V Česku roste počet svateb. Páry boří zažité tradice, ukázala statistika

V Česku v posledních letech přibývá svateb. Loni do konce září jich bylo víc než za celý rok v letech 2010 až 2014. Za prvních devět loňských měsíců do manželství vstoupilo 47.800 párů. Zájem roste od roku 2013, kdy byl počet sňatků od konce první světové války vůbec nejnižší a kdy si své "ano" řeklo 43.500 dvojic. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ). Podle viceprezidenta Asociace manželských a rodinných poradců ČR (AMRP) Pavla Rataje se zdá, že se přístup k manželství mění a rozhodnutí do něj vstoupit je vědomější než dřív. Od 11. do 17. února se v Česku koná Národní týden manželství na podporu tradičního svazku.

"Hlavní hypotéza je, že současné manželství je mnohem víc vědomé. Je to rozhodnutí za sebe. Chci to já. Není to tak, že musíme. Je to o individuálním rozhodnutí a významu pro nás," uvedl Rataj.

Podle něj řada lidí hledá "alternativní způsoby", jak by mohli manželství uzavřít jinak, "ne na národním výboru jako před 40 roky". Ti, kteří se chtějí vzít, narušují často také zažité rituály. Mnohé dvojice si tak třeba dovolí nepozvat na svůj velký den nejen vzdálené, ale i blízké členy rodiny. Na obřadu mívají jen hosty, které tam chtějí.

Předloni uzavřelo sňatek téměř 52.600 dvojic. Muži se poprvé žení ve více než 32 letech, ženy se poprvé vdávají v téměř 30 letech. Loni v prvních třech čtvrtletích do manželství vstoupilo 47.800 párů, tedy o 1500 víc než za stejné období předchozího roku. Nejvíc svateb bylo v červnu, a to 10.600. Nejméně se naopak lidé brali v lednu, kdy oficiální svazek uzavřelo 800 párů.

"Tři čtvrtiny nevěst i ženichů uzavíraly manželství poprvé, u čtvrtiny novomanželů šlo o uzavření manželství vyššího pořadí. Nejvíce ženichů bylo ve věku 29 let a nejvíce nevěst ve věku 27 let," uvedl ČSÚ.

Podle jeho údajů připadalo v 70. letech na tisícovku obyvatel zhruba devět manželství, v 80. letech pak osm. Po listopadové revoluci sňatků ubývalo. Nejméně jich bylo v roce 2013, a to čtyři na tisíc obyvatel. Od té doby počet roste. Předloni se dostal na pět svateb na tisícovku obyvatel. Podle předběžných údajů se zdá, že by loňské číslo mohlo být o něco vyšší.

Statistici vývoj sledují od roku 1785. Nejnižší hodnota byla za první světové války v letech 1915 až 1917, kdy na tisíc lidí byly ani ne čtyři svatby. Svatební boom nastal vždy v poválečných letech a také za normalizace na začátku 70. let.

Podle psychologa a manželského poradce Petra Šmolky socialistické Československo bylo zemí s nejvyšší mírou sňatečnosti mezi evropskými státy a byl v něm "masivní tlak" na uzavírání manželství. Jen něco přes tři procenta žen se neprovdala a něco přes pět procent mužů se neoženilo, uvedl psycholog. Dodal, že někdejší Československo mělo pak i nízký podíl dětí, které přišly na svět mimo manželství. V polovině 70. let to v ČR byla zhruba čtyři procenta narozených, na konci 80. let pak osm procent. Nyní se už skoro polovina dětí rodí nevdaným matkám.

Tradiční svazky má podpořit akce Národní týden manželství. V Česku se uskuteční potřinácté. Letos pořadatelé zvolili téma "Zabijáci manželství a jak se jim bránit". Po celé republice se koná stovka akcí.

Partnerské vztahy se staly hlavním tématem i tří konferencí, které pořádá AMRP s Centrem sociálních služeb Praha. První akce se uskuteční 12. února v klubu Rock café a doprovodí Národní týden manželství. Odborníci z různých oborů budou hledat odpověď na otázku, zda je oficiální svazek stále atraktivní. Na mezinárodní den rodiny, který připadá na 15. května, je v plánu konference ve Sněmovně o partnerství a rodičovství a o stabilitě rodiny. Třetí akce se má konat 10. října ve světový den duševního zdraví. Zaměří se na rozchody a rozvody.

Související

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku. Komentář

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Více souvisejících

Česká republika čsú Svatby

Aktuálně se děje

před 47 minutami

Volodymyr Zelenskyj (Ukrajina)

Západ se bojí, říká Zelenskyj s ohledem na válku na Ukrajině

Západ se bojí nejen porážky Ruska, ale i porážky Ukrajiny. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj to v rozhovoru pro AFP označil za absurdní. Západním spojencům vyčetl například to, že Kyjevu zakázaly používat dodané zbraně k útokům na ruské území. Moskva chce podle Zelenského zaútočit na Charkov, přičemž nemá dost sil k novému útoku na Kyjev. 

před 1 hodinou

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Češi nepovolili Rakušanům další překvapení. Porazili je 4:0 a čtvrtfinále mají jisté

Poté, co nejprve Rakušané potrápili Švýcary (4:5) i Kanaďany (6:7 po prodloužení) a posléze dokázali porazit Finsko 3:2, se naši jižní sousedé v pátek večer v pražské O2 Areně představili proti svěřencům kouče Radima Rulíka. Ten své mužstvo na nevyzpytatelného soupeře připravil, a i když především druhá třetině herně nebyla podle českých představ, výsledkově k žádnému překvapení tentokráte naštěstí nedošlo. Utkání dospělo k české výhře 4:0.

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

včera

včera

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

včera

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Pellegrini: Fico si útok pamatuje a po atentátu byl při vědomí. Ve hře je převoz do Bratislavy

Lékařské konzilium by mělo v pondělí rozhodnout o další léčbě postřeleného slovenského premiéra Roberta Fica, který po středečním atentátu podstoupil ve fakultní nemocnici v Banské Bystrici pětihodinovou operaci. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy