Češi dnes vzdali poctu filmaři Miloši Formanovi

Praha - Zaplněná Smetanova síň Obecního domu v Praze dnes potleskem na konci projekce filmu Amadeus vzdala poctu památce Miloše Formana. Oscarový režisér zemřel 13. dubna v USA. Vzpomínkový večer nabídl režisérskou verzi filmu Amadeus trvající 3,5 hodiny.

Před projekcí Symfonický orchestr hlavního města Prahy FOK pod vedením Tomáše Braunera zahrál předehru k opeře Don Giovanni a první větu z Mozartovy Symfonie č. 38 D dur. Akci uspořádalo Hlavní město Praha společně s kulturními institucemi.

Součástí komponovaného večera byl i dosud neuvedený dokument o Formanovi z roku 1998, který natočili mladí režiséři z FAMU. Forman se v něm při příležitosti udělení čestného doktorátu FAMU zamýšlí nad tím, jak je pro umělce nesnadné pravdou pobavit a ještě vydělat nějaké peníze.

Mezi hosty v Obecním domě byli například rektor AMU Jan Hančil, bývalý ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL), herec Jiří Macháček nebo režisér Jan Hřebejk. "Poprvé si ho pamatuju naživo na besedě na FAMU v roce 1991. A pak jsme měli to štěstí, že si vzal naší spolužačku Martinu, díky které jsme měli možnost potkat Formana i v soukromí. Ale jeho jako osobnost a filmaře zná každý, nejen lidi, kteří chtějí dělat film," řekl ČTK Hřebejk. "Řada jeho filmů skutečně odolává času a i Amadeus dokazuje, že to, co Forman udělal, je věčné," dodal.

Na večeru se podílely také Česká televize, Český rozhlas, Národní filmový archiv, který zapůjčil film, a Státní fond kinematografie. Výtěžek ze vstupného věnuje hlavní město katedře režie na FAMU.

V roce 2017 Praha udělila Formanovi čestné občanství jako zvláštní projev úcty a ocenění mimořádných zásluh v oblasti filmového umění a šíření věhlasu hlavního města Prahy ve světě. S ohledem na vzdálenost a zdravotní stav však režisér již toto ocenění nestihl osobně převzít. "Odchodem Miloše Formana z tohoto světa přišla naše země o jednoho z největších umělců minulého i současného století. Je příkladem člověka, kterému osud nerozdal do startu ty nejlepší karty, přesto však svým obrovským úsilím, pracovitostí a cílevědomostí, dosáhl celosvětového uznání. Málokdo proslavil Českou, respektive Československou republiku ve světě tak, jako on," uvedl pražský radní Jan Wolf.

Související

Tom Hulce jako Wolfgang Amadeus Mozart ve filmu Amadeus

Formanův Amadeus patří k nejvýznamnějším dílům, USA ho daly do národního registru

Film nedávno zesnulého režiséra Miloše Formana Amadeus z roku 1984 se stal jedním z 25 filmů, které letos byly díky svému významu přidány do Národního filmového registru knihovny amerického Kongresu. Dnes o tom informoval server Hollywood Reporter. Mezi další vybrané filmy patří například film Olivera Stonea Četa (1986), dokument Poslední valčík Martina Scorseseho (1978) nebo film Kluci nepláčou režisérky Kimberly Pierceové (1999).

Více souvisejících

Miloš Forman

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy