Exmanažeři EGAP stanuli před soudem. Žaloba je udivila a rozčarovala

Praha - Exmanažeři státní Exportní garanční a pojišťovací společnosti (EGAP) Jiří Skuhra a Karel Pleva odmítli obžalobu, podle které způsobili vysokou škodu při pojištění úvěru na výstavbu cementárny ve Vietnamu. Oběma hrozí dva až osm let vězení za porušení povinnosti při správě cizího majetku.

Kauza se týká stavby cementárny, jejímž investorem byla vietnamská společnost Phu Son Cement a hlavním dodavatelem česká Inekon Group. Úvěr ve výši 2,5 miliardy korun poskytla investorům soukromá PPF banka, která si jej pojistila u státní EGAP. Projekt však následně zamrzl, když vietnamská strana nedokázala splácet. PPF proto čerpání úvěru zastavila a od EGAP požaduje pojistné plnění v řádu stamilionů korun.

Podle státního zástupce Jiřího Pražáka věděli Pleva se Skuhrou v roce 2010 předem, že jejich pojišťovně může v tomto případě vzniknout povinnost hradit pojistné plnění. V úmyslu dosáhnout schválení příslibu pojištění dozorčí radou a následného uzavření pojišťovací smlouvy prý například ignorovali studii o negativním vývoji na vietnamském trhu s cementem. "Tyto informace v připravovaném materiálu odstranili," konstatoval dnes žalobce u Obvodního soudu pro Prahu 1.

"Chci vyjádřit hluboký nesouhlas. Postupoval jsem standardním způsobem jako u jiných transakcí," prohlásil Skuhra (40). "Jsem opravdu rozčarován tím, co je nám kladeno za vinu. Není mi zřejmé, v čem jsme měli tímto naším standardním způsobem pochybit," řekl soudnímu senátu.

Stát vykonává vlastnická práva v EGAP prostřednictvím ministerstev financí, průmyslu, zemědělství a zahraničí. Skuhra upozornil, že případ cementárny byl několikrát schválen zástupci všech akcionářských ministerstev. "Ministerstva měla informace o jeho průběhu a z jejich strany nikdy nebyl dán žádný pokyn k tomu, aby případ nebyl dále zpracováván," zdůraznil.

Pleva (56), který přišel vypovídat po Skuhrovi, soudu vysvětloval, že případ neměl na starosti on, ale jeho podřízení. "Obžaloba se mě snaží vykreslit jako někoho, kdo měl znát detailní podmínky pojištění," divil se. Úpravy materiálů pro dozorčí radu rovněž popřel. "Nevím, co jsem tam měl měnit. Neměl jsem ve zvyku dokumenty měnit a nebylo to v mém popisu práce, nebyl jsem za to odpovědný," uvedl. Na opakovaný dotaz soudkyně připustil, že dozorčí radě případ doporučil. Krach projektu označil za "čistě politické riziko".

Související

Karel Havlíček

Liberty Ostrava chce státní záruku na úvěr 7 miliard korun

Ocelářská skupina Liberty Ostrava usiluje o změnu podmínek záručního programu COVID plus pro velké exportně zaměřené firmy zasažené dopady pandemie koronaviru. Exportní garanční a pojišťovací společnost (EGAP) v programu kryje až 80 procent úvěrů poskytovaných komerčními bankami, maximální výše půjčky jsou dvě miliardy korun. Liberty chce získat státní záruky na sedmimiliardový úvěr, napsaly s odvoláním na své zdroje dnešní Hospodářské noviny (HN).

Více souvisejících

Exportní garanční a pojišťovací společnosti (EGAP) soudy

Aktuálně se děje

před 6 minutami

před 30 minutami

Aktualizováno před 37 minutami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 53 minutami

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Turecko se přidá k žalobě JAR, která u Mezinárodního soudního dvora viní Izrael z genocidy

Turecko se přidá k žalobě Jihoafrické republiky (JAR), která u Mezinárodního soudního dvora obvinila Izrael z genocidy Palestinců v Pásmu Gazy. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy