Logo hodinek Prim? Spor o autorství vyhrála firma Elton hodinářská

Výrobce náramkových hodinek Elton hodinářská z Nového Města nad Metují vyhrál u Krajského soudu v Hradci Králové spor o autorství loga hodinek Prim. Soud dnes zamítl žalobu dědiců výtvarníka Jiřího Rathouského, kteří se domáhali uznání toho, že autorem loga Prim a také loga Elton je Rathouský a ne Josef Žid z Eltonu. Jako vedlejší účastník na straně žalobců stála hodinářská firma MPM-Quality z Frýdku-Místku, která vede s Eltonem dlouholeté spory o značku Prim a její užívání.

Verdikt není pravomocný. Žalobci se mohou odvolat k pražskému vrchnímu soudu. Hradecký soud žalobu projednával od září 2016. Dnešního vynesení rozsudku se žádná ze stran nezúčastnila.

Podle soudce Jana Fifky se žalobcům nepodařilo prokázat, že autorem loga je výtvarník Rathouský. Soud tak v plném rozsahu žalobu zamítl a žalobcům uložil zaplatit Eltonu hodinářská náklady řízení a státu soudní výlohy.

Prokurista MPM-Quality Petr Hanko ve vyjádření pro ČTK uvedl, že předpokládá, že se dědicové Rathouského odvolají. "Soud pouze nevyhověl žalobě, ale taktéž neurčil, že autorem je pan Žid," uvedl. Dodal, že Josef Žid před soudem uvedl, že se s manželkou Rathouského stýkal a předával jí podklady pro vypracování log Prim a Elton. "Do té doby to Elton kategoricky popíral. Jsem zvědav, jak se s výpovědí a výslechy znalců do budoucna popere odvolací soud," uvedl Hanko.

Elton hodinářská tvrdí, že autorem loga Prim z roku 1969 je bývalý zaměstnanec novoměstského Eltonu Josef Žid. Žalobu Elton hodinářská navrhla zamítnout. Žid, kterému je 91 let, u soudu loni vypovídal a vysvětloval, jak loga sám vytvořil.

Elton hodinářská rozhodnutí soudu přivítala. "Spory, které se společností MPM-Quality vedeme, jsou pro nás zatěžující časově i finančně, nicméně snažíme se především soustředit na zachování tradice 70 let výroby hodinek v Novém Městě nad Metují," uvedl generální ředitel Eltonu Milan Kozel. Řekl, že výrobu mechanických hodinek s vlastním strojkem zvládá pouze několik málo výrobců na světě. "Firma, která s tradicí výroby hodinek nemá historicky nic společného a z nedostatku vlastních nápadů se pustila i do kopírování našich ikonických modelů, jako jsou Orlík a Diplomat, nám v naší práci nemůže zabránit," uvedl Kozel na adresu MPM-Quality.

MPM-Quality vyjádření Eltonu blíže nekomentovala. "Každý půlrok mají nového předsedu představenstva, ten vysloví nějaký nesmysl, pak ho vyhodí a tak je to dokola. Vůbec se neorientuje v hodinařině, vždy mluví za Elton nějaká tisková mluvčí, která má naučenou svou verzi," uvedl Hanko.

Dědici Rathouského Hana Jareš Procházková a Antonín Jareš tvrdí, že autorem loga Prim z konce 60. let minulého století je výtvarník a typograf Rathouský. Na užívání loga dědici v roce 2014 uzavřeli licenční smlouvu s MPM-Quality. Podle žalobců si Žid autorství přisvojil neprávem. V žalobě také žádali, aby soud Eltonu hodinářská používání log Prim a Elton zakázal.

Mezi MPM-Quality a Elton hodinářskou běží u různých soudů a institucí přes 20 různých řízení. Obě firmy své hodinky logem Prim označují a prodávají. Elton hodinářská je pokračovatelkou více než šedesátileté výroby hodinek v Novém Městě. Společnost MPM-Quality vznikla v roce 1993 a své hodinky Prim uvedla na trh v roce 2001.

Problémy kolem známky Prim mají původ v době privatizace v 90. letech, kdy byly ochranné známky Prim v držení podniku Chronotechna. Právní nástupce Chronotechny, společnost Eutech,v roce 2001 ochrannou známku prodala firmě MPM-Quality. Následně začala série žalob a sporů.

Elton hodinářská soudy Hradec Králové hodinky Prim autorská práva

Aktuálně se děje

před 13 minutami

před 53 minutami

před 58 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 2 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Švýcarsko nenabídlo Rusku pozvánku na mírový summit o Ukrajině

Švýcarská vláda oznámila, že zatím nenabídla Rusku pozvánku na mírový summit o Ukrajině, který se bude konat v červnu v této alpské zemi. Přesto zdůraznila, že Rusko by mělo být zahrnuto do mírového procesu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy