Staroměstský orloj se dnes zastavil, bude kompletně demontován

Praha - Staroměstský orloj se dnes po deváté hodině zastavil. Bude poprvé od poválečných let kompletně demontován. Má mu být vrácen původní vzhled a mechanika se vrátí do podoby z 60. let 19. století.

Na věž radnice se tato turisticky atraktivní památka vrátí nejpozději s koncem letních prázdnin. Restaurátorské práce a opravy budou stát 9,4 milionu korun.

Většina součástek v orloji je z 15. století. Rám, ozubená kola a hřídele jsou z roku 1410 od Mikuláše z Kadaně, který jej zhotovil. V orloji jsou ale také modernější díly z období baroka a z 19. i 20. století. "Budeme odstraňovat ten nevhodný řetězový elektrický pohon z roku 1948 a budeme tam vracet staré lanové bubny, ozubená kola, která byla v depozitáři, a budeme pohánět znova orloj tak, jak byl původně poháněn. To znamená kamennými závažími přes konopná lana navíjená na dřevěné lanové bubny," řekl orlojník Petr Skála, který je správcem orloje od roku 2009. I po úpravách se budou hodiny natahovat automaticky.

Restaurátoři také vrátí původní význam sochám, které představovaly tři nejhorší lidské hříchy a tři nejkrásnější lidské vlastnosti. Astroláb dostane vzhled odpovídající historickým dokumentům. Hodně práce budou mít restaurátoři s kamennou výzdobou, kterou místy poškodili vandalové.

V příštím roce by se mohla změnit okénka u apoštolů, ve kterých byly původně skleněné vitráže. "Je potřeba to samozřejmě projednat s magistrátem, s památkáři, ale teď už je tak málo času, že to necháme až na příští rok," dodal Skála.

Skála se zajímá nejen o historii památky, s níž je spojeno mnoho mýtů a nepravd. Ty je podle Skály třeba uvést na pravou míru. Za nepravdivé považuje informace, že orloj vytvořil Jan Šindel. "Je velká spousta faktů a argumentů, které to spolehlivě vyvracejí, a samotná ta teorie o autorství Šindela u pražského orloje je postavená na velmi chatrném základě," uvedl Skála.

Podle jedné z pověstí se českému národu povede zle, pokud se Staroměstský orloj na dlouhou dobu zastaví. "Kdybychom se báli těchto předpovědí, tak bychom nemohli s orlojem vůbec nic dělat," dodává Skála, podle kterého tato pověst vznikla v 19. století. Když se tehdy po letech nečinnosti rozpohyboval, následovala prusko-rakouská válka.

Související

Více souvisejících

Praha památky kultura Pražský orloj

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy