Udávání estébákům? U soudu Srpa s Hutkou je dusno, padají ostrá slova

Soud dnes začal projednávat spor bývalého předsedy Jazzové sekce Karla Srpa a písničkáře Jaroslava Hutky. Srp požaduje omluvu za tvrzení, že donášel komunistické Státní bezpečnosti. Hutka to uvedl poté, co chtěl prezident Miloš Zeman prosadit Srpa do etické komise, která oceňuje účastníky protikomunistického odboje. Zpěvák na svých výrocích trvá, podle něj jsou pravdivé a u soudu to chce prokázat.

Srpova žaloba na ochranu osobnosti se týká Hutkova facebookového statusu a navazujících výroků, kterými loni komentoval Srpovu nominaci. Mimo jiné napsal, že "má ve svém estébáckém spise na sebe čtyři udání od Karla Srpa".

Na dnešní projednávání sporu dorazila k Obvodnímu soudu pro Prahu 2 řada zájemců, justiční stráž proto rozdávala publiku lístky opravňující ke vstupu do soudní síně. Přišli i oba aktéři. Při jednání za sebe nechali hovořit právníky, po jeho odročení naneurčito kvůli předložení důkazů však okomentovali spor osobně.

"Trvám na tom, co jsem říkal předtím. Já jsem přesvědčený, že pan Srp udával. To hlavní podstatný bylo, že StB o mně neměla vůbec žádný informace. (...) A v tu dobu se u mě doma objevil pan Srp s tím, že mně půjčí dvě jazzový desky. Ani jsem neměl gramofon a jazz jsem neposlouchal. A byl příjemně zvědavej a všechno chtěl vědět. My jsme ho považovali za důvěryhodnou osobu, tak jsem mu v podstatě všechno řekl," uvedl zpěvák. Srp podle něj StB prozradil i to, že se písničkář chystá emigrovat.

"Pan Hutka lže. Absolutně to pravda není. On sám dal žádost o emigraci a vycestování mu povolil - ne na pas, ale jen na kus papíru - sám ministr vnitra. To už o něčem svědčí," kontroval Srp. Připouští, že byl evidovaný jako spolupracovník s krycím jménem Hudebník, avšak podle něj neoprávněně a bez svého vědomí. "Jakou informaci jsem měl podávat? Já nevím, kdo to byla StB. Oni nenosili žádný odznak," poznamenal s tím, že se setkával s inspektory kultury a s pracovníky z oboru, a pokud byli pracovníky StB, nemohl to vědět.

Před soudem popřel pravdivost Hutkových slov i Srpův právník Adam Černý. "Žalobce (Srp) je velmi velkorysý v tom, že požaduje pouze omluvu, a nikoliv zadostiučinění," řekl. Hutkovy výroky podle něj ohrozily Srpovu vážnost u spoluobčanů a poškodily ho ohledně jmenování do funkce člena komise.

"Máme dost důkazů o tom, že výroky, které pan Hutka učinil o tom, že pan Srp udával StB, jsou pravdivé a přiléhavé. Žalobce by si měl uvědomit, jak se choval v minulosti," reagoval Hutkův právník Jaroslav Svejkovský.

"Je naprosto ostudné, že lidé, kteří spolupracovali s StB, chtějí vstupovat do veřejného života. Že dostávají vyznamenaní od současného prezidenta, má docela vypovídající schopnost," doplnil Svejkovský. Hutka je podle něj morální autoritou, a je proto zpěvákovou povinností, aby uváděl pravdu o někom, kdo se chce stát členem tak významné instituce, jakou je etická komise.

Srp je zakladatelem Jazzové sekce, která se za komunistické éry podílela na vydávání legálních i zakázaných publikací. Byl kvůli tomu i vězněn. Objevil se však také v neoficiálních seznamech spolupracovníků Státní bezpečnosti. Soudy dříve rozhodly, že byl ve spisech StB evidován jako její spolupracovník neoprávněně, protože se nepodařilo prokázat pravost podpisu zavazovacího aktu.

Zeman v roce 2013 ocenil Srpa, který jej podpořil v prezidentské kampani, medailí Za zásluhy. Proti prezidentově snaze o prosazení muže do etické komise se loni ozvali také někteří historici, sama komise i současní členové Jazzové sekce. Srpovu nominaci nakonec právě kvůli stykům s komunistickou tajnou policií odmítl spolupodepsat tehdejší premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), což Zeman označil za ubohé.

Související

Demonstrace proti Babišovi

Proti Babišovi demonstrovalo až 300 tisíc lidí. Zpíval Hutka, dav si vyžádal přídavek

Až 300.000 lidí dorazilo podle pořadatelů na dnešní demonstraci spolku Milion chvilek proti premiérovi Andreji Babišovi (ANO) na pražské Letné. Mluvčí Milionu chvilek Mikuláš Minář to řekl kolem 16:00 v závěru akce. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) ČTK po skončení protestu řekl, že podle policie bylo účastníků asi 250.000. Podle dat operátora T-Mobile přišlo na Letnou zhruba 257.000 lidí. Při minulém protestu spolku v červnu bylo účastníků také zhruba čtvrt milionu, a jednalo se tak o největší veřejné shromáždění po listopadu 1989.
Soud, ilustrační foto

Historikové se postavili za Hutku: Spolupráce Srpa s StB byla rozsáhlá, řekli u soudu

Spolupráce Karla Srpa s komunistickou státní bezpečností byla rozsáhlá a v archivech je jednoznačně doložitelná, shodně dnes uvedli při pokračování soudního sporu bývalého šéfa Jazzové sekce s písničkářem Jaroslavem Hutkou předvolaní svědci a badatelé z Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) Miroslav Vodrážka a Petr Blažek. Srp požaduje po Hutkovi omluvu za tvrzení, že donášel komunistické Státní bezpečnosti. Soud odročil projednávání na 21. ledna 2020, kdy bude pokračovat dokazování.

Více souvisejících

Jaroslav Hutka Karel Srp soudy Praha

Aktuálně se děje

před 46 minutami

před 1 hodinou

Paul Auster

Zemřel slavný americký spisovatel Paul Auster

Ve věku 77 let zemřel v noci na středu ve svém bytě v newyorské čtvrti Brooklyn americký spisovatel a scenárista Paul Auster. Příčinou smrti byly komplikace spojené s rakovinou plic. Austerovo úmrtí pro deník The New York Times potvrdila Jacki Lyndenová, která se s ním přátelila.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

včera

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

včera

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

včera

včera

včera

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

včera

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

včera

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

včera

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

včera

Výrazně se sníží důchody, nebo porostou daně. Jurečka popsal, co bez reformy hrozí Česku

Bez důchodové reformy hrozí v budoucnosti buď výrazné snížení výše důchodů nebo zvýšení daní. Ministr práce Marian Jurečka zdůraznil, že navrhované změny, včetně navyšování důchodového věku nad 65 let, mají za cíl udržet propad systému penzí na úrovni jednoho procenta HDP, což odpovídá loňským hodnotám.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy