Soudní bitva o hodinky Prim: Klíčová listina je prý falzifikát, prozradil to starý psací stroj

Hradec Králové - Společnost Elton hodinářská čelí u Krajského soudu v Hradci Králové žalobě dědiců výtvarníka Jiřího Rathouského a firmy MPM-Quality. Ti se domáhají uznání autorství log Prim a Elton pro Rathouského a zároveň žádají, aby firma Elton hodinářská z Nového Města nad Metují nesměla loga pro své hodinky užívat.

Elton hodinářská žalobu odmítá. Tvrdí, že autorem log Prim a Elton jako podnikových norem je bývalý zaměstnanec Eltonu Josef Žid. Klíčová listina ve sporu o autorství loga je prý falzifikát.

Jde o údajný zápis z porady z 18. prosince 1968 v podniku Chronotechna o projednání podnikové samostatnosti závodu v Novém Městě nad Metují. V listině stojí, že nové grafické logo Prim vytvořil Rathouský. Soudce Jan Fifka dnes zdůraznil, že se jedná o jediný dokument ve spisu, kde se v souvislosti s autorstvím loga uvádí jméno Rathouského. "Jiný důkaz napřímo pana Rathouského s logem nespojuje," řekl Fifka. Pravost listiny zpochybnila společnost Elton a soud na ni nechal zpracovat znalecký posudek.

Znalec Pavel Kokiš zkoumáním liter písma na listině zjistil, že listina byla napsána na psacím stroji Consul ze Zbrojovky Brno, který se vyráběl v letech 1973 až 1974. "Sporný zápis z porady nebyl vyhotoven v době jeho datace," uvedl Kokiš. Vysvětlil, že výrobce psacích strojů Consul každé dva roky u psacích strojů měnil řez liter. Podle toho se dá zpětně zjistit, na stroji z jaké doby byl dokument napsán.

Žalobci závěry znalce zpochybnili a odmítli, že by šlo o falzum. "Může to být opis původního originálního zápisu z roku 1968," řekl advokát MPM-Quality Milan Kyjovský. Podle žaloby znalcovy závěry zpochybňuje to, že listina, která je uložena v oblastním archivu v Olomouci, byla napsána na průklepovém papíře. 

"Znalec jednoznačně potvrdil, že listina nepochybně nevznikla v roce 1968," řekl advokát Eltonu Tomáš Matoušek. Pozastavil se i nad tím, že v listině je zmiňováno Ministerstvo průmyslu a obchodu, které však v roce 1968 neexistovalo a vzniklo až po roce 1990. 

Soud dnes řízení, které mělo první stání v září 2016, odročil na 12. října. Není vyloučeno, že by jako svědek mohl být vyslechnut i Josef Žid, kterému bude letos v říjnu 91 let.

Mezi MPM-Quality a Elton hodinářskou pokračuje u různých soudů a dalších institucí kolem 25 různých řízení. Obě firmy své hodinky logem Prim označují a prodávají. Problémy mají svůj původ v době privatizace v 90. letech, kdy byly ochranné známky Prim v držení podniku Chronotechna. Právní nástupce Chronotechny, společnost Eutech, pak v roce 2001 ochrannou známku prodala firmě MPM-Quality. Následně začala série žalob a sporů.

Související

Soudy, ilustrační fotografie

Logo hodinek Prim? Spor o autorství vyhrála firma Elton hodinářská

Výrobce náramkových hodinek Elton hodinářská z Nového Města nad Metují vyhrál u Krajského soudu v Hradci Králové spor o autorství loga hodinek Prim. Soud dnes zamítl žalobu dědiců výtvarníka Jiřího Rathouského, kteří se domáhali uznání toho, že autorem loga Prim a také loga Elton je Rathouský a ne Josef Žid z Eltonu. Jako vedlejší účastník na straně žalobců stála hodinářská firma MPM-Quality z Frýdku-Místku, která vede s Eltonem dlouholeté spory o značku Prim a její užívání.

Více souvisejících

hodinky Prim soudy autorská práva

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Ryan Gosling jako Kaskadér.

RECENZE: Kaskadér v čele s křehkým Goslingem je ideální letní zábavou z idealizovaného filmařského zákulisí

Ryan Gosling a Emily Blunt byli loni vedlejšími tvářemi letního fenoménu Barbenheimer, oba byli za své role nominováni na Oscara. Teď se před kamerou, a ve filmu i za kamerou, potkávají u dalšího projektu s blockbusterovými ambicemi. Kaskadér je v tom nejlepším slova smyslu pohodovou zábavou, jež nepostrádá hravost, důmyslnost a zbytečně se nepáře s logikou.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

FC Liverpool hraje své domácí zápasy na stadionu Anfield Road.

Liverpool už má náhradu za Kloppa. Nový kouč si z Feyenoordu může přivést i slovenského fotbalistu

Fanoušci fotbalového Liverpoolu už vědí, kdo bude od sezóny 2024/25 novým kormidelníkem jejich miláčků a tudíž nástupcem Jürgena Kloppa, německého kouče, který už předem avizoval, že tato sezóna bude jeho poslední na pozici trenéra anglického celku. Podle BBC se jím stane nizozemský stratég Arne Slot, jenž v současnosti působí jako kouč Feyenoordu Rotterdam. Právě s tímto klubem se měl Liverpool domluvit na uvolnění Slota za 9 milionů eur (v přepočtu přes 226 milionů korun) s tím, že si nizozemský klub přijde na další dva miliony eur (přes 50 milionů korun) v rámci dodatečných bonusů.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Helena Langšádlová

Pavel přijal demisi ministryně Langšádlové, nahradit ji má Tuleja

Výměna na postu ministra pro vědu a výzkum se ve čtvrtek přiblížila. Prezident Petr Pavel přijal demisi končící ministryně Heleny Langšádlové (TOP 09). Na Pražský hrad zároveň zamířil návrh na jmenování Pavla Tuleji, který by se měl v pondělí chopit vládní funkce.

před 4 hodinami

Vladimir Putin

Rána pro Putina: Ukrajinci ničí rafinerie, Rusům došly zásoby paliva

Kromě bojů na frontě se válka na Ukrajině rozšířila i do strategických oblastí, jako jsou rafinerie, které jsou klíčové pro zásobování Ruska palivy. Ukrajinci k těmto nelehkým akcím využívají dronů, které poškodily některé z těchto rafinerií natolik, že jejich produkce ropy byla omezena. To způsobilo růst cen a nedostatek paliva v celém Rusku.

před 5 hodinami

Petr Fiala

Fiala uvedl do funkce nového ředitele NBÚ. Je jím Čuřín

Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl ve čtvrtek do funkce nového ředitele Národního bezpečnostního úřadu Jana Čuřína, který dosud působil jako bezpečnostní ředitel Úřadu vlády. Vláda rozhodla o jeho jmenování na jednom z březnových zasedání. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Ilustrační fotografie.

Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň

Po vyřazení Viktorie Plzeň z Evropské konferenční ligy, kde zaznamenala poprvé v historii klubu postup až do čtvrtfinále evropského poháru, přičemž v této fázi nakonec nestačila na Fiorentinu, se trenér Miroslav Koubek nechtěl nikterak vyjadřovat ke své budoucnosti. Nyní už je ale jasno v tom, že nejstaršího fotbalového trenéra na scéně tuzemské Fortuna ligy, která bude nosit od příštího ročníku název Chance liga, uvidí fotbaloví fanoušci právě i v následující sezóně. Dvaasedmdesátiletý stratég se totiž dohodl s plzeňským vedením na prodloužení smlouvy o další rok.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Aktualizováno před 8 hodinami

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy