Socha maršála Koněva v Praze vyvolává napětí. Vandalové dílo opět poničili

Praha - Kolem sochy maršála Koněva na Praze 6 panuje dlouhodobá kontroverze, v minulosti se objevila iniciativa, žádající její odstranění. Nyní někdo na podstavec díla rudou barvou nasprejoval letopočty 1956, 1961, 1968 a 2017.

Mluvčí pražských policistů Andrea Zoulová potvrdila, že oznámení o poničení sochy přijal operátor linky 158 dnes dopoledne. "Socha je na našem území a máme ji ve správě, takže se samozřejmě postaráme o odstranění nápisů," řekl ČTK mluvčí Prahy 6 Ondřej Šrámek. Podle starosty Ondřeje Koláře (TOP 09) zmizí letopočty ještě dnes.

Socha Ivana Stěpanoviče Koněva je na náměstí Interbrigády v Bubenči. Problematická minulost sovětského vojevůdce vzbuzuje mezi obyvateli Prahy spory. Část oceňuje jeho zásluhu jako velitele armád, které za druhé světové války osvobodily Prahu, jiní zase připomínají jeho roli v krvavém potlačení maďarské revoluce v roce 1956. V listopadu roku 2014 sochu někdo od pasu dolů natřel růžovou barvou.

Na základě diskuzí o vhodnosti zachování pomníku přišla Praha 6 s kompromisním návrhem, aby se socha doplnila o informační tabulku se stručným životopisem, který by zachycovala i negativní pohled na Koněvův život. Ta se nyní připravuje, proti však vystupují pražští komunisté i ruské velvyslanectví.

Tento týden v úterý komunisté u pomníku uspořádali shromáždění, kde kritizovali záměr radnice osadit sochu informační tabulkou. Na místo dorazil i starosta Kolář, nedostal však možnost promluvit. Podle Koláře může být posprejování sochy reakce na napětí, které komunisté vyvolávají.

"Dalo by se i spekulovat o tom, že může jít o provokaci, která by mohla dát komunistům a jim podobným záminku toto téma otevřít na jednání zastupitelstva Prahy 6," uvedl. Dodal, že však pravděpodobně jde o akci kritiků Ruska a výsledek toho, že "proruské živly píchly do vosího hnízda."

Související

Vít Rakušan

Drama na pozadí eurovoleb. Rakušan se vyjádřil k teroristické hrozbě v ČR, stopy mohou vést do Ruska

Na pozadí probíhajících eurovoleb se o víkendu řešila teroristická hrozba, která visela nad Českem. Policie zpřísnila bezpečnostní opatření kvůli hrozícímu útoku na infrastrukturu, poté dopadla podezřelého muže z Jižní Ameriky. Novináři tak v neděli večer ve volebním štábu hnutí STAN nečekali jen na kandidáty do Evropského parlamentu, ale také na ministra vnitra Víta Rakušana. Bylo totiž jasné, že se vyjádří i k aktuálnímu případu. 
Praha, ilustrační foto

V Praze žijí statisíce cizinců. Za pár let jich bude milion, ukazuje analýza

Počet cizinců v Praze dlouhodobě roste a podle analýzy Institutu plánování a rozvoje hlavního města Prahy (IPR) by mohl do roku 2050 dosáhnout téměř milionu. I když jsou Češi k příchodu dalších cizinců spíše zdrženliví, vedení města uvedlo, že Praha je na tento nárůst dobře připravena. Magistrát zdůraznil, že cizinci jsou pro město klíčovou pracovní silou.

Více souvisejících

Praha vandalství maršál Koněv Osvobození KSČM

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Volodymyr Zelenskyj

Zelenskyj přirovnal Putina k Hitlerovi

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pátek odmítl podmínky ruského prezidenta Vladimira Putina pro okamžité příměří a zahájení jednání o ukončení války na Ukrajině. Tyto podmínky označil za ultimáta a přirovnal Putinovy návrhy k politice nacistického vůdce Adolfa Hitlera, uvedl server Ukrajinska pravda.

včera

včera

Návštěva Jense Stoltenberga u Zelenského v Kyjevě (29. dubna 2024).

Stoltenberg se vysmál Putinovu návrhu na mír. Podle Kyjeva je absurdní

Ukrajina označila podmínky pro ukončení války, které v pátek představil ruský prezident Vladimir Putin, za absurdní. Podle Ukrajiny se Putin snaží zavádět mezinárodní společenství a oslabovat skutečné diplomatické úsilí zaměřené na dosažení míru, uvedl server Ukrajinska pravda.

včera

EU

Kormidlo zelené politiky EU se neotočí, míní expertka. Nové složení EP ale zřejmě způsobí složitější schvalovací proces

Volby do Evropského parlamentu zasadily nepříjemnou ránu frakci Zelených. Ti oproti volbám z roku 2019 ztratili 18 křesel, letos dosáhli pouze na zisk celkových 7,4 % a 53 mandátů. Expertka na politiku Evropské unie Veronika Velička Zapletalová z Masarykovy univerzity v Brně pro EuroZprávy.cz ale vysvětlila, že ústředním bodem ve schvalovacím procesu je koalice Evropské lidové strany (EPP) a Socialistů a demokratů (S&D)., „Pro Evropskou unii je po technické stránce reálné být do roku 2050 neutrální,“ uvedla. 

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Šlachta

Přísaha a Motoristé jednají o budoucí spolupráci. Proč bořit něco, co funguje, ptá se Šlachta v rozhovoru pro EZ

Koalice Přísahy a Motoristé ve volbách do Evropského parlamentu získala dva mandáty. EuroZprávy.cz v této souvislosti oslovily předsedu hnutí Přísaha Roberta Šlachtu. Odmítl, že by jeho hnutí upozadilo svůj program kvůli spolupráci s Motoristy sobě. „Nikola Bartůšek a Filip Turek spolu skvěle fungují jako tým. Nikola jako odbornice na migraci a Filip jako odborník na Green Deal a průmysl. A to jsou dvě základní témata, o které dalších pět let v Evropě půjde,“ říká. 

včera

včera

včera

včera

Soukup přišel o TV Barrandov. Valná hromada ho odvolala z představenstva

Podnikatel Jan Čermák nahradil Jaromíra Soukupa v jednočlenném představenstvu společnosti Barrandov Televizní Studio, jak rozhodla před měsícem valná hromada firmy. Tato změna byla dnes oficiálně zapsána ve Sbírce listin. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy