Hasiči dohašují požár lesa na Českolipsku, najít jeho ohnisko nebude lehké

Dubá - Hasiči na Českolipsku dnes pokračují v dohašování požáru lesa v těžko přístupném terénu u Dubé. Od úterního večera tam hořel na 2,5 hektaru les. Oheň už se podařilo lokalizovat, nešíří se, ani se neobjevují plameny. Hasiči ale musejí celý prostor postupně zkontrolovat, prohrabat a prolít pro případ, že by ještě někde byla skrytá ohniska. ČTK to dnes ráno řekla mluvčí Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje Pavlína Bílková. Pokud vše dobře půjde, mohli by odpoledne hasiči předat les správci.

Požár v obtížně přístupném místě byl hasičům nahlášen v úterý kolem 20:30. "Hašení zkomplikovalo velké převýšení a skalnatý terén se spoustou strží, do kterého nemohli hasiči najet svou těžkou technikou," řekla Bílková. Ve středu na místě zasahovalo 20 jednotek, dnes jich je tam 15. Dobrovolné hasiče z Českolipska dnes vystřídali jejich kolegové z Liberecka. Vodu musí na místo navážet kyvadlově cisternami. "Nataženo je tam asi kilometr hadic," dodala Bílková.

Výši škod ani příčiny požáru zatím hasiči neznají, na místo pojede dnes vyšetřovatel. Najít, kde požár vypukl, není ale podle Bílkové v tak rozlehlém prostoru snadné. "Jde o turisticky atraktivní oblast, není tak vyloučeno, že mohl oheň vypuknout třeba od nedopalku cigarety," poznamenala. Při současném suchu a vysokých teplotách ale podle ní nelze vyloučit ani samovznícení třeba od odhozené lahve.

Komplikací středečního odpoledne byla nehoda cisternové automobilové stříkačky na jedné ze dvou možných tras, které mohou hasiči pro dopravu vody využít. "Pod cisternou plnou vody se utrhl nezpevněný terén a převrátila se na bok. Zcela tak vyřadila z provozu jednu z důležitých přístupových cest," uvedla Bílková. Hasiči auto v podvečer vyprostili pomocí lanového navijáku a důležitou spojnici znovu obnovili.

Středa byla pro hasiče na Českolipsku náročná, vyjížděli také k požáru stodoly s uskladněným senem do nedalekých Vrchovan. Hořet začalo v samostatně stojící dílně, oheň ale na vedlejší stodolu o rozměrech 35 x 10 metrů velmi rychle rozšířil. "Když hasiči na místo dorazili, stála už stodola v jednom plameni. Součástí objektu byl i letní byt, majitelé ale stihli včas utéct," řekla Bílková. Zásah byl o to komplikovanější, že na místě bylo několik propanbutanových lahví, které museli hasiči vynést a ochlazovat. U jedné to ale nestihli, vybuchla a oheň přiživila. Stavení, které stálo u lesa, lehlo podle Bílkové popelem, a hasiči museli hasit ještě kus lesa, na který se oheň rozšířil. Škodu hasiči odhadli na milion korun, příčina se zjišťuje.

Související

Lesní požáry v italském Krasu znovu zasílily, úřady evakuovaly stovky lidí

Lesní požáry v italském Krasu znovu zasílily, úřady evakuovaly stovky lidí

Lesní požáry v italském Krasu, který se nachází u hranic se Slovinskem, se dnes opět výrazně zhoršily. Informují o tom italská média. Kvůli postupujícímu ohni, který začal ohrožovat domy, úřady nechaly evakuovat stovky lidí. Na místě zasahují i hasiči ze sousedního Slovinska, uvedla stanice RAI. Kvůli zhoršení požárů v Itálii se dnes Řím rozhodl stáhnout z Česka své dva hasící letouny Canadair CL-415.
Pátým dnem bojují hasiči s rozsáhlým požárem v Národním parku České Švýcarsko. Rozhovor

Za lesní požáry mohou v drtivé většině lidé, říká odborník. Obnovu by nechal na přírodě

Hasiči se aktuálně potýkají s rozsáhlým požárem v Českém Švýcarsku, v týdnu hořely také lesy na Zlínsku. Přírodní požáry jsou v horkých a suchých letních dnech velkým rizikem pro přírodu, mohou jí ale i prospívat, například pomáhat v přirozené obnově, tvrdí odborník na požární ochranu Martin Valdhans. V rozhovoru pro server EuroZprávy.cz popsal, jaká je šance na samovznícení a proč je těžké s požáry ve volné přírodě bojovat. Podle něj by lidé jako prevenci požárů měli přestat vysazovat nepřirozené smrkové monokultury.

Více souvisejících

požáry lesů v ČR Liberecký kraj Požáry

Aktuálně se děje

před 6 minutami

Aktualizováno před 8 minutami

před 50 minutami

před 1 hodinou

Jan Skopeček

ODS po volbách nemá důvod k oslavám. Přesto může získat Středočeský kraj

ODS neoslavila výsledky krajských voleb. Podle předsedy a premiéra Petra Fialy sice mírně zvýší počet mandátů na krajských radnicích o zhruba 7 křesel na 106, ale ztratí část svého vlivu. Křeslo hejtmana si v sobotu večer zajistil pouze Martin Kuba v jižních Čechách, zatímco Martin Červíček v Královéhradeckém kraji a Vítězslav Schrek na Vysočině pravděpodobně svá místa neuhájí.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

CERN

CERN ukončil spolupráci s Ruskem a Běloruskem

Výzkumníci z Tomské polytechnické univerzity (TPU), kteří dříve spolupracovali s Evropskou organizací pro jaderný výzkum (CERN), se nyní zapojili do ruských vědeckých projektů. Oznámila to univerzita s odvoláním na web Nature.

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

Volby, ilustrační foto

Volby: Po sečtení tří čtvrtin hlasů jasně vede hnutí ANO

Úderem 14. hodiny se v Česku uzavřely volební místnosti, v nichž mohli lidé volit své zástupce do vedení krajů a do Senátu. Do pozdního odpoledne se nyní budou sčítat hlasy, konečné výsledky se očekávají k večeru. V krajských volbách je prozatím sečteno necelých 75 procent hlasů, které ukazují na drtivé vítězství hnutí ANO. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 12 hodinami

Švýcarsko, Katar nebo Kuba? Zemí schopných zprostředkovat mírová jednání mezi Moskvou a Kyjevem je dost

Jméno mediátora mírových jednání mezi Ukrajinou a Ruskem je stále velkou neznámou. Zatímco země v čele s Indií a Čínou jsou vnímány jako přirození kandidáti, existují i jiné varianty. Summitu se může ujmout tradičně neutrální Švýcarsko nebo některé ze sídelních měst Organizace spojených národů. Úplně vyloučit nelze ani arabské či latinskoamerické země.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy