Klienti H-Systemu definitivně prohráli. Musí vyklidit domy, nařídil Nejvyšší soud

Brno - Klienti H-Systemu definitivně prohráli spor s insolvenčním správcem. Nejvyšší soud (NS) jim nařídil do jednoho měsíce vyklidit byty v osmi domech v Horoměřicích u Prahy, ve kterých žijí.

Stavební bytové družstvo Svatopluk prohrálo spor s insolvenčním správcem zkrachovalé společnosti H-System Josefem Monsportem. "Něco takového jsme absolutně nečekali," uvedl za družstvo Martin Junek. 

Rozhodnutí o vyklizení se týká 60 rodin. Soudce NS Zdeněk Krčmář rozhodování připodobnil ke hledání "nejlepší z nejhorších variant". Očekává, že družstvo se ještě obrátí na Ústavní soud. Výjimku z vystěhování by teoreticky mohli mít ti obyvatelé bytů, jejichž nájemní smlouvy byly uzavřené se souhlasem správce konkurzní podstaty.

Družstvo Svatopluk tvoří někteří bývalí klienti H-Systemu, kteří si po pádu firmy svépomocí byty dostavěli. Nájemní smlouvy mezi družstvem a obyvateli bytů jsou ale podle NS absolutně neplatné. Družstvo pokračovalo v započaté stavbě na pozemcích H-Systemu. Družstvo tak v podstatě investovalo do cizího majetku.

Podle NS šlo družstvo do rizika, když pro své plány nemělo souhlas konkurzního soudu. Mělo pouze předběžnou domluvu s tehdejším konkurzním správcem o dostavbě a následném prodeji za pevně stanovenou cenu. Riziko podle NS nelze přenášet na ostatní konkurzní věřitele, kteří zákonná pravidla o zpeněžování majetku neporušili. Peníze po odprodeji se rozdělí mezi všechny věřitele. Pohledávky za H-Systemem jsou přes dvě miliardy korun, uvedl Krčmář.

Lidem, kteří v rámci družstva investovali do dostavby domů, podle Krčmáře vznikla specifická pohledávka za konkurzní podstatou H-Systemu. "Měla by být uspokojena ještě před ostatními nepřednostními věřiteli," uvedl Krčmář.

Konkurzní správce podle Krčmáře mohl prodat bytové doby i bez dnešního rozhodnutí NS, prodával by je však i s jejich obyvateli, což by snížilo jejich cenu a poškodilo konkurzní věřitele.

Společnost H-System uzavřela po svém založení v roce 1993 se stovkami zájemců smlouvy o výstavbě a převodu bytů a domků v okolí Prahy. Na podzim 1997 ale firma zkrachovala, stihla dokončit jen 34 rodinných domů. Tisícovka lidí přišla po pádu H-Systemu celkem o miliardu korun. Majoritní akcionář H-Systemu Petr Smetka si za vytunelování společnosti odpykal 12 let ve vězení.

Družstvo Svatopluk založila část poškozených klientů H-Systemu v říjnu 1997 s cílem pokračovat ve výstavbě domů i za cenu dalších investic. Tehdejší správce konkurzní podstaty H-Systemu Karel Kudláček jim to za určitých podmínek povolil. Jeho nástupce Josef Monsport ale později vyzval obyvatele dostavěných domů, aby nemovitosti vyklidili a umožnili jejich prodej. Členové družstva vedou s Monsportem od roku 2000 soudní spory, aby se vystěhovat nemuseli.

Související

H-System

Nejvyšší soud řeší v kauze H-System spor o miliony mezi družstvem a Monsportem

Rozsudek, podle kterého musí bytové družstvo Svatopluk zaplatit konkurznímu správci H-Systemu Josefu Monsportovi 18,2 milionu korun s úroky, začal přezkoumávat Nejvyšší soud (NS). Začátkem dubna převzal dovolání družstva spolu se spisem z obvodního soudu, zjistila ČTK z justiční databáze. Suma tvoří nájemné za bytové domy v Horoměřicích u Prahy za roky 2016 až 2018.
Lidem z Horoměřic u Prahy soud nařídil kvůli kauze H-System vystěhování

Začal prodej 60 bytů v Horoměřicích po zkrachovalém H-Systemu

Ve středu začal prodej 60 bytů v Horoměřicích u Prahy, které patří do konkurzu po zkrachovalé společnosti H-System. Konkurzní správkyně Iva Fialová Ištvánková zveřejnila na realitním portálu Sreality.cz 60 inzerátů na jednotlivé byty. Inzeráty jsou bez cen, o podrobnosti musí zájemce požádat e-mailem. Nabídky lze podávat do 20. ledna, řekl ČTK Martin Junek, předseda bytového družstva Svatopluk, které sdružuje část bývalých klientů H-Systemu.

Více souvisejících

H-System Nejvyšší soud Josef Monsport

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 27 minutami

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

před 29 minutami

Susan Bucknerová (vpravo) ve snímku Pomáda (1978).

Zemřela hvězda filmu Pomáda, Susan Bucknerová

Do světa hollywoodských snímků a hereckých svět zasáhla velmi smutná zpráva. Herečka Susan Bucknerová, známá především díky své roli roztleskávačky Patty Simcox ve slavném muzikálovém snímku "Pomáda!", nás opustila ve věku 72 let.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz

Polsko vnímá nové riziko z Ruska. Upozornil na něj prestižní deník

Polské bezpečnostní služby jsou v plné pohotovosti kvůli hrozbě bombových útoků a záškodnických akcí ze strany Ruska na území Evropy, řekl polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz v úterý. Reagoval tak na článek deníku Financial Times, že Moskva plánuje násilné sabotáže v zahraničí. 

před 10 hodinami

před 11 hodinami

včera

Vláda ČR

Vláda schválila novelu atomového zákona, pomůže urychlit výstavbu nových bloků

Rychlejší výstavba nových jaderných bloků a také snazší povolovací procesy při zavádění malých modulárních reaktorů jsou hlavními body novely atomového zákona, jejíž návrh schválila vláda na úterním jednání. Odsouhlasila i návrhy novel zákonů o rozpočtovém určení daní, o sociálních službách nebo o nemocenském pojištění a také znění úplně nového zákona o Národní rozpočtové bance. A věnovala se i pomoci mrazy postiženým ovocnářům a dalšímu antibyrokratickému balíčku.

Aktualizováno včera

Policie vyšetřuje smrt ženy v centru Plzně. Nejspíš došlo k trestnému činu

Policie vyšetřuje v Plzni od úterního odpoledne úmrtí ženy, která nejspíš zemřela násilnou smrtí. Případ si převzali krajští kriminalisté. V západočeském městě dnes také museli strážci zákona evakuovat soudní budovy. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy