Advokáti v kauze Studénka používají i ostré příměry, padla slova o packalech

Nový Jičín - Závěrečné řeči v kauze železničního neštěstí ve Studénce na Novojičínsku připomínají válku advokátů. Zazněla slova o packalech, což si druhá strana nenechala líbit.

V jednom se ale oba tábory shodují, jejich klienti nenesou žádnou přímou odpovědnost za železniční neštěstí z 8. srpna 2008, které osm lidí nepřežilo. Před soudem by podle advokátů měli stanout spíš například zástupci kraje, Českých drah či hlavní projektant stavby.

Obžalováni jsou tři pracovníci generálního dodavatele stavby, společnosti ODS - Dopravní stavby Ostrava (dnes Eurovia), pět zaměstnanců subdodavatele - firmy Bögl & Krýsl, pracovník Správy silnic Moravskoslezského kraje, který měl na stavbu dohlížet, a osoba samostatně výdělečně činná, která pro subdodavatele pracovala.

Za firmu packalů označil společnost Bögl a Krýsl advokát Tibor Rovňák, který zastupuje obžalovaného projektanta ODS - DSO Jiřího Vlacha. Naznačil, že stát by společnosti měl odebrat všechna povolení a licence. Hlavně proto, že se podle něj kromě Studénky podílela i na stavbě dalších dvou zřícených mostů v Česku a na Slovensku. Firmu označil za hlavního viníka pádu mostu.

Ve zcela opačném duchu dnes promluvil advokát zastupující hned tři pracovníky firmy Bögl a Krýsl Ondřej Zaorálek. Z jeho slov naopak vyplynulo, že za pád mostu podle něj mohou chyby způsobené zaměstnanci ODS - DSO. Podpůrnou konstrukci, kterou firma na podepření mostu použila, dokonce přirovnal k bambusovému mostu. "Není žádná přímá souvislost mezi případným pochybením našich klientů a těžkou železniční nehodou," řekl.

I on je přesvědčen o tom, že před soudem nejsou všichni viníci. Poukázal například na to, že pod opravovaným mostem bez omezení jezdily vlaky a to i vysokou rychlostí. "Moravskoslezský kraj a ODS-DSO chtěly ušetřit za výluky," uvedl. Podle znalců obhajoby by totiž úplné zastavení provozu na hlavní železniční trati spojující Ostravu a Prahu stálo několik milionů korun, snížení rychlosti vlaků pak desetitisíce korun. Přijetí takového opatření podle obhájců bylo úkolem provozovatele dráhy.

Související

Železniční nehoda ve Studénce se udála 8. srpna 2008 v 10:30 hodin. Mezinárodní vlak EC 108 Comenius jedoucí na trase Krakov – Praha narazil v železniční stanici Studénka do konstrukce opravovaného silničního mostu, která se několik sekund před tím zřítila na železniční trať. Zemřelo 8 lidí (5 žen a 3 muži), asi 95 dalších bylo zraněno. Úmrtí osmé oběti bylo oznámeno v médiích 30. září 2008.

NS přezkoumá verdikt v kauze pádu mostu ve Studénce na Novojičínsku

Verdikt v kauze pádu mostu ve Studénce na Novojičínsku přezkoumá Nejvyšší soud. Dva z pěti potrestaných manažerů stavebních firem už podali dovolání, zjistila ČTK z justiční databáze InfoSoud. Dovolání přijímá Okresní soud v Novém Jičíně, který je následně spolu se spisem předá nejvyšší instanci do Brna.

Více souvisejících

Vlaková havárie /Studénka 8. srpna 2008 v 10:30 hodin/ soudy Bögl & Krýsl Moravskoslezský kraj České Dráhy

Aktuálně se děje

před 7 minutami

Aktualizováno před 14 minutami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 30 minutami

Aktualizováno před 46 minutami

před 46 minutami

před 2 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Medvěd na Slovensku opět zaútočil na člověka. Šlo o houbaře

Útoků medvědů na lidi na sousedním Slovensku nadále přibývá. Na prvního máje došlo k napadení houbaře v okrese Banská Bystrica. Muž dokázal prchnout do bezpečí, po ošetření byl propuštěn do domácího léčení. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy