Jak přežít tropické dny? V ohrožení jsou děti a senioři, vedro ale může uškodit všem

Meteorologové varují před horkými dny, teploty se budou pohybovat okolo třiceti stupňů. Poradíme vám, jak si tyto dny zpříjemnit a udržet se v bezpečí před úpalem či dehydratací.

Pitný režim

V horku je nutnost pravidelně pít ještě větší než obvykle. Pocit žízně nemusí být vůbec důležitý, nutná je důslednost. Podle odborníků je dobré vytyčit si, kolik tekutin vypít za určitý čas. Káva či sladké limonády však rozhodně nestačí. Je lepší pít vodu, ochutit si ji můžete citronem nebo jiným ovocem, nebo si uvařit neslazený čaj. Kávě je lepší se vyhnout zcela, protože kofein je močopudný, což může v horku vést k dehydrataci.

Se studeným opatrně

Příliš studené nápoje či jídlo, jako jsou zmrzliny, vodní tříště či ledové čaje, jsou sice příjemné, tělo však matou. Tělo si příjem studených potravin vyloží jako signál, že je tělo v chladu a je nutné ho zahřát. Je proto lepší pít tekutiny spíše pokojové teploty.

Odpočívat ve stínu a v chladu

Stín chrání nejen před úpalem, ale i před spálením pokožky. I když máte pokrývku hlavy a namažete se opalovacími krémy, přebytečné vystavení horku a slunci je pro tělo náročné a nebezpečné. Odborníci doporučují nevycházet a rozhodně se neopalovat v době poledne, kdy bývá slunce nejostřejší.

Voda je přítel

Kromě udržování pitného režimu voda pomáhá ochladit tělo. Pokud je vám horko, namočte si na chvíli nohy do kyblíku s chladnou vodou, tělo se ochladí. Krátké vlažné sprchy také pomáhají ochladit tělo a oživit organismus. Pokud máte bazén, plavání je ideální činností.

Nevařit

Od vaření se zahřívá nejen vzduch kolem horké plotny, ale i sám kuchař, který u ní stojí. V horku je navíc lepší nejíst příliš hutná jídla. Ty mají za následek tvorbu metabolického tepla a takový oběd vás pak může hodně rozehřát. V horku je lepší držet se lehké stravy, bohaté na zeleninu a ovoce.

Větrat

Větráky jsou užitečné kvůli cirkulaci vzduchu. Pokud před větrák položíte otevřenou nádobu se studenou vodou, proud vzduchu nabere její drobné částečky a ochladí se, čímž ochladí pokoj. Větrání okny se nedoporučuje, především pokud máte klimatizaci. Je vhodné otevřít okno v ranních hodinách, kdy je vzduch chladný, jakmile začne teplota stoupat, zavřete ho. To samé platí pro večer – ve večerních hodinách můžete spát s pootevřenými okny.

Nosit světlé a lehké oblečení

Černá barva je sice elegantní a hodí se ke všemu, v horku však není ideální volbou, protože pohlcuje horko, zatímco světlé barvy ho odráží. Na funkčnost této myšlenky má vliv vítr, nejen barva. Nejdůležitější je však materiál oblečení. V horkých dnech je vhodné nosit volné oblečení z lehkého materiálu, který je vzdušný. Vhodná je lehká bavlna a přírodní materiály, těžké látky jako džínovina či manšestr se nedoporučují. Pokrývka hlavy by měla být samozřejmostí, pokud chcete strávit čas venku.

Nesportovat

Běhat či posilovat během horka je pro tělo velice náročné. Může dojít k dehydrataci a přehřátí organismu. Pokud se nedokážete vzdát své denní dávky sportu, pospěšte si s ní ráno nebo počkejte na večer. V těchto chvílích bývá chladněji. Rozhodně se vyhněte sportovním aktivitám v období poledne.

Dohlédnout na malé děti

Malé děti mají méně potních žláz a nedokážou dobře regulovat svou tělesnou teplotu. Proto je potřeba dohlížet na to, aby se nepřehřívaly. Rodiče by měli děti držet spíše ve stínu, dbát na dostatečný příjem tekutin a nikdy je nenechávat v autě venku. V horku se auto dokáže zahřát velmi rychle nad snesitelnou míru.

Pozor na seniory

Také senioři by si měli dát pozor, protože se s horkem vyrovnávají hůře než mladí lidé. Veškeré tyto rady pro ně platí několikanásobně. Seniorům se doporučuje zůstávat v chladu, hodně pít a dávat si pozor na známky dehydratace. Pokud máte seniora v rodině, odborníci doporučují ho kontrolovat, alespoň jednou denně zavolat a zjistit, jak teplo snáší.

Související

Více souvisejících

Léto Počasí horko Slunce Teplotní rekordy

Aktuálně se děje

před 15 minutami

před 24 minutami

před 47 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Evropou prošly prvomájové demonstrace. V Německu a Francii zasahovala policie

Prvomájové demonstrace v Paříži a německých městech byly provázeny napětím a incidenty. V Paříži došlo k rozbíjení nejméně dvou výloh obchodů radikály, zatímco ve Stuttgartu se střetly protestující s policií, jak informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy