vody ještě nemá ani 20 stupňů Celsia.

První letošní plavci ve středních Čechách

Velmi živo bylo například v kempu Popelíky na Orlické přehradě. "Měli jsme krásný víkend. Byli tu studenti z obchodní akademie z Příbrami, kteří slavili maturitu, a taky skauti. Koupali se a opalovali, měli jsme tu i hodně návštěv," řekla ČTK pracovnice kempu. "Je to změna, první hezký víkend," dodala.

První plavce lákalo také jezero Ostrá na Nymbursku, i když teplota vody zatím řadu lidí odrazovala. "Návštěvnost je stejná jako vždycky. Voda moc teplá není, ale lidé do ní lezou. My už jsme do ní vlezli minulý týden," řekl ČTK správce kempu Zdeněk Málek.

Také břehy Slapské přehrady zatím nejsou v obležení rekreantů, jako tomu bývá uprostřed léta. Na pláž v autokempu Nová Rabyně dnes zamířilo jen několik jednotlivců.

Související

Ilustrační foto

Počasí bude příští víkend svádět ke koupání

Počasí bude během příštího víkendu nejteplejší z celého týdne. Zatímco v nadcházejících dnech teploty se denní maxima budou pohybovat kolem 20 stupňů či lehce nad, ke konci týdne se bude oteplovat až na 27 stupňů. 
Ilustrační fotografie.

Plovárny a koupaliště. Jak lidé dříve trávili léto u vody?

Ve vodě se naši předci v parném létě zchlazovali do nepaměti. Postupem času vznikaly pro tento účel i pro příjemné odpočinkové chvíle veřejné lázně, plovárny a koupaliště. Zrodila se tak specifická forma letní rekreace. Nejstarší plovárna ve střední Evropě byla na počátku 19. století vybudována v Praze.

Více souvisejících

Koupaliště koupání Jihočeský kraj Středočeský kraj Liberecký kraj Počasí

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

před 6 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 6 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy